Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

"Πολεμικό κλίμα" στήνει η Τουρκία γύρω από τα Ίμια.

Επιμέλεια : ΛΟΥΚΑΣ ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ
''Πολεμικό κλίμα'' και στην θάλασσα γύρω από Ίμια με ναυτικά ''επεισόδια'' από τις 11 το πρωί...

επιχειρεί να διανθίσει τουρκικό πρακτορείο την αεροπορική πρόκληση με την παρουσία τουρκικών F -16 στην ευρύτερη περιοχή και την προκλητική υπέρπτηση των Ιμίων και Καλολήμνου την ώρα που το ελικόπτερο με τον Υπουργό Άμυνας κ. Πάνο Καμένο, προσέγγιζε για να ρίξει το στεφάνι στην μνήμη των νεκρών στελεχών του Π.Ν. 
''Καρτέρι''

Πρόκληση που ενισχύεται από το ότι τα τουρκικά F-16 ήταν από νωρίτερα  σε ''καρτέρι'' στον τουρκικό εναέριο χώρο - ανατολικά των Ιμιων-  και περίμενε να φτάσει το ελικόπτερο για να κάνουν την πρόκληση. Βεβαίως και η ελληνική Πολεμική Αεροπορία δεν είχε κάτσει με σταυρωμένα χέρια: όταν ''είδε'' με τα ραντάρ το τουρκικό ''καρτέρι'' έστειλε αμέσως τα αεροσκάφη επιφυλακής σε διπλανή περιοχή , στον Ελληνικό Εναέριο Χώρο και παρενέβησαν στο κατάλληλο, χρονικά,  σημείο.

Το κλίμα στην θάλασσα διαμορφώνει είδηση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Dogan με τον τίτλο «Κρίση στεφάνου του Έλληνα Υπουργού στα Ίμια» όπου γράφει ότι στα Ίμια, που είχαν γίνει αιτία για εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας το 1996,βιώθηκαν και πάλι ''στιγμές έντασης''.

 Από τις 11 π.μ. τα περιπολικά 

Συγκεκριμένα γράφει, ότι μετά την ανακοίνωση ότι ο Αρχηγός του μικρού εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ελλάδα, (τον οποίου ο Πρωθυπουργός Τσίπρας διόρισε Υπουργό Άμυνας, όπως αναφέρει), κ. Παναγιώτης Καμένος θα μεταβεί με ελικόπτερο στα Ίμια και θα ρίξει στεφάνι στη θάλασσα για τους Έλληνες αξιωματικούς που έχασαν τη ζωή τους πριν από 19 χρόνια, προέκυψε ένταση στην περιοχή.  

Η μεγάλη κινητικότητα στα Ίμια ξεκίνησε- γράφει - από τις 11.00 το πρωί. Η ένταση ξεκίνησε όταν κατά το τουρκικό πρακτορειο έφθασαν στην περιοχή από την Κάλυμνο, την Κω και τη Λέρο έξι ελληνικά σκάφη του Λιμενικού (σ.σ.σε άλλο σημείο αναφέρει 7) και εισερχόμενα, όπως υποστηρίζει, στα τουρκικά χωρικά ύδατα, ...παρενόχλησαν τους Τούρκους ψαράδες. 

Μισή ώρα αργότερα,συνεχίζει, ήρθαν στην περιοχή από το Μπόντρουμ, το Τουργκούτρεις και το Γιαλίκαβακ τρία σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής και ....έβγαλαν τα ελληνικά σκάφη από τα ...τουρκικά χωρικά ύδατα. Έτσι, προσθέτει μελοδραματικά, ''πήραν ανάσα'' οι Τούρκοι ψαράδες.
 
''Αερομαχίες πολεμικών αεροσκαφών''
Στην συνέχεια μιλάει ''για αερομαχίες πολεμικών αεροσκαφών'': Όταν το ελληνικό στρατιωτικό ελικόπτερο έφτασε στα Ίμια στις 13.00 η ένταση αυξήθηκε περισσότερο, αναφέρει το πρακτορείο και επικαλείται ελληνικές ιστοσελίδες που ανέφεραν ότι στο ελικόπτερο αυτό βρισκόταν ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδος, κ. Καμένος και ότι έριξε στεφάνι στη θάλασσα. Όπως αναφέρει η αερομαχία που σημειώθηκε στην περιοχή των Ιμίων καταγράφηκε και από τις κάμερες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Dogan.

Στην συνέχεια παρουσιάζει και ...ηχητικές περιγραφές :Στις 13.00 πάνω από τη Λέρο και την Κάλυμνο άρχισε να ακούγεται ο ήχος τουρκικών και ελληνικών F-16. Στα ανοιχτά του Γκιουμουσλούκ ακούστηκε ο θόρυβος των πολεμικών αεροσκαφών και παρακολουθήθηκε η ''αερομαχία''. Μετά από 10 λεπτά, το ελληνικό στρατιωτικό ελικόπτερο ήρθε πάνω από τα Ίμια και στάθηκε για λίγη ώρα στον αέρα.

Το σενάριο του τουρκικού πρακτορείου έχει την ίδια ώρα και ''ναυτικό επεισόδιο'' :Εκείνη τη στιγμή, γράφει, σε απόσταση περίπου πέντε μέτρων από τα Ίμια ήρθαν αντιμέτωπα τα πλοία της τουρκικής και της ελληνικής Ακτοφυλακής. Τα τουρκικά σκάφη της ακτοφυλακής δεν ...επέστρεψαν να πλησιάσει στα Ίμια το ελληνικό σκάφος.
 
Άκουσαν ...στρατιώτες να φωνάζουν και είδαν ...υποβρύχιο

Επιχειρεί να δώσει και άλλο μελοδραματικό τόνο η περιγραφή:Προσέλκυσε την προσοχή - αναφέρει το πρακτορείο - το γεγονός ότι ...στρατιώτες και των δύο χωρών βγαίνοντας στο πίσω μέρος των σκαφών, φώναξαν αμοιβαία.
Το ελληνικό ελικόπτερο, αφού έμεινε για λίγο ακίνητο πάνω από το νησί, στράφηκε προς την πλευρά της Καλύμνου και απομακρύνθηκε. Από την άλλη, ολοκληρώνεται το ''σκηνικό''- ένα τουρκικό υποβρύχιο που βρισκόταν, λέει, στα ανοιχτά του νησιού Τσαβούς και παρακολούθησε το συμβάν από απόσταση ...τεσσάρων μιλίων.

Και το ρεπορτάζ καταλήγει ότι ενώ συνεχιζόταν ακόμα η παραμονή πέντε ελληνικών ( σ.σ. από 6 και 7 που ανέφερε πιο πριν) και τριών τουρκικών σκαφών του λιμενικού, τα πολεμικά αεροσκάφη απομακρύνθηκαν.

Τι ''ξεχνούν'' να πουν οι Τούρκοι
Βέβαια το ρεπορτάζ ''ξεχνάει'' να αναφερθεί στις προκλητικές υπερπτήσεις των Τουρκικών F-16 πάνω από τα Ίμια και την Καλόλημνο και την εν γένει προκλητική τους παρουσία στην τελετή. Διότι την ώρα που τα ζεύγη των ελληνικών και τουρκικών F-16 διασταυρώνονταν μεταξύ Καλολήμνου και Ιμίων, σε ύψος περίπου 1.700 ποδών, λίγο πιο κάτω ( καθ ύψος) στα 350 πόδια, πετούσε το ελικόπτερο NH-90 με τον Ελληνα Υπουργό Αμυνας κ. Καμένο, τους Αρχηγούς ΓΕΝ αντιναύαρχο Αποστολάκη και ΓΕΑ αντιπτέραρχος Τουρνάς την ακολουθία τους και εκπροσώπους του Τύπου. 

Η κρίσιμη ''διασταύρωση'' 
Σύμφωνα με πηγές της Πολεμικής Αεροπορίας δεν υπήρξε αερομαχία καθώς η προκλητική κίνηση των τουρκικών F-16 εντός του FIR Aθήνας και του ΕΕΧ διήρκεσε ένα λεπτό. Τα ελληνικά  F-16 ήταν ''καρτέρι'' και αμέσως παρενέβησαν και διασταυρώθηκαν με τα αποχωρούντα τουρκικά.

Το σημαντικότερο, όπως προείπαμε, είναι το ότι οι Τούρκοι είχαν στήσει ''καρτέρι'' προκειμενου να παρενοχλήσουν και να κάνουν τις υπερπτήσεις.


http://www.onalert.gr/stories/polemiko-klima-stinei-i-tourkia-gyro-apo-ta-imia/40445

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...