Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Ο Γκορμπατσόφ ανησυχεί για πιθανό πόλεμο ΗΠΑ – Ρωσίας.

Ένας «νέος Ψυχρός Πόλεμος» έχει κηρυχθεί μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών και μπορεί να εξελιχθεί σε ένοπλη σύγκρουση, προειδοποίησε ο τελευταίος σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

«Δεν ακούμε παρά να μιλούν για κυρώσεις της Αμερικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της Ρωσίας. Έχουν χάσει το μυαλό τους;», δήλωσε ο κ. Γκορμπατσόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.
«Η Αμερική έχει χαθεί στα βάθη της ζούγκλας και παρασύρει και εμάς. Και, για να μιλήσουμε ειλικρινά, η Αμερική μας παρασύρει σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο προσπαθώντας ανοικτά να ακολουθήσει την λαμπρή ιδέα που την θέλει πάντα να θριαμβεύει», πρόθεσε ο 83χρονος πρώην σοβιετικός ηγέτης.
«Πού θα μας οδηγήσει αυτό; Ο Ψυχρός Πόλεμος έχει ήδη κηρυχθεί. Και μετά; Δεν είμαι σε θέση να πω με βεβαιότητα ότι ο Ψυχρός Πόλεμος δεν θα εξελιχθεί σε έναν πραγματικό πόλεμο. Φοβάμαι μήπως οι Αμερικανοί πάρουν το ρίσκο».
Οι προειδοποιητικές δηλώσεις του κ. Γκορμπατσόφ διατυπώνονται μεσούσης της ουκρανικής κρίσης και της επιδείνωσης σε πρωτοφανές επίπεδο των σχέσεων μεταξύ Ρώσων και Δυτικών μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.
Μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία (η οποία κρίθηκε παράνομη από την πλειοψηφία των χωρών του ΟΗΕ) και την έναρξη της σύγκρουσης στην οποία περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Απρίλιο στην ανατολική Ουκρανία, Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες υιοθέτησαν σειρά οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.
Η Ουάσινγκτον προειδοποίησε την Τετάρτη με νέες κυρώσεις δηλώνοντας ότι το τίμημα «θα συνεχίσει να αυξάνεται», αν η Ρωσία δεν σταματήσει να υποστηρίζει τους φιλορώσους αποσχιστές στην Ουκρανία.
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συνεδριάζουν εκτάκτως στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τη στάση τους απέναντι στη Ρωσία, μετά την αναζωπύρωση της βίας στην ανατολική Ουκρανία και τον βομβαρδισμό της Μαριούπολης το Σάββατο κατά τον οποίο 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Η Ε.Ε. εξετάζει απλώς το ενδεχόμενο να συμπεριλάβει και άλλα άτομα στη «μαύρη λίστα» των κυρώσεων, δήλωσε την Τετάρτη ευρωπαϊκή πηγή.
Σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλες, οι «28» θα πρέπει επίσης να αποφασίσουν να ανανεώσουν την πρώτη σειρά των κυρώσεων σε βάρος φιλορώσων Ουκρανών αποσχιστών και Ρώσων αξιωματούχων, οι οποίες εκπνέουν τον Μάρτιο.

tribune

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...