Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Ο Τσίπρας και οι ελληνορωσικές σχέσεις...

Τα πρώτα σημάδια στην Κουμουνδούρου δείχνουν εμφανή διάθεση για επανεκκίνηση των διμερών μας σχέσεων.
 
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΠΑΤΣΟΥΚΑΣ
Άρωμα Κώστα Καραμανλή... πνέει ύστερα από έξι χρόνια ξανά στις ελληνορωσικές σχέσεις με τα πρώτα σημάδια στην Κουμουνδούρου να δείχνουν εμφανή διάθεση για επανεκκίνηση των διμερών μας σχέσεων, οι οποίες από το 2009 οπότε και ο πρώην πρωθυπουργός έχασε τις εκλογές, να έχουν περιοριστεί σε εθιμοτυπικό και όχι ουσιαστικό επίπεδο.

Χθες το πρωί είχαμε μια συμβολική, αλλά και συνάμα ουσιαστική κίνηση. Ο νέος και δυναμικός Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα κ. Αντρέι Μάσλοφ υπήρξε ο πρώτος ξένος πρέσβης με τον οποίο συναντήθηκε ο νέος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στη συνάντηση αυτή ο κ. Μάσλοφ μετέφερε το θερμό τηλεγράφημα του Βλαντίμιρ Πούτιν προς τον Έλληνα Πρωθυπουργός για τη νίκη του στις εκλογές, στο οποίο παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα του οι δύο χώρες να συνεργαστούν για την επίλυση των ευρωπαϊκών και διεθνών ζητημάτων.

Ρωσική διπλωματική πηγή μιλώντας στον ΑΝΤ1 υποστήριξε πως είναι ορθάνοικτο το ενδεχόμενο το προσεχές διάστημα να υπάρξει συνάντηση των δυο ανδρών στη Μόσχα ή στην Αθήνα.  Η συγκεκριμένη μάλιστα πηγή μας υπενθύμισε πως η Κουμουνδούρου τις ημέρες που ήταν στην αντιπολίτευση είχε στενή επικοινωνία με το Κρεμλίνο, με τον Αλέξη Τσίπρα να είχε μάλιστα επισκεφθεί δυο φορές τη ρωσική πρωτεύουσα.

Το πρώτο ρωσικό crash test την νέας κυβέρνησης απέναντι στη Μόσχα αναμένεται να είναι μεθαύριο οπότε οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συγκληθούν εκτάκτως στις Βρυξέλλες προκειμένου να εξετάσουν πρόταση της Λεττονίας, αλλά και άλλων μελών προκειμένου να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσίας, εξαιτίας της αναζωπύρωσης των συγκρούσεων στην Ανατολική Ουκρανία.

Υπενθυμίζουμε πως τόσο στις δυο επισκέψεις του στη Μόσχα ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και σε αυτή που πραγματοποίησε πρόσφατα ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Πάνος Καμμένος  και οι δυο κυβερνητικοί σύμμαχοι είχαν ταχθεί ανοιχτά εναντίον των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας επισημαίνοντας πως αυτές και δεν βοηθούν στην επίλυση της ουκρανικής κρίσης, αλλά κυρίως λειτουργούν σε βάρος της ελληνικής οικονομίας. Με αγωνία λοιπόν το Κρεμλίνο αναμένει να δει αν οι προεκλογικές δηλώσεις-δεσμεύσεις των κυρίων Τσίπρα και Καμμένο θα συνοδευτούν και με ανάλογες πράξεις.

Κοντός ψαλμός...

http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2015/01/blog-post_473.html#.VMgLGyyMbDc

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...