Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Συγκρούσεις στρατού - ανταρτών στα αστικά κέντρα της Τουρκίας Πολεμικό σκηνικό δημιούργησαν οι συγκρούσεις τουρκικών δυνάμεων - Κούρδων ανταρτών.

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την αιματηρή βομβιστική επίθεση στο κέντρο της επαρχίας Γκαζίαντεπ, στην γειτονική Τουρκία, οι συγκρούσεις των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας με τους Κούρδους αντάρτες πλέον τείνουν να εξαπλωθούν στα νοτιοανατολικά αστικά κέντρα.την Πέμπτη το βράδυ, γύρω στις 20:30, μια ομάδα Κούρδων ανταρτών εισέβαλλε στο κέντρο του δήμου Σεμντίλλι (Σεμζίναν στα Κούρδικα) της νοτιοανατολικής επαρχίας Χακκάρι (Τσολεμέργκ στα Κούρδικα).
Οι Κούρδοι αντάρτες επιτέθηκαν σε εγκαταστάσεις και κτίρια του τουρκικού στρατού και των ειδικών δυνάμεων της τουρκική αστυνομίας με βαρύ εξοπλισμό.Οι συγκρούσεις στο κέντρο της επαρχίας Χακκάρι διήρκεσαν μέχρι τις 22:40. Για πολλές ώρες, οι Κούρδοι αντάρτες έδωσαν μάχες σώμα με σώμα με τους Τούρκους αστυνομικούς και στρατιώτες. Οι κάτοικοι του Χακκάρι παρέμειναν στα σπίτια τους και παρακολούθησαν με έντονο προβληματισμό τις οδομαχίες.

Σήμερα, ο τουρκικός τύπος δημοσιεύει φωτογραφίες στις οποίες καταγράφεται το πεδίο μάχης και το πολεμικό σκηνικό που άφησαν οι χθεσινοβραδινές συγκρούσεις στο κέντρο της επαρχίας Χακκάρι. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν για «μια πολύ μεγάλη σύγκρουση». Από την πλευρά του, το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα, με ένα νέο επίσημο ανακοινωθέν του, χαιρετίζει την χθεσινή επιχείρηση των ανταρτών και τονίζει ότι εδώ και ένα μήνα οι αντάρτες ελέγχουν τα περίχωρα του Σεμντίλλι.
Τις προηγούμενες ώρες στην Άγκυρα έφτασαν πληροφορίες από την νοτιοανατολική Τουρκία σχετικά με τις ανθρώπινες απώλειες.
Οι τουρκικές πηγές κάνουν λόγο για «εξουδετέρωση» τουλάχιστον 16 ανταρτών. Το κουρδικό κίνημα απαντά στο τουρκικό κράτος και ισχυρίζεται ότι έχει σκοτώσει πάνω από 15 στρατιώτες, ένας ισχυρισμός, ο οποίος δεν βρίσκει αντίκτυπο στον σημερινό τουρκικό τύπο.  

Του Νίκου Στέλγια
*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη
http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2012/08/blog-post_4891.html#.UDdx9qPyV3o

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...