Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Αντιδράσεις στην Τουρκία από τη συνάντηση βουλευτών με Κούρδους μαχητές

Την παρέμβαση εισαγγελέα αλλά και τις διαμαρτυρίες του προέδρου Γκιουλ και του πρωθυπουργού Ερντογάν, προκάλεσε στην Τουρκία βίντεο που εικονίζει βουλευτές φιλοκουρδικού κόμματος να συναντούν σε επαρχιακό δρόμο Κούρδους μαχητές και να τους χαιρετούν θερμά.

Το περιστατικό συνέβη την Παρασκευή όταν σταμάτησαν σε μπλόκο Κούρδων αυτοκίνητα με βουλευτές του κόμματος Ειρήνης και της Δημοκρατίας (DBP). Επρόκειτο για τον αντιπρόεδρο Γκουλτάν Κισανάκ και άλλους οκτώ βουλευτές.

Φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν αργότερα στον Τύπο δείχνουν τους βουλευτές να αγκαλιάζουν θερμά τους ένοπλους.

Η συνάντηση έγινε στο Σεμντινλί, περιοχή όπου προ εβδομάδων μαίνονταν σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε Κούρδους και τον τακτικό στρατό. Πάνω από 110 Κούρδοι μαχητές έχασαν τη ζωή τους σε αυτές, σύμφωνα με τις Αρχές.

Εν τω μεταξύ, σημειώνει το Reuters, ο εισαγγελέας στην επαρχία του Βαν έδωσε εντολή για προκαταρκτική έρευνα για το περιστατικό, επικαλούμενος τους αντιτρομοκρατικούς νόμους.

Είναι πιθανό να σταλεί αίτημα στο Κοινοβούλιο για να αρθεί η βουλευτική ασυλία των εμπλεκομένων βουλευτών.

«Είναι θλιβερές αυτές οι εικόνες», υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ και πρόσθεσε ότι όλοι οι πολίτες πρέπει να πάρουν τις αποστάσεις τους «από αυτούς που εμπλέκονται με τη βία, το αίμα και την τρομοκρατία».

Για το ίδιο ζήτημα ο Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε τόσο τους βουλευτές του DBP όσο και τον βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού κόμματος που είχε απαχθεί για δύο ημέρες από αντάρτες λέγοντας ότι και στις δύο περιπτώσεις δεν αποκάλεσαν το PKK «τρομοκρατική οργάνωση». 

Υπενθυμίζεται ότι το PKK και αρκετές οργανώσεις θεωρούνται τρομοκρατικές στην Τουρκία (όπως επίσης από τις ΗΠΑ και την ΕΕ) ενώ βουλευτές κομμάτων που θεωρούνται φιλικά ως προς αυτό έχουν σε πολλές περιπτώσεις διωχθεί από τις Αρχές.


πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...