Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

ΕΚΛΙΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΜΥΡΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ!

agioritikovima
Της Κατερίνας Μηναδάκη
Είναι μια Παναγιά θαλασσινή στην καρδιά του κάμπου της Μεσαράς. Μια Παναγιά που μπορεί να αφήσει...
στους προσκυνητές της την αλμύρα της θάλασσας στα χείλη τους. Οι Μεσαρίτες αγαπούν πολύ την Παναγιά τους, τη θεωρούν «δικό τους» άνθρωπο και σπεύδουν εκεί κάθε φορά που θέλουν να της εκμυστηρευτούν το μυστικό που τους βαραίνει, να της ζητήσουν βοήθεια, να την εκλιπαρήσουν να τους δώσει ένα παιδί και δε διστάζουν για αυτό να «δοκιμάσουν» ακόμα και το φιτίλι από το καντήλι που καίει μπροστά στην εικόνα Της...

Η Παναγία η Αλμυρή γιορτάζει της Αναλήψεως έτσι σήμερα, παραμονή της γιορτής, αμέτρητοι είναι οι πιστοί που έχουν περάσει μέχρι αυτή την ώρα την πόρτα της μικρής εκκλησίας για να ανάψουν ένα κερί.

Από νωρίς σήμερα το πρωί ο ναός και ο περίβολος είναι έτοιμος να υποδεχτεί τους χιλιάδες πιστούς. Ο εξωτερικός χώρος είχε διαμορφωθεί έτσι ώστε οι πιστοί να μπορούν να συμμετάσχουν και στο πανηγύρι που στήνεται κάθε χρόνο τέτοια μέρα.

Από το μεσημέρι έχουν αρχίσει να καταφτάνουν στην μικρή εκκλησία και οι πρώτοι πιστοί που είχαν τάμα να πάνε μέχρι εκεί με τα πόδια. Πάρα πολλοί άνθρωποι από την πόλη του Ηρακλείου αλλά και από τα γύρω χωριά πήραν το δρόμο πεζοί από νωρίς και μέχρι το απόγευμα φτάνουν στην εκκλησία αποκαμωμένοι αλλά και ικανοποιημένοι για την υλοποίηση της υπόσχεσης τους. Αμέτρητες είναι και οι γυναίκες που σπρώχνουν καρότσια με μωρά, διανύουν χιλιόμετρα για να φτάσουν με τα πόδια μέχρι τη μικρή εκκλησία...

Σήμερα το απόγευμα γίνεται ο πανηγυρικός εσπερινός όπου πλήθος κόσμου μένει όχι μόνο μέχρι αργά αλλά και μέχρι το επόμενο πρωί οπότε και είναι η θεία λειτουργία.

Ένα ιστορικό εκκλησάκι

Η Παναγία η Αλμυρή αποτελεί σημείο αναφοράς για τους πιστούς της Μεσαράς και όχι μόνο. Μύθοι και δοξασίες που υπάρχουν αλλά και τα ιστορικά στοιχεία που έχει ανακαλύψει η αρχαιολογική σκαπάνη συνθέτουν μια εικόνα μοναδική για το μικρό εκκλησάκι που χτίστηκε πρώτη φορά στα χρόνια του Απόστολου Τίτου.

Η εκκλησία χτίστηκε με αλμυρό νερό «κατά θεία παραχώρηση» όπως μας είπε ο παπά- Γιώργης Ξανθάκης που μας διηγήθηκε όλη την ιστορία ενώ στα σπλάχνα του υπάρχει ακόμα και ένα μικρό πηγάδι που με μια προσευχή στο παρελθόν ανέβλυζε νερό το οποίο οι πιστοί θεωρούν αγίασμα. Η εκκλησία που στην αρχική της μορφή είχε τρία κλίτη και σήμερα έχει δύο - ένα αφιερωμένο στην Ανάληψη και το άλλο στο γενέσιο της Θεοτόκου- έχει ακόμα μέσα τοιχογραφίες από τον 9ο αιώνα και τον 11ο αιώνα.

Όμως η Παναγία η Αλμυρή συνδέεται και με εκείνες τις γυναίκες που θέλουν να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί. Προσευχές, λάδι από τα καντήλια και μεγάλη πίστη αποτελούν τον ιδανικό συνδυασμό ενώ υπάρχουν και ιστορίες, τις οποίες μας διηγήθηκαν, που θέλουν πολλές γυναίκες να επισκέπτονται με την ...κοιλιά στο στόμα το εκκλησία για να ευχαριστήσουν την Παναγία για την ευτυχία της μητρότητας.

Η Παναγία η Αλμυρή και το καντήλι που καίει στην εικόνα Της....

Όπως μας είχε πει και ο ιερέας που λειτουργεί στο μικρό ναό η Παναγία ονομάστικέ αλμυρή γιατί «το νερό με το οποίο χτίστηκε το εκκλησάκι μας ήταν από το ποταμάκι που έγινε αλμυρό κατά θεία παραχώρηση.»

Ο παπά Γιώργης είχε να μας πει όμως και για περιπτώσεις μεγάλης πίστης με γυναίκες που λαχταρούσαν παιδί και τα κατάφεραν με την προσευχή και τη λατρεία τους στην Παναγία την Αλμυρή. Οι ιστορίες που υπάρχουν είναι γνωστές στον κάμπο της Μεσαράς ....«Έχω γνωρίσει πάρα πολλές γυναίκες που δεν έχουν γίνει μητέρες παρά τη θέληση τους. Έρχονται εδώ και ρωτάνε τι μπορούν να κάνουν. Πολλές φορές μου λένε... «κάνε μια προσευχή και μυστικά πες κάτι, ότι νομίζεις..» άλλες φορές μου ζητάνε να πάρουν το φυτίλι από το καντήλι της Παναγίας...το παίρνουν και έχω μάθει ότι το τρώνε, δεν το μασάνε αλλά το καταπίνουν μέσα σε ένα κομμάτι ψωμί... Μετά από λίγο καιρό έρχονται και μου λένε ότι περιμένουν παιδί...Μετά έρχονται εδώ και βαφτίζουν...Οι εκκλησίας μας είναι πολύ δεμένη με το μυστήριο του βαφτίσματος. Οι ιστορίες είναι πολλές. Ξέρουμε τις περιπτώσεις δύο γυναικών που ενώ πήγαιναν στο Ηράκλειο για να γεννήσουν, τις έπιασαν οι πόνοι στις στροφές πάνω από την εκκλησία. Έτσι και στις δύο περιπτώσεις πριν προλάβει να έρθει ο γιατρός της ξεγέννησε ο άντρας τους και όλα πήγαν μια χαρά...ήρθαν εδώ και πήραν την ευχή του σαραντίσματος και βάφτισαν και τα παιδιά τους...Δύο παιδιά τέτοια έχουν γεννηθεί έτσι ....

Και βέβαια να μην ξεχνάμε το μικρό πηγάδι που βρίσκεται μέσα στο ναό και πολλές φορές εμφανίζει νερό....αυτό δεν είναι νερό όμως για του ανθρώπους του τόπου μας, είναι αγίασμα...Με μια μικρή προσευχή μπορεί να εμφανιστεί...».


prismanews.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...