Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Παγκόσμιο σοκ! Πέφτει η Ισπανία! Παραιτήθηκε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας! Μιλάνε για πεσέτα! Ραγδαίες εξελίξεις!

Προφανώς είμασταν συνωμοσιολόγοι όταν λέγαμε ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει τον πυροκροτητή έτσι; Δοξάστε τον Γιωργάκη που κάνει τα μπάνια του την ώρα που δεκάδες χιλιάδες Ευρωπαίοι θα λουστούν στο αίμα. Όπως λούζονται οι Έλληνες εδώ και δύο χρόνια.

Γράφει ο Γιάννης Αγγελής

Η κρίση χρέους μεταφέρει ταχύτητα τους προβολείς της από την Ελλάδα στην άλλη άκρη της Ευρωζώνης στην Ιβηρική.

Η κυβέρνηση της Μαδρίτης φαίνεται να έπαιξε το χαρτί του οικονομικού εκβιασμού στην ΕΚΤ και μάλλον... χάνει την παρτίδα. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Miguel Αngel Fernandez Ordonez (photo) παραιτήθηκε, σύμφωνα με τρέχουσες πληροφορίες, πριν λήξει η θητεία του, όταν αντέδρασε στην απόπειρα της κυβέρνησης να “φορτωθεί” η διάσωση της Bankia -και των άλλων τραπεζών που ακολουθούν- στους μηχανισμούς έκτακτης βοήθειας της ΕΚΤ.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας ζήτησε να παρουσιασθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, για να καταθέσει δημόσια το τι ακριβώς γίνεται με το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών και η Κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας την πλειοψηφία της στο σώμα, τον παρέπεμψε να καταθέσει σε μία άλλη “κλειστή” επιτροπή…

Αυτός το αρνήθηκε και κατά πως φαίνεται παραιτείται. Το σχέδιο της Κυβέρνησης ήταν να υποχρεώσει την ΕΚΤ να χρησιμοποιήσει ένα έκτακτο εργαλείο χρηματοδότησης τρίμηνης διάρκειας με εγγύηση αντίστοιχης διάρκειας ομόλογα του δημοσίου. Το επιχείρημα ήταν ότι η ισπανική οικονομία και το ντόπιο τραπεζικό σύστημα είναι πολύ μεγάλα σε μέγεθος για να αφεθούν από την ΕΚΤ στην τύχη τους. Η αντίδραση όμως δεν ήταν η προσδοκώμενη και η συνέχεια πλέον παίρνει άλλες διαστάσεις.

Η κυβέρνηση της Μαδρίτης ήθελε να αποφύγει την προσφυγή στο EFSF -και την πολιτική κρίση που θα την ακολουθήσει- για τη διάσωση των τραπεζών της. Η άρνηση της ΕΚΤ στο όνομα της αδυναμίας “νομισματοποίησης” του χρέους από την ίδια, ανοίγει πλέον τον ασκό του Αιόλου για την Ισπανία.
Τα spreads έχουν αρχίσει να ανοίγουν και πάλι με απειλητική ταχύτητα, συμπαρασύροντας και την Ιταλία. Οι αγορές έχουν στρέψει τους προβολείς τους στην Μαδρίτη, χωρίς να σβήσουν εκείνους που φωτίζουν τις εξελίξεις στην Αθήνα ενόψει των εκλογών…

Για το τι θα ακολουθήσει κανείς ακόμα δεν μπορεί να είναι βέβαιος. Αυτό που με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε είναι ότι η βαθύτατη ανησυχία έχει επιστρέψει τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στην Φρανκφούρτη. Και αυτό γιατί, για άλλη μια φορά, τα γεγονότα αποδεικνύονται ισχυρότερα των καθησυχαστικών δηλώσεων των υπευθύνων της Ε.Ε.

Από τα δύο άκρα της Ευρωζώνης, Αθήνα και Μαδρίτη, τα μηνύματα πλέον υποχρεώνουν τον γαλλογερμανικό άξονα να αναθεωρήσει την ατζέντα του για την Σύνοδο Κορυφής της Ιουνίου.

Οι 6 λόγοι που η Ισπανία θα βγει πρώτη από το ευρώ!
Το Marketwatch έχει πρώτο θέμα το Spexit, ενώ δίνει και 6 λόγους που πιστεύει ότι η Ισπανία θα πετάξει το ευρώ, καθώς Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία άντεξαν τα μνημόνια και την λιτότητα, κάτι το οποίο η οικονομία της Ισπανίας δεν το επιτρέπει, όπως αναφέρει.

Οι 6 λόγοι:

Το μέγεθος της ισπανικής οικονομίας δεν «χωρά» σε μηχανισμό στήριξης

Υπάρχει ήδη κόπωση με τη λιτότητα στη χώρα

Βάση της Ισπανικής οικονομίας είναι η βιομηχανία. Ο λόγος εξαγωγών προς ΑΕΠ είναι στο 26%, όσο και της Βρετανίας

Είναι γεωπολιτικά ασφαλής χώρα

Σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές εκτός ευρωζώνης

Οικονομικοί αναλυτές της Ισπανίας αναφέρουν πως το πραγματικό πρόβλημα της χώρας είναι το ευρώ, ένα θέμα που έχει ξεκινήσει ήδη να αναπαράγεται από τα διεθνή ΜΜΕ.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...