Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Ρωσοτουρκικό διπλωματικό επεισόδιο λόγω υποστήριξης Άγκυρας σε Τσετσένους τρομοκράτες

Μείζονα διπλωματική ρωσοτουρκική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς ένα συνέδριο που διοργανώθηκε στις 12 και 13 Μαΐου, στην Κωνσταντινούπολη με την αιγίδα του τουρκικού κράτους και θέμα τα εθνότητες της Ρωσικής... Ομοσπονδίας εξελίχθηκε σε βήμα από το οποίο διάφοροι κατηγορούμενοι για τρομοκρατικές ή αποσχιστικές ενέργειες στη Ρωσία ζητούσαν την διάλυση της Ρωσικής Ομοσπονδίας και επιτέθηκαν με βαριές εκφράσεις στον ίδιο τον πρόεδρο της χώρας Β.Πούτιν.

Αμέσως αντέδρασε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και κατήγγειλε τους συμμετέχοντες ότι «Απείλησαν άμεσα την εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας» και την Άγκυρα ότι υπέθαλψε τις ενέργειές τους.



Μάλιστα διατυπώθηκε ευθεία απειλή ότι «υπονομεύονται οι εταιρικές σχέσεις των δύο χωρών» εννοώντας το ενδεχόμενο υποβάθμισης των οικονομικών σχέσεων, καθώς για την Τουρκία η Ρωσία αυτή την στιγμή είναι ο πρώτος οικονομικός της εταίρος, σχέση που αναπτύχθηκε μετά το ναυάγιο της ελληνορωσικής στρατηγικής συνεργασίας το 2009.

«Ο Επιτετραμμένος της Τουρκίας στη Μόσχα, κλήθηκε στην Δ΄ Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

«Στις 12 και 13 Μαΐου, πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη σειρά εκδηλώσεων αντιρωσικού χαρακτήρα, στη διάρκεια των οποίων ακούστηκαν απαράδεκτες δηλώσεις για τη Ρωσία και για την ηγεσία της», δήλωσε ο κ. Λουκασέβιτς, υπογραμμίζοντας το γεγονός, ότι «…οι συναθροίσεις αυτές έγιναν όχι απλώς με την ανεκτικότητα αλλά και την ενθάρρυνση των τουρκικών Αρχών».

«Προκαλεί απορία το περιεχόμενο της αποκαλούμενης διακήρυξης του συνεδρίου, στην οποία γίνεται λόγος για υποστήριξη του αγώνα εναντίον της Ρωσίας και των συνεργών της, και απευθύνεται χαιρετισμός σε όλους τους μουτζαχεντίν, με επικεφαλής τον Ντοκού Ουμάροφ, που συνεχίζουν την τρομοκρατική αποστολή τους στα όρη του Καυκάσου», τόνισε ο Λουκασέβιτς.

Προσθέτοντας, ότι και σε άλλο παρόμοιο συνέδριο, το οποίο έγινε και πάλι στην Τουρκία, «…οι σύνεδροι κάλεσαν σε διοργάνωση διαδηλώσεων στη Μόσχα, επ΄ευκαιρία της αποκαλούμενης γενοκτονίας των Τσερκέζων».

«Η διεξαγωγή στην Τουρκία εκδηλώσεων, των οποίων οι συμμετέχοντες απειλούν άμεσα την εδαφική κεραιότητα της Ρωσίας και την ασφάλεια των πολιτών της είναι απαράδεκτη», υπογράμμισε ο Λουκασέβιτς, προσθέτοντας, ότι «…τέτοιες εκδηλώσεις επισκιάζουν το κλίμα της εταιρικής σχέσης μεταξύ της Μόσχας και της Άγκυρας και πρέπει να απωθηθούν εκ μέρους των αρχών της Τουρκίας. Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες σε όλα τα επίπεδα».

Οι ρωσοτουρκικές σχέσεις έχουν πάψει εδώ και ένα χρόνο περίπου να θεωρούνται “καλές” παρά το αυξανόμενο εμπόριο μεταξύ των δύο κρατών. Η κάθετη αύξηση της παρουσίας ρωσικών αεροναυτικών δυνάμεων στον Εύξεινο Πόντο, αλλά κυρίως η υποστήριξη της Τουρκίας στους αντικαθεστωτικούς της Συρίας, έχουν φέρει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών τις σχέσεις των δύο χωρών.

Και βέβαια το τελευταίο επεισόδιο απλά επιβεβαιώνει τις υποψίες των ρωσικών αρχών ότι η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε αρμητήριο Τσετσένων τρομοκρατών,

defencenet.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...