Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Ο "πνευματικός" του Πούτιν στην Ελλάδα


tixon
Κάθε χρόνο η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης συγκεντρώνει παρουσίες σημαντικών ανθρώπων του πνεύματος και βραβευμένους συγγραφείς διεθνούς κύρους...

Στη φετεινή Έκθεση δεν λείπουν τα μεγάλα ονόματα.
Ωστόσο, έχει διαφύγει της προσοχής πολλών ότι ένας από τους ομιλητές, που θα παρουσιάσουν νέο βιβλίο τους στα ελληνικά είναι και ο αρχιμανδρίτης Τύχων Σεβκούνωφ, γνωστός και ως ο πνευματικός του Βλάντιμιρ Πούτιν.
 
Το βιβλίο του «Σχεδόν άγιοι» έχει ήδη ξεπεράσει το 1.000.000 αντίτυπα στη Ρωσία μέσα σε λίγους μήνες, ενώ και η κυκλοφορία του στην Ελλάδα πηγαίνει πολύ καλά.
 
Ο π. Τύχων είναι ηγούμενος της Μονής Σρέτενσκι της Μόσχας, που διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους στην Ρωσία. Ακόμη, εντός της Μονής στεγάζεται το μεγαλύτερο Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων στην Ρωσία, κτίρια θεολογικών Σεμιναρίων, καθώς και η χορωδία της Μονής, η οποία είναι παγκόσμιας φήμης.
 
Ο π. Τύχων είναι πρύτανης της Aνώτατης Oρθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Σρέτενσκι και δημιουργός της ταινίας-ντοκυμαντέρ «Ιερά Μονή των Σπηλαίων τού Πσκωφ», που βραβεύτηκε με το Grand Prix (2007) του 12ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χριστιανικών Ορθοδόξων Ταινιών και Τηλεοπτικών Εκπομπών «Ραντονέζ», καθώς επίσης και της ταινίας- ντοκυμαντέρ «Η κατάρρευση της Αυτοκρατορίας – Το βυζαντινό μάθημα», που βραβεύτηκε με το βραβείο Golden Eagle (2008) της Εθνικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών τής Ρωσίας.
 
Το 2010, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Μόσχας, διορίστηκε Γραμματέας της Πατριαρχικής Επιτροπής Πολιτισμού, ενώ το ίδιο έτος διορίστηκε μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού και Τέχνης, παρά τω Προέδρω τής Ρωσικής Ομοσπονδίας.
* H παρουσίαση του βιβλίου του "Σχεδόν άγιοι" (Εκδόσεις Εν πλω) θα γίνει στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου το Σάββατο 26 Μαίου, ώρα 4.00 μμ, στην Αίθουσα Νικηφόρου Βρεττάκου (περίπτερο 13).
sxedon-agioi
romfea

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...