Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Αλλάζουν όλα στα Βαλκάνια: Μεγάλη νίκη του εθνικιστή φιλορώσου Τ.Νίκολιτς στις εκλογές της Σερβίας

Τέλος εποχής για την Σερβία! Μεγάλη νίκη του εθνικιστή φιλορώσου υποψήφιου προέδρου Τόμισλαβ Νίκολιτς στην Σερβία και ήττα του φιλοδυτικού απερχόμενου προέδρου...
Μπόρις Τάντιτς! Ο Νίκολις, πρώην σύμμαχος του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, επικράτησε οριακά έναντι του Τάντιτς σε μία εκλογική αναμέτρηση στην οποία έδωσαν το «παρών» λιγότεροι από τους μισούς Σέρβους ψηφοφόρους, αλλά αυτό μικρή σημασία έχει: Η Σερβία επιστρέφει στα Βαλκάνια δυναμικά.
Ο υποψήφιος του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) Τόμισλαβ Νίκολιτς εξασφαλίζει το 49,4% των ψήφων έναντι 47,4% του Τάντιτς, σύμφωνα με μερικά αποτελέσματα που αφορούν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα σε εθνικό επίπεδο που λαμβάνει ο CESID, ανεξάρτητος οργανισμός που έχει επιφορτιστεί με την επιτήρηση της ψηφοφορίας.

Ο Τόμισλαβ Νίκολις διακήρυξε τη νίκη του, λέγοντας πως η Σερβία δεν θα παρεκκλίνει από την ευρωπαϊκή της πορεία.
Και ο Μπόρις Τάντιτς αναγνώρισε την ήττα του απευθύνοντας έκκληση να διατηρηθεί ο στόχος τη ενσωμάτωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Απευθύνων έκκληση σε όλους τους πολιτικούς παράγοντες να διασφαλίσουν τον στρατηγικό προσανατολισμό της Σερβίας προς την ΕΕ» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι.

Μπόρις Τάντιτς και Τόμισλαβ Νίκολις μονομάχησαν στις σερβικές κάλπες έχοντας κατακτήσει στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ο μεν απερχόμενος πρόεδρος το 25,31% των ψήφων, ο δε υποψήφιος της δεξιάς αντιπολίτευσης το 20,05%.

Στις κάλπες κλήθηκαν την Κυριακή περισσότεροι από 6,7 εκατομμύρια ψηφοφόροι για να επιλέξουν ποιος από τους δύο πολιτικούς έχει την ικανότητα να βγάλει τη χώρα από τον οικονομικό μαρασμό. Οι
δημοσκοπήσεις έδιναν στον Τάντιτς τη νίκη με ποσοστό 58%, αλλά δεν επιβεβαιώνονται. Τον Νίκολιτς υποστηρίζει  ο πρώην πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα, το κόμμα του οποίου (DSS) ήλθε τέταρτο στις βουλευτικές εκλογές πριν δύο εβδομάδες, λαμβάνοντας το 7% των ψήφων.

defencenet.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...