Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023

Νύχτα τρόμου στη Μέση Ανατολή: Σφυροκόπημα του Ισραήλ στη Γάζα από ξηρά και αέρα – Hamas: Αποκρούουμε την επίθεση

Το Netblocks, ένας οργανισμός που παρακολουθεί την κυβερνοασφάλεια και την πρόσβαση στο Ίντερνετ σε όλον τον κόσμο, έκανε λόγο για «κατάρρευση» των συνδέσεων στη Λωρίδα της Γάζας...
Πρωτοφανείς καταστάσεις ανεξέλεγκτης βίας βιώνει η Μέση Ανατολή…
Το Ισραήλ μόλις «εξαπέλυσε χερσαίο πόλεμο» και οι φόβοι για «ανθρωπιστική καταστροφή επικών διαστάσεων» εντείνονται, αναφέρουν ανεξάρτητοι παρατηρητές, προσθέτοντας πως άρματα μάχης επιχειρούν και ανταλλάσσουν πυρά με ενόπλους.
Οι μάχες που εκτυλίσσονται είναι σφοδρές από το βράδυ της Παρασκευής (27/10/2023).
«Αντιμετωπίζουμε τις χερσαίες ισραηλινές εισβολές στο Μπέιτ Χανούν (βόρεια) και το Μπουρέιτζ (κεντρική Γάζα).
Συγκρούσεις είναι σε εξέλιξη» ανέφεραν οι Ταξιαρχίες Ezzedine Al-Qassam, η ένοπλη πτέρυγα της Hamas, στην ανακοίνωσή τους.
«Η αντίσταση είναι έτοιμη», δήλωσε το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Hamas, Izzat Al-Rishq.
Νωρίτερα έγινε γνωστό πως ισραηλινά τανκς πέρασαν τον φράχτη στη Βόρεια Γάζα σε τουλάχιστον δύο θέσεις, κοντά στην πόλη Beit Hanoun.
Ήχοι πυροβολισμών και εκρήξεων επίσης ακούγονται στα βόρεια σύνορα του θύλακα.
Το τηλεοπτικό κανάλι Al Arabiya αναφέρει μαζικούς βομβαρδισμούς στην πόλη Beit Lahia.
Ο ισραηλινός στρατός φέρεται να εκτοξεύει φωτοβολίδες κατά στόχων πάνω από τις βόρειες περιοχές της Γάζας.
H Hamas δηλώνει ότι απωθεί τις ισραηλινές δυνάμεις ενώ κατέστρεψε και ένα τανκ.
tanks-gaza.jpg
Η Hamas «θα πληρώσει για τα εγκλήματά της κατά της ανθρωπότητας και απόψε ξεκινάμε την εκδίκηση», δήλωσε ένας σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu, ο Mark Regev.
«Θα νιώσει απόψε την οργή μας», συνέχισε.
Μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ο Regev είπε ότι το Ισραήλ εντείνει την πίεση στη Hamas, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του είναι σε εξέλιξη και η Γάζα θα είναι «πολύ διαφορετική» όταν ολοκληρωθούν.
«Θα συνεχίσουν να δέχονται τα στρατιωτικά πλήγματά μας μέχρι να διαλύσουμε τη στρατιωτική μηχανή τους και την πολιτική υποδομή τους στη Γάζα.
Όταν τελειώσει όλο αυτό, η Γάζα θα είναι πολύ διαφορετική», πρόσθεσε.
Τo «Axios» μετέδωσε ότι ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως η απόφαση για επέκταση των χερσαίων επιχειρήσεων στη Γάζα ελήφθη από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο πολέμου το βράδυ της Πέμπτης 26 Οκτωβρίου, αφού οι συνομιλίες για μια πιθανή απελευθέρωση ομήρων κατέληξαν σε αδιέξοδο.
Οι εκτεταμένες χερσαίες επιχειρήσεις που ανακοινώθηκαν νωρίτερα από τον ισραηλινό στρατό δεν αποτελούν επίσημη χερσαία εισβολή, δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στο ABC News.
Ανώνυμος αξιωματούχος των ΗΠΑ είπε ότι το Ισραήλ εξαπολύει μια «πιο περιορισμένη εισβολή» και συμφώνησε να «παρέχει ανθρωπιστική υποστήριξη σε συνδυασμό με την επιχείρηση».
Διεκόπησαν οι επικοινωνίες

Την ίδια στιγμή, όπως ανακοίνωσε η Hamas,στον παλαιστινιακό θύλακα έχουν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες και το Ίντερνετ .
Το Netblocks, ένας οργανισμός που παρακολουθεί την κυβερνοασφάλεια και την πρόσβαση στο Ίντερνετ σε όλον τον κόσμο, έκανε λόγο για «κατάρρευση» των συνδέσεων στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι βομβαρδισμοί είναι «οι σφοδρότεροι από την έναρξη του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου» υποστήριξε η Ηamas, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι «προετοιμάζεται για σφαγές».
Παράλληλα, εξέπεμψε νέο μήνυμα, με το οποίο καλεί τους Παλαιστινίους να αντιμετωπίσουν τους στρατιώτες του Ισραήλ σε ολόκληρη τη Δυτική Όχθη.
Καλούμε τους κατοίκους της πόλης Γάζας να μετακινηθούν νότια, ανέφερε, από την άλλη, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.
Τόνισε δε ότι «είμαστε προετοιμασμένοι σε όλα τα μέτωπα για να διαφυλάξουμε την ασφάλεια του Ισραήλ».
Ο ισραηλινός στρατός είπε ακόμα ότι οι χερσαίες δυνάμεις «επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους», καθώς μάλιστα χτυπά τη Γάζα με πυροβολικό και άρματα μάχης.
Eις απάντησιν,  η Hamas ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε πυραύλους κατά του Ισραήλ.
Σειρήνες χτύπησαν σε πολλές πόλεις στον Νότο και στο κέντρο του εβραϊκού κράτους, συμπεριλαμβανομένων των Ramat Gan, Or Yehuda, Rishon LeZion, Holon, Ashdod και Ashkelon.

Ιορδανία: Το Ισραήλ «εξαπέλυσε χερσαίο πόλεμο» στη Γάζα - «Ανθρωπιστική καταστροφή επικών διαστάσεων»

Το Ισραήλ "μόλις εξαπέλυσε χερσαίο πόλεμο" στη Λωρίδα της Γάζας και το αποτέλεσμα θα είναι μια "ανθρωπιστική καταστροφή επικών διαστάσεων", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Ayman Safadi.
Ο Ιορδανός υπουργός ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι εάν κάποια χώρα καταψηφίσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την αραβική πρόταση που προωθεί το Αμάν για «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Γάζα, αυτό θα σημαίνει ότι «εγκρίνει αυτόν τον παράλογο πόλεμο, αυτούς τους παράλογους σκοτωμούς».
ΠΟΥ: Χάθηκε η επικοινωνία με το υγειονομικό προσωπικο στη Γάζα

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) είπε ότι ο οργανισμός του ΟΗΕ έχει χάσει την επαφή με το προσωπικό του στη Γάζα , με τις εγκαταστάσεις υγείας, τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τους ανθρωπιστικούς εταίρους του στο έδαφος.
Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Tedros Adhanom Ghebreyesus είπε μεταξύ άλλων:
«Ανησυχώ σοβαρά για την ασφάλειά τους και τους άμεσους κινδύνους για την υγεία των ευάλωτων ασθενών».
Al-Aqsa

Νωρίτερα, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας απαγόρευσαν σε νεαρούς Παλαιστίνιους να εισέλθουν στο τέμενος Al-Aqsa στην Ιερουσαλήμ, όπου προσεύχονταν για να προσευχηθούν, ενώ αναπτύχθηκαν δυναμικά σε όλη την Παλιά Πόλη για να καταστείλουν τυχόν επεισόδια.
Μεγάλος αριθμός ισραηλινών αστυνομικών φρουρούσε το Al-Aqsa, σημείο ανάφλεξης και συχνά πεδίο συγκρούσεων, καθώς οι Παλαιστίνιοι συγκεντρώνονταν για την προσευχή της Παρασκευής, ανέφεραν δημοσιογράφοι του Reuters.
Τελικά, επετράπη η είσοδος σε περίπου 5.000 ηλικιωμένους πιστούς, αφού είχαν προηγηθεί σφοδρές συγκρούσεις και εκτόξευση δακρυγόνων.
Η αρχή που είναι υπεύθυνη για το τέμενος, το Τμήμα Ισλαμικών Κληροδοτημάτων της Ιερουσαλήμ, είπε ότι κανονικά θα συμμετείχαν περίπου 50.000.
Το τζαμί βρίσκεται σε έναν λόφο γνωστό στους Εβραίους ως Όρος του Ναού και στους Μουσουλμάνους ως Ευγενές Ιερό.
Στο μεταξύ, το Ισραήλ είπε ότι κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στη Δυτική Όχθη τα στρατεύματά του δέχθηκαν επίθεση στην πόλη Τζενίν και απάντησαν σκοτώνοντας δύο άνδρες.
Η οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ επιβεβαίωσε ότι ένας από αυτούς ανήκε σε αυτήν ενώ η Hamas είπε ότι ένας μαχητής της σκοτώθηκε στις μάχες στην Τζενίν.
Η WAFA ανέφερε ότι άλλοι δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, ένας στην Τζενίν και ένας στην πόλη Qalqiya, λέγοντας ότι ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση Χαμάς-Ισραήλ ανέρχεται σε 110.
Ο στρατός είπε ότι στην Qalqiya, τα στρατεύματα δέχθηκαν πυρά ενώ έκλεισαν ένα κατάστημα του οποίου ο ιδιοκτήτης κατηγορήθηκε για υποκίνηση σε βία.

Διαδηλώσεις

Την ίδια στιγμή, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Χεβρώνα, ενώ στην πρωτεύουσα της γειτονικής Ιορδανίας χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να καταγγείλουν το Ισραήλ και να εκφράσουν την υποστήριξή τους στους Παλαιστίνιους..
Πολλοί κυμάτιζαν την παλαιστινιακή σημαία.
«Είμαστε με τους Παλαιστίνιους και με τους πολίτες της Γάζας.
Ήρθαμε επίσης να διατρανώσουμε τη θέλησή μας για αντίσταση μέχρι το τέλος» δήλωσε ο συμμετέχων Mahmoud Aqalan.
Ένας άλλος διαδηλωτής, ο Hassan Sultan, είπε: «Τα αδέρφια μας σκοτώνονται στη Γάζα. Αυτό είναι το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε - να κάνουμε γνωστή τη θέση μας στον κόσμο».
Η Hamas διαψεύδει το Ισραήλ για κέντρο διοίκησής της κάτω από νοσοκομείο

Στο μεταξύ, απορρίπτει η Χαμάς τον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι κρύβει τα κέντρα διοίκησής της κάτω από το νοσοκομείο Σιφά της Γάζας.
Τη συγκεκριμένη κατηγορία, μάλιστα, την χαρακτηρίζει «άτοπη».
Ο Izzat al-Rishq, μέλος του πολιτικού γραφείου της Hamas, αναφέρει σε δήλωσή του ότι «αυτά τα ψέματα αποτελούν προοίμιο για μια νέα σφαγή εναντίον του λαού μας, μεγαλύτερη από εκείνη του νοσοκομείου al-Ahli Baptist», αναφερόμενος στην έκρηξη της 17ης Οκτωβρίου που θεωρείται ευρέως ότι προκλήθηκε από μια άστοχη εκτόξευση ρουκέτας της Ισλαμικής Τζιχάντ, για την οποία η Hamas κατηγορεί το Ισραήλ.
Yπενθυμίζεται πως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) κατηγορούν τη Hamas ότι έχει τα κέντρα διοίκησής της κάτω από το Νοσοκομείο Σίφα. Τη συγκεκριμένη κατηγορία εξαπέλυσε σε ενημέρωση δημοσιογράφων, εκπρόσωπος των IDF αντιπτέραρχος Daniel Hagari, προσθέτοντας η Hamas διαθέτει αρκετά υπόγεια συγκροτήματα κάτω από το Shifa – το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας – τα οποία χρησιμοποιούνται από τους ηγέτες της για να κατευθύνουν επιθέσεις κατά του Ισραήλ.
Ο ίδιος σημειώνει ότι: «Έχουμε συγκεκριμένες αποδείξεις ότι εκατοντάδες τρομοκράτες κατέκλυσαν το νοσοκομείο για να κρυφτούν εκεί μετά τις σφαγές της 7ης Οκτωβρίου».
www.bankingnews.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...