Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023

Πραγματικά απίστευτο – Το ρωσικό drone Lancet άρχισε να χτυπά... από μόνο του στόχους στην Ουκρανία, χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση

Το Lancet μπορεί πλέον να λειτουργεί αυτόνομα, εντοπίζοντας και αναγνωρίζοντας στόχους ανεξάρτητα και χωρίς χειριστή 

Σε πραγματικά απίστευτο επίπεδο έχουν αναβαθμιστεί τα περιβόητα drones Lancet της Ρωσίας, όπως αποδείχθηκε από το χτύπημα σταθμευμένων ουκρανικών αεροσκαφών σχεδόν 60 χιλιόμετρα από την πρώτη γραμμή.
Την περασμένη εβδομάδα, το Lancet κατέστρεψε ένα πυραυλικό σύστημα RM-70, τσεχικής κατασκευής και ένα αυτοπροωθούμενο πυροβόλο όπλο DANA (SPG) των 152 mm.
Οι εικόνες που έρχονται από την κάμερα στη μύτη του Lancet ενώ πλησίαζε τον στόχο είναι συγκλονιστικές.
Εμφανίστηκε ένα πράσινο πλαίσιο γύρω από το δίκτυο στόχευσης με το μήνυμα « ο στόχος κλειδώθηκε».
Αυτό τι πραγματικά σημαίνει;
Το Lancet μπορεί πλέον να λειτουργεί αυτόνομα, εντοπίζοντας και αναγνωρίζοντας στόχους ανεξάρτητα και χωρίς χειριστή.
Σηματοδοτεί ένα απίστευτο ορόσημο στην εξέλιξη του περίφημου drone.

Καθοριστικό όπλο

Το Lancet έχει αναδειχθεί ως το πιο καθοριστικό όπλο του πολέμου, με αρκετές δεκάδες βίντεο που το δείχνουν να καταστρέφει το πυροβολικό της Ουκρανίας και ευρωπαϊκά και αμερικανικά οβιδοβόλα όπως τα M777, τα Paladin και αυτοκινούμενα όπλα όπως το πολωνικό KRAB.
Έχει μάλιστα καταστρέψει αρκετά ραντάρ αεράμυνας και πυραύλους εδάφους-αέρος (SAM) όπως τον S-300.
Η Ρωσία παρουσίασε τη σειρά μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV) Lancet μετά την τακτική απόσυρση από την Kherson τον Νοέμβριο του 2022, αφού η Ουκρανία είχε αρχίσει να στοχεύει τις μακριές και ευάλωτες γραμμές εφοδιασμού του ρωσικού πυροβολικού.

MLRS και SPG: Αναγνωρίζονται και καταστρέφονται αυτόματα

Η καταστροφή του RM-70 Multiple Launch Rocket System (MLRS) σημειώθηκε στις 18 Οκτωβρίου κοντά στην πόλη Shcherbinovka, στην περιοχή Toretsk, 9 χιλιόμετρα από το μέτωπο.
Βρίσκεται εντός της εμβέλειας των 40 χιλιομέτρων του Lancet.

Χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση

Το χτύπημα στο DANA SPG συνέβη κάποια στιγμή μεταξύ 19 και 21 Οκτωβρίου.
Και στις δύο περιπτώσεις, ειδικά στην περίπτωση του DANA, το drone εντόπισε και χτύπησε τους στόχους αυτόματα, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, όπως γράφουν οι Eurasian Times.
Σύμφωνα με το κορυφαίο ρωσικό κανάλι Telegram Military Chronicles, «η τεχνολογία αναγνώρισης στόχου έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν… σε συνθήκες μάχης τόσο στα μικρά UAV Lancet-1 όσο και (στη συνέχεια) στα μεγάλα drones Lancet-3».
Αυτό υποδηλώνει ότι οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις θα ξεκινήσουν τώρα τη μαζική χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών ικανών να δίνουν προτεραιότητα σε στόχους, όπως είχε υποσχεθεί η εταιρεία ανάπτυξης ZALA. Επιχειρούν ήδη στο πεδίο της μάχης αυτόματα».

Μεγάλο πρόβλημα για την Ουκρανία

Και οι δύο πρωτοποριακές επιθέσεις σημειώθηκαν την εποχή του Φθινοπώρου.
Η εποχή μπορεί να περιπλέξει το έργο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU) να κρύψουν επιτυχώς τα επίγεια συστήματα τους από το χρώμα του φυλλώματος την περίοδο φθινοπώρου-χειμώνα.
Αυτό ενισχύει περαιτέρω την ακρίβεια του συστήματος αυτόματης αναγνώρισης στόχου, το οποίο δεν χρειάζεται χρόνο για να διαφοροποιήσει τον στόχο από το περιβάλλον.
Ακόμη και όταν πλησιάζει ο χειμώνας ή υπάρχουν περιβάλλοντα, που το καμουφλάζ γίνεται εύκολο, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι τα συστήματα αυτόματης αναγνώρισης στόχων δεν θα λειτουργούν ικανοποιητικά.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εικόνες πολλών εχθρικών συστημάτων είναι προφορτωμένες στην τράπεζα μνήμης του Lancet, βοηθώντας έτσι την αυτόματη αναγνώριση μέσω του σχήματος ή του ευρύτερου περιγράμματος, ενεργοποιώντας την ακολουθία επίθεσης.

Υπό μια τέτοια κατάσταση, οι Ουκρανοί πιθανότατα να αναγκαστούν να αποσύρουν το πυροβολικό τους από την εμβέλεια των Lancets και να παραχωρήσουν έδαφος στους Ρώσους.
Επιλέγοντας μεταξύ του κινδύνου απώλειας βαρέων όπλων επειδή είναι τοποθετημένα μπροστά, τραβώντας τα πίσω και επιτρέποντας σε έναν αντίπαλο να μπει χωρίς αντίσταση, ένας στρατός θα προτιμούσε το πρώτο.
Αμερικανοί ειδικοί, που βοηθούν την Ουκρανία, προσπαθούν εδώ και καιρό για να εντοπίσουν κάποια αδυναμία στο Lancet – 3, χωρίς μέχρι στιγμής καμία επιτυχία.

www.bankingnews.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...