Συντάκτης: Πέτρος Δημόπουλος
Δημογραφικό: Αισιόδοξες ειδήσεις όπως αυτή, έρχονται να μας δείξουν ότι στη μάχη για την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος αυτό που λείπει από την ελληνική Πολιτεία δεν είναι οι λύσεις, άλλα η πρόθεση. Όταν υπάρχει ειλικρινής θέληση και συνδυάζεται με καινοτόμες ιδέες, τότε μπορούν να επιτευχθούν πραγματικά άλματα στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας.
Ένας δήμαρχος ενός μικρού χωριού 377 κατοίκων όπως είναι τα Άγραφα, κατάφερε να «βάλει τα γυαλιά» σε ένα ολόκληρο ελληνικό κράτος που παραμένει αρτηριοσκληρωτικό και δυσκίνητο στο θέμα του δημογραφικού.
Ο δήμαρχος Αγράφων με μία κίνηση κατάφερε σε τοπικό επίπεδο να κάνει ό,τι δεν έχει κάνει το πολυδιαφημισμένο υπουργείο Οικογένειας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που από τη μία ισχυρίζεται ότι δήθεν στηρίζει την ελληνική οικογένεια και από την άλλη δεν έχει ακόμα διαμορφώσει εθνικό σχέδιο για να αποτρέψει την πληθυσμιακή υποχώρηση με στοχευμένα μέτρα σε περιοχές της Ελλάδας που ερημώνουν.
Με απόφαση του δήμαρχου Αγράφων Ευρυτανίας, Αλέξανδρου Καρδαμπίκη, από το 2024 θα καταβάλλονται 3.000 ευρώ ως επίδομα γέννας για κάθε παιδί που γεννιέται στα Άγραφα, ενώ ήδη για τα παιδάκια που γεννήθηκαν το 2022, η κάθε μητέρα έλαβε 1.500 ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Καρδαμπίκη, ο δήμος παροτρύνει και νέα ζευγάρια που θέλουν να ξεκινήσουν τη δική τους οικογένεια, αν το επιθυμούν να εγκατασταθούν στα Άγραφα, ενώ καλύπτεται οικονομικά ακόμα και το κόστος της γέννας, για όποιο παιδί γεννιέται στα Άγραφα!
Για να λάβει κάποιος το συγκεκριμένο επίδομα γέννας είπε ότι υπάρχουν κάποια κριτήρια αφενός οικονομικά, αφετέρου οι γονείς να είναι δημότες Αγράφων. Επιπλέον ο δήμαρχος τόνισε ότι θα συναντηθούν με την κ. Ζαχαράκη γιατί τα Άγραφα έχουν πολύ σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα. «Δεν υπάρχει συγκεκριμένη δημογραφική πολιτική», είπε χαρακτηριστικά.
Μόνο συγχαρητήρια μπορούν να δοθούν σε αυτόν τον άξιο δήμαρχο που πήρε μια τόσο σημαντική πρωτοβουλία για το καλό του τόπου του. Κινήσεις σαν και αυτή, μας κάνουν να αισιοδοξούμε ότι και άλλοι δήμαρχοι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά του και θα δώσουν κίνητρα σε νέα ζευγάρια για να ξαναζωντανέψουν την ελληνική επαρχία που σήμερα ερημώνει με ραγδαίους ρυθμούς. Και αν μπορούν να υπάρξουν τόσο άμεσες λύσεις στο πρόβλημα της υπογεννητικότητας σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα μπορούσε να γίνει σε επίπεδο κεντρικής εξουσίας, εάν και εφόσον υπήρχε πολιτική βούληση.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αν και βρίσκεται για 5 σχεδόν χρόνια στην εξουσία, έχει περιοριστεί σε ένα «ξερό» επίδομα γέννας των 2.000 ευρώ που δεν αρκεί να καλύψει ούτε τα πραγματικά έξοδα της γέννας, και σε μία αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί που έχει η οικογένεια.
Πρόκειται δηλαδή για μέτρα σχεδόν «διακοσμητικά», που δεν προσφέρουν τίποτε το ουσιαστικό. Αγγίζουν μόνο επιδερμικά το πρόβλημα της υπογεννητικότητας και δεν αφορούν στοχευμένες πολιτικές που να εφαρμόζονται σε ακριτικές περιοχές και χωριά της επαρχίας που έχουν άμεση ανάγκη δημογραφικής ενίσχυσης.
Οι όποιες πρωτοβουλίες των δημάρχων να ενισχύσουν τις γέννες είναι σημαντικές, αξιέπαινες και πρέπει να αναδεικνύονται. Αλλά αν δεν «κουνηθεί» και η κεντρική εξουσία, το δημογραφικό θα συνεχίσει να εξελίσσεται σε εθνικό μας εφιάλτη…
sportime.gr