Κυριακή 12 Αυγούστου 2018

Ρωσία: Το νέο βελτιωμένο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο κλάσης Yasen, K-561


Μια νέα βελτιωμένη κλάσης επιθετικών πυρηνοκίνητων υποβρυχίων πρόκειται σύντομα να παραλάβει το Ναυτικό της Ρωσίας. Πρόκειται για το υποβρύχιο Kazan (K-561) κλάσης Yasen-M (Project 885M) το οποίο αναμένεται να παραδοθεί το 2019 αφού ολοκληρωθούν οι θαλάσσιες δοκιμές αποδοχής που ξεκίνησαν την Άνοιξη του 2017.

Το συγκεκριμένο υποβρύχιο και ακόμη πέντε υποβρυχίων αυτής της έκδοσης της κλάσης Yasen θα αποτελέσουν τη νέα δύναμη κρούσης του Ρωσικού Ναυτικού κατά των δυτικών υποβρυχίων και πλοίων επιφανείας. Τα υποβρύχια κλάσης Yasen-M (Project 885M) έχουν μονό κήτος κατασκευασμένο από ειδικά κράματα, τα οποία συγκολλήθηκαν με ειδικές τεχνικές που επιτρέπουν στο σκάφος να καταδυθεί στα 600 μέτρα βάθος.

Το σκάφος είναι καλυμμένο με ειδικό παχύ ελαστικό υλικό το οποίο περιορίζει την εκπομπή ήχου και τον εντοπισμό του υποβρυχίου από τα εχθρικά σόναρ. Επιπλέον τα υποβρύχια κλάσης Yasen-M (Project 885M) διαθέτουν ένα σύστημα ακουστικών αντιμέτρων ικανό να δημιουργεί μια αδιαπέραστη ασπίδα ώστε να αποπροσανατολίζει τις εχθρικές τορπίλες.

Το νέο υποβρύχιο διαθέτει 10 κάθετους εκτοξευτές και οκτώ τορπιλοσωλήνες για πυραύλους P-800 Oniks, πυραύλους της οικογένειας των βλημάτων Kalibr (3M54K, 3M54K1, ανθυποβρυχιακούς 91R1 και 3M14K), 3M51, 3M22 Zircon συμβατικές τορπίλες και τορπίλες νάρκες οι οποίες μετά την εξαπόλυση τους αδρανοποιούνται και επανέρχονται σε λειτουργία μόλις ο αισθητήρας τους εντοπίσει εχθρικό υποβρύχιο.

Τέλος η νέα έκδοση του υποβρυχίου διαθέτει νέο σόναρ, νέο Σύστημα Διαχείρισης Πληροφοριών, και σύστημα επικοινωνιών. Εκτιμάται ότι μέχρι το 2023 θα υπάρχουν σε υπηρεσία επτά υποβρύχια.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...