του Γιάννη Κ. Τρουπή
Είναι από εκείνες τις περιπτώσεις στην πολιτική που δεν μπορείς να κάνεις κάτι για να επηρεάσεις τις εξελίξεις.
Απλώς παρακολουθείς και εύχεσαι να έχεις τις λιγότερο δυνατές αρνητικές επιπτώσεις. Στην περίπτωση του Αλέξη Τσίπρα η συγκεκριμένη μέρα μπορεί να αποτελέσει την σπίθα που θα προκαλέσει αλυσιδωτές πολιτικές “εκρήξεις”, με απρόβλεπτες συνέπειες για την κυβερνητική συνοχή.
Μία μέρα, το αποτέλεσμα της οποίας δεν μπορεί να το καθορίσει σε καμία περίπτωση ο ίδιος. Πρόκειται για την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, ημέρα για την οποία είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας. Μία διαδικασία, από το αποτέλεσμα της οποίας θα κριθούν πολλά όχι μόνο στην εσωτερική πολιτική σκηνή της γειτονικής χώρας αλλά και στην ελληνική. Μία διαδικασία που θα επηρεάσει εκτός από την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ και την κυβέρνηση Τσίπρα Καμμένου.
Στο σοβαρό λοιπόν ενδεχόμενο που το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι το «ναι», αυτομάτως αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την πτώση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, μια και το μεγαλύτερο προαπαιτούμενο που απορρέει από την συμφωνία των Πρεσπών θα έχει ολοκληρωθεί και θα έχει ανοίξει ο δρόμος για την ελληνική πλευρά να κάνει αυτά που της αναλογούν.
Με άλλα λόγια από εκείνη την μέρα και για όσο χρόνο χρειαστεί ο κ. Ζάεφ, προκειμένου να ολοκληρώσει τις δικές του δεσμεύσεις με βάση την συμφωνία που υπέγραψε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας θα τελεί υπό μία ιδιότυπη ομηρία από τον Πάνο Καμμένο.
Τί πρακτικά σημαίνει αυτό; Πώς κάθε φορά που ο πρωθυπουργός θα επιθυμεί να βγει επικοινωνιακά μπροστά για να κερδίσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ ή ακόμα και ο ίδιος ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων θα είναι κάπου εκεί για να τον ακυρώνει, θυμίζοντάς του αυτό που ήδη έχουν ξεκαθαρίσει.
Μόλις η συμφωνία έρθει στην ελληνική βουλή, ο Πάνος Καμμένος θα πάει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα άρει την εμπιστοσύνη του κομματός του προς την κυβέρνηση. Μία κατάσταση που θα θυμίζει ισορροπία τρόμου και θα δημιουργεί πολλά προβλήματα στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου, αφού όλα θα κινούνται πάνω σε μία λεπτή γραμμή.
Άραγε πόσο μπορεί να κρατήσει μία συμβίωση, όταν τα δύο συμβαλλόμενα μέρη γνωρίζουν ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα εκδοθεί το χαρτί του διαζυγίου; Μπορούν να παραμείνουν μαζί μέχρι τέλους; Οι πιθανότητες μάλλον δε θα είναι με το μέρος τους και η φθορά της σκληρής καθημερινότητας αναμένεται να λειτουργήσει καταλυτικά.
Αυτό φαίνεται πως το αποδέχονται από σήμερα και μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, γιαυτό και κάποιοι εκ των στενών συνεργατών του κ. Τσίπρα έχουν ήδη καταθέσει τις εισηγήσεις τους αναφορικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η 30η Σεπτεμβρίου στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και ασφαλώς κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει το βίο της κυβέρνησης συνασπισμού.
Γιαυτό ήδη έχουν διαρρεύσει στον τύπο σχετικά σενάρια περί απομάκρυνσης των ΑΝΕΛ εκτός υπουργικού συμβουλίου στον επικείμενο ανασχηματισμό με στόχο την αποστολή του μηνύματος πως ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να προχωρήσει υπό ομηρία. Μία εισήγηση που μπορεί τελικώς να μην υιοθετηθεί, όμως από μόνης της είναι ενδεικτική του προβληματισμού που καταγράφεται εντός του Μεγάρου Μαξίμου.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η εισήγηση που επίσης έχει στη διάθεσή του ο κ. Τσίπρας και κάνει λόγο για διεξαγωγή εκλογών εντός του Οκτωβρίου. Μία κίνηση, που εμπεριέχει το χαρτί του αιφνιδιασμού αλλά και το μήνυμα ότι η κυβέρνηση καθορίζει την πορεία μόνης της, χωρίς να σύρεται πίσω από τις όποιες εξελίξεις.
Σε κάθε περίπτωση οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν από τον πρωθυπουργό άμεσα και θα φανούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μέχρι την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ στις 8-9 Σεπτεμβρίου.