Σάββατο 25 Αυγούστου 2018

ΨΑΧΝΟΥΝ ΜΕ ΜΑΝΙΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ ΤΗΣ ΒΙΘΥΝΙΑΣ ΤΑ…ΧΑΜΕΝΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ!

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Ο Όλυμπος της Βιθυνίας ήταν το μεγάλο Άγιο Όρος της Μικράς Ασίας με δεκάδες μοναστήρια τα οποία έβγαλαν πολλούς αγίους όπως ο Άγιος Πέτρος της Ατρώας, ο Άγιος Ιωαννίκιος και άλλους και τα οποία άρχισαν να εγκαταλείπονται σταδιακά από τον δωδέκατο αιώνα και μετά με την επικράτηση των Οθωμανών στην περιοχή της Προύσας.



Αξιοσημείωτο είναι ότι ο ίδιος ο ιδρυτής του Αγίου Όρους στην Χαλκιδικής, ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης, ήταν πριν μονάχος στον Όλυμπο της Βιθυνίας στην Μονή Κυμινά. Ακόμα και σήμερα πολλοί κάτοικοι που αναφέρονται στην περιοχή, μιλούν για το Keşiş Dağ, ( Όρος των Μοναχών), όπου υπάρχουν μαρτυρίες ότι κάποια μέρη ευωδιάζουν προδίδοντας την ιερότητα του Όρους αυτού.



Το τελευταίο καιρό σύμφωνα με ένα εκτενές ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας Sözcü, πολλοί Τούρκοι περιφέρονται στις πλαγιές του βουνού όπου άκμασαν τα ελληνορθόδοξα μοναστήρια, ψάχνοντας με… μανία ίχνη από τα μοναστήρια.



Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του συνεταιρισμού βοσκών της περιοχής του Ολύμπου, ο Ahmet Gültekin, πολλοί έρχονται από άλλες περιοχές και σκάβουν ψάχνοντας ίχνη από τα μοναστήρια, ίσως κάποια θαμμένα ιερά κειμήλια και αλλά αντικείμενα θρησκευτικής αξίας.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
http://nikosxeiladakis.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...