Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018

Το Ιράν λέει «αντίο» στο δολάριο – «Καλώς ήρθες» γουάν – Στη τελική φάση το σχέδιο των BRICS – Ετσι θα «τσακίσουν» το αμερικανικό νόμισμα



Οδηγούμαστε με γοργούς ρυθμούς προς τεράστιες αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία. Οι BRICS πλέον αναλαμβάνουν δράση και περνάνε στο επόμενο βήμα.
Το Ιράν σταμάτησε τη χρήση του δολαρίου ως επίσημο νόμισμα αναφοράς ξένων νομισμάτων και το αντικατέστησε με το κινέζικο Γουαν σε μία προσπάθεια να εγκαταλείψει τη χρήση του αμερικάνικου νομίσματος στις εμπορικές συναλλαγές.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από την Δευτέρα, το δολάριο αφαιρέθηκε από τον κατάλογο των συναλλαγματικών ισοτιμιών στο Sanarate.ir – την ιστοσελίδα της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν – ο οποίος περιελάμβανε τα κυριότερα νομίσματα συναλλαγών της χώρας, όπως το Δολάριο, το Ευρώ και το Ντιρχάμ των ΗΑΕ.

Πλέον στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα οι αναζητήσεις εμφανίζουν το Γουαν στη θέση του δολαρίου

Ρωσία, Κίνα και Ιράν πλέον πάνε ένα βήμα παρακάτω.

Οπως είχαμε αναφέρει πριν λίγες ημέρες, η Μόσχα στέλνει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνηση και κυρίως προς τις ΗΠΑ , ταράζοντας την παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα.

Στο γεγονός ότι η χρήση του αμερικανικού δολαρίου για την άσκηση πίεσης σε άλλες χώρες θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός εναλλακτικού παγκόσμιου νομίσματος, αναφέρθηκε ο επικεφαλής της Οικονομικής Επιτροπής της Ρωσικής Κρατικής Δούμας, Anatoly Aksakov, τονίζοντας ότι αυτή η εξέλιξη θα ισοπεδώσει το δολάριο.

Ειδικότερα, ο ρώσος αξιωματούχος, μιλώντας στο προκτορείο Anadolu, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάνει τα πάντα ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο παγκόσμιο νόμισμα», προσθέτοντας ότι, «όλο και περισσότερες χώρες εξετάζουν συναλλαγές σε εθνικά νομίσματα».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, οι χώρες του BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική), στις οποίες φαίνεται να ενδιαφέρεται να ενταχθεί και η Τουρκία, συζητούν το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου νομίσματος που θα εξυπηρετεί τις πληρωμές μεταξύ των προαναφερθέντων χωρών.

Μάλιστα, ένα ενιαίο νόμισμα για τις χώρες του BRICS θα έχει καλές προοπτικές, καθώς το μπλοκ έχει τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό, το 30% της παγκόσμιας βιομηχανίας και το 40% της παγκόσμιας γεωργίας.

«Η διαδικασία δημιουργίας ενός εναλλακτικού παγκόσμιου νομίσματος μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε πέντε χρόνια και θα εξαρτηθεί από την Ουάσιγκτον, καθώς όσο περισσότερο οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το δολάριο για να ασκήσουν πιέσεις, τόσο μεγαλύτερο κίνητρο δίνουν σε άλλες χώρες ώστε να απορρίψουν τις πληρωμές σε δολάρια», ανέφερε μεταξύ άλλων ο ρώσος αξιωματούχους.

Σύμφωνα με τον Anatoly Aksakov, πολλές χώρες έχουν ήδη απορρίψει το δολάριο, αναφέροντας πως η Κίνα έχει αρχίσει να αγοράζει πετρέλαιο χρησιμοποιώντας το γουάν, η Τουρκία έχει αποσύρει τις καταθέσεις της σε χρυσό από τις ΗΠΑ και η Ρωσία έχει μειώσει σημαντικά τις επενδύσεις της στο δημόσιο χρέος των ΗΠΑ.

«Μόλις εμφανιστεί το εναλλακτικό παγκόσμιο νόμισμα, το δολάριο θα χάσει τη σημασία του, γεγονός που θα κοστίσει το μισό της τρέχουσας αξίας του», υπογραμμίζει ο επικεφαλής της Οικονομικής Επιτροπής της Ρωσικής Κρατικής Δούμας, ενώ καταλήγει λέγοντας ότι «με την απώλεια της αξίας του δολαρίου, οι ΗΠΑ θα χάσουν την επιρροή τους».

Δεν είναι μυστικό ότι η ηγεσία των ΗΠΑ χρησιμοποιεί το δολάριο ως όπλο στον οικονομικό πόλεμο που κάνει εναντίον αυτών των χωρών, οι οποίες απορρίπτουν να υποκύψουν στην πολιτική ελίτ του βαθέους κράτους της Ουάσιγκτον. Οπως έχουμε πει, o N. Τραμπ πολεμάει και πολεμιέται από από το βαθύ κράτος.

Τόσο ο Σαντάμ Χουσεΐν όσο και ο Μουαμάρ Καντάφι είχαν δηλώσει ανοικτά τη δέσμευσή τους να αντικαταστήσουν το δολάριο με το ευρώ και ενός «ενιαίου νομίσματος της Αφρικής», το οποίο θα υποστηρίζεται από το χρυσό, αντίστοιχα, για τις συναλλαγές του πετρελαίου και του εξωτερικού εμπορίου. Ως αποτέλεσμα και οι δύο ανατράπηκαν και δολοφονήθηκαν.

Η αποδολαριοποίηση είναι μια προφανής αντίδραση εναντίον της πάγιας πολιτικής των ΗΠΑ που έχει σαν στόχο την καταπίεση των γεωπολιτικών της αντιπάλων. Οι εξελίξεις αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...