Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

Αργά ή γρήγορα η Τουρκία θα αναζητήσει πυρηνικά όπλα για να παραμείνει απρόσβλητη


«Για το δικό μας συμφέρον, πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε την Τουρκία στη Δύση», δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Figaro. «Φοβάμαι πως αργά ή γρήγορα, οι εθνικιστικές δυνάμεις στην Τουρκία, όπως και στο Ιράν ή τη Βόρεια Κορέα, θα αναζητήσουν πυρηνικά όπλα ώστε να παραμείνουν απρόσβλητοι», εκτίμησε.


Πριν από κάποιες μέρες, σε λιγότερο δραματικό τόνο, η Άνγκελα Μέρκελ επίσης εξέφρασε ανησυχία.
«Έχουμε συμφέρον να ευημερεί οικονομικά η Τουρκία», είχε πει η Γερμανίδα καγκελάριος στα μέσα Αυγούστου, λίγο πριν μιλήσει τηλεφωνικά με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Η Άγκυρα χρειάζεται χρήματα για να αποφύγει την αποσταθεροποίηση».
Ως ο δεύτερος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Τουρκία και ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Άγκυρας, η Γερμανία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Σε συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του, ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς πρότεινε στην Άγκυρα να καταφύγει στο ΔΝΤ, λύση που ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ απέρριψε, προτιμώντας να αναζητήσει άλλες λύσεις. Το Κατάρ έχει ήδη προθυμοποιηθεί.
Για τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αυτές οι νέες επενδύσεις αποτελούν ένδειξη «ασαφούς παρέκκλισης» της Τουρκίας προς άλλες συμμαχίες. Η Ρωσία επίσης καιροφυλακτεί. Όμως στη Γερμανία ο αυξανόμενος αυταρχισμός του Τούρκου προέδρου, ο οποίος κατηγορούσε το Βερολίνο για «ναζιστικές πρακτικές» πριν από έναν χρόνο, έχει αφήσει τα ίχνη του και διχάζει ακόμη.
Από τη μια η πρόεδρος του SPD Άντρεα Νάλες υποστηρίζει ότι το Βερολίνο θα πρέπει να προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Τουρκία. Από την άλλη, το CDU της Μέρκελ θέτει όρους: «Αν ο Ερντογάν δεν αλλάξει στάση, η όποια στήριξη δεν θα έχει καμία οικονομική σημασία, θα είναι πεταμένα χρήματα», δήλωσε ο υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική του κόμματος, Γιούργκεν Χαρντ. Χθες η Μέρκελ επιχείρησε να κερδίσει χρόνο. Ζήτημα βοήθειας προς την Τουρκία «δεν τίθεται επί του παρόντος», δήλωσε εκπρόσωπός της. Η καγκελάριος δεν έχει καμία πρόθεση να κάνει δώρο στον Ερντογάν.
Ο Γερμανός επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ, υπεύθυνος για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, απέρριψε πάντως την ιδέα να βοηθήσει η Γερμανία την Τουρκία να υπερβεί τα οικονομικά προβλήματά της, υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι ευθύνη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, γράφει η ιστοσελίδα Politico. «Δεν είναι δουλειά της Γερμανίας, είναι η δουλειά –εάν προκύψει– του ΔΝΤ», είπε ο Έτινγκερ στα γερμανικά ΜΜΕ, σημειώνοντας πως «πρωτίστως, η ανάγκη ανάληψης δράσης βρίσκεται στην Άγκυρα, όχι στο Βερολίνο, ούτε στις Βρυξέλλες».

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...