Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

Θυμός, ζήλεια, πίκρα, απογοήτευση: Πώς να ελέγχετε τα αρνητικά συναισθήματα

Ποιος δεν έχει πει ή δεν έχει κάνει πράγματα σε συναισθηματικά έντονες στιγμές, που αργότερα τα έχει μετανιώσει;

Τα συναισθήματα παίζουν τεράστιο ρόλο στη ζωή μας, γιατί συχνά οι πράξεις και η συμπεριφορά μας υπόκειται στις διαταγές του συναισθηματικού μας κέντρου και όχι σε αυτό που προτείνει η λογική. Όταν όμως κανείς αντιδρά διαρκώς συναισθηματικά και χωρίς κανένα φίλτρο λογικής, όταν κάποιος αντιδρά αυτομάτως βάσει των συναισθημάτων του ή πράττει βάσει λανθασμένων μηνυμάτων που του δίνουν τα συναισθήματά του, τότε αυτός ο άνθρωπος υποφέρει και περιπλέκει τη ζωή του χωρίς λόγο.

Τα αρνητικά συναισθήματα, ο θυμός, η ζήλεια, η πίκρα, η απογοήτευση, η απελπισία συχνά γίνονται ανεξέλεγκτα και μεγαλώνουν μέσα στο μυαλό και την ψυχή του ανθρώπου δηλητηριάζοντας την καθημερινότητά του.

Υπάρχει τρόπος να μπορεί κανείς να αισθάνεται όλη τη γκάμα των συναισθημάτων χωρίς όμως να άγεται και να φέρεται από αυτά, και χωρίς να αντιδρά με υπερβολικό τρόπο που στη συνέχεια του γυρίζει μπούμερανγκ;

Πώς να φρενάρετε τα αρνητικά συναισθήματά σας και να μην τα αφήνετε να ελέγχουν τη ζωή σας

Περιμένετε πριν αντιδράσετε. Αναγνωρίστε το αρνητικό σας συναίσθημα (τώρα αισθάνομαι ένα έντονο κύμα θυμού) και τι το προκάλεσε (επειδή το παιδί μου δεν με άκουσε και έκανε άλλη μία ζημιά). Πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές λέγοντας στον εαυτό σας «έχω τον έλεγχο», ώστε να μην ξεστομίσετε κάτι που αργότερα θα μετανιώσετε. Μόλις αισθανθείτε ότι το κύμα του έντονου αρνητικού σας συναισθήματος άρχισε να καταλαγιάζει, σκεφτείτε πώς θέλετε να απαντήσετε ή να αντιδράσετε.

Βρείτε μια θετική εναλλακτική αντίδραση για να ελέγξετε το αρνητικό σας συναίσθημα. Ελέγχω τα συναισθήματά μου δε σημαίνει καταπνίγω τα συναισθήματά μου. Είναι σημαντικό να μπορείτε να εκφράσετε το πώς νιώθετε, χωρίς όμως να χάσετε τον έλεγχο του εαυτού σας ή της κατάστασης. Ανακαλύψτε ποιος τρόπος σας ταιριάζει καλύτερα για να ηρεμήσετε και να ανακτήσετε την ψυχραιμία σας: σας αρέσει να μιλάτε σε κάποιον και να αναλύετε καταστάσεις και συναισθήματα; Προτιμάτε να κρατάτε ημερολόγιο γεγονότων και συναισθημάτων; Σας ανακουφίζει το να κάνετε γυμναστική ή να επιλέξετε μια έντονη δραστηριότητα όπως το kickboxing ή κάποια πολεμική τέχνη; Ή μήπως προτιμάτε ασκήσεις χαλάρωσης. Ανακαλύπτοντας αυτό που σας ταιριάζει, στην ουσία δημιουργείτε μία δίοδο για να αποφορτιστείτε από τα αρνητικά σας συναισθήματα.

Αντικαταστήστε τις αρνητικές σας σκέψεις. Οι αρνητικές σκέψεις, η απαισιόδοξη στάση ζωής, και, γενικότερα, οι αρνητικές εκτιμήσεις προσώπων και καταστάσεων οδηγούν στη δημιουργία αρνητικών συναισθημάτων. Όταν αισθανθείτε κάποιο αρνητικό συναίσθημα, προσπαθήστε να ανακαλύψετε ποια αρνητική σκέψη κρύβεται από πίσω του. Στη συνέχεια προσπαθήστε να αντικαταστήσετε την αρνητική αυτή σκέψη με μία θετική ή, τουλάχιστον, με μία πιο ρεαλιστική σκέψη. Ένας τρόπος για να σταματήσετε τη ροή των αρνητικών σκέψεων είναι να σκεφτείτε μια ωραία εικόνα ή μια ωραία ανάμνηση και να μείνετε για λίγο σε αυτή.

Δείτε τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία. Αντί να «κολλήσετε» σε μία συγκεκριμένη αρνητική ερμηνεία για το τι συνέβη και για ποιο λόγο συνέβη, προσπαθήστε να δείτε την κατάσταση από άλλη οπτική γωνία. Ποιες είναι οι εναλλακτικές ερμηνείες; πώς θα έβλεπε την ίδια κατάσταση κάποιο άτομο που αγαπάτε, ή κάποιο άτομο του οποίου σέβεστε τη γνώμη; Ποιο είναι το «μήνυμα» της συγκεκριμένης κατάστασης, τι θέλει να σας διδάξει και πώς μπορείτε να μάθετε κάτι καινούργιο μέσα από αυτή την εμπειρία; Εφαρμόζοντας αυτή την τεχνική θα μπορέσετε να καταλαγιάσετε την ένταση του αρνητικού συναισθήματος και να εκμεταλλευτείτε την κατάσταση ως εμπειρία που σας διδάσκει κάτι.

Συγχωρήστε τα άτομα ή τις καταστάσεις που πυροδότησαν το αρνητικό σας συναίσθημα. Ο λόγος που θυμώσατε, ζηλέψατε, πικραθήκατε, ή όποιο άλλο αρνητικό συναίσθημα νιώσατε μπορεί να είναι οι γονείς σας, ο/η σύζυγος, το παιδί σας, ένα φιλικό ή συγγενικό πρόσωπο… Ή ακόμα μπορεί να είναι και ο ίδιος σας ο εαυτός που σας θυμώνει με τις αντιδράσεις του! Συγχωρήστε το πρόσωπο που σας προκαλεί το αρνητικό συναίσθημα. Με αυτό τον τρόπο παίρνετε τη συναισθηματική σας απόσταση από το άλλο άτομο και δεν του επιτρέπετε να ρυθμίζει τη δική σας ζωή. Τελικά, ό,τι και να έχει κάνει κάποιος άλλος, ο τρόπος με τον οποίο θα αντιδράσετε είναι αποκλειστικά δική σας επιλογή και ευθύνη. Με τη συγχώρεση ουσιαστικά επιτρέπετε στον εαυτό σας να μην προσκολληθεί στο αρνητικό συναίσθημα και συνεχίζετε τη ζωή σας θετικά!

Πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...