Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Έρχεται η σειρά μας. Προσοχή στην Κύπρο

του Σάββα Καλεντερίδη

Η κατάσταση στη Συρία αντί να εξομαλυνθεί –όπως εσφαλμένως είχαμε προβλέψει από αυτήν εδώ τη στήλη– εκτραχύνεται, κυρίως όσον αφορά το επίπεδο συνεννόησης μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, γιατί στα πεδία των μαχών,
κυρίως δε στο Χαλέπι, οι τρομοκράτες της Αλ Νούσρα και οι άλλες συμμορίες που εξοπλίζονται χρόνια τώρα από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και την Τουρκία, υπό την υψηλή εποπτεία των ΗΠΑ, περνούν πολύ δύσκολες μέρες.
Φυσικά υπάρχουν και οι απώλειες των αμάχων, που είναι αυτοί που πληρώνουν τη «νύφη» του τεράστιου γεωπολιτικού ανταγωνισμού που είναι σε εξέλιξη πάνω από την πάλαι ποτέ χώρα των Σελευκιδών. Όμως για τις απώλειες αυτές δεν μπορεί να επιρρίπτονται ευθύνες μονομερώς σε μία πλευρά.
Εν πάση περιπτώσει, ενώ η κατάσταση στη Συρία σε επίπεδο συνεννόησης μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας επιδεινώνεται, είναι σε εξέλιξη το μεγάλο παιχνίδι που έχει στηθεί και παίζεται γύρω από την Κυπριακή ΑΟΖ.

Ένα παιχνίδι που για Κύπρο και Ελλάδα έχει τεράστιο γεωπολιτικό ενδιαφέρον – πολύ μεγαλύτερο από το οικονομικό.
Ενώ η Τουρκία αμφισβητεί την κυπριακή ΑΟΖ αλλά και την ίδια τη συνθήκη της Λοζάνης, για να αμφισβητήσει στην ουσία και την Ελληνική ΑΟΖ, ασχέτως κι αν αυτή δεν έχει ανακηρυχθεί και οριοθετηθεί, την εβδομάδα που πέρασε πραγματοποιήθηκε μια πολυεθνική άσκηση η οποία εξέπεμψε πολλά μηνύματα.
Πρόκειται για την πολυεθνική άσκηση «NEMEΣIΣ-2016» που διεξήχθη σε περιοχές εντός της κυπριακής ΑΟΖ, με την Τουρκία να παραμένει απλώς θεατής, χωρίς να προβαίνει σε έμπρακτες ενέργειες παρενόχλησης της άσκησης, στην οποία συμμετείχαν αεροναυτικές δυνάμεις και προσωπικό από την Κυπριακή Δημοκρατία, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, την Ελλάδα, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA), όπως επίσης και πλοία των ιδιωτικών εταιρειών EDT και PETRONAV.
Για την ιστορία, τον πλήρη συντονισμό της άσκησης είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και των συμμετεχουσών χωρών.

Το επιχειρησιακό σκέλος της άσκησης δεν αφορά την ανάλυσή μας, απλώς να αναφέρουμε ότι στην άσκηση εφαρμόστηκαν τα Ειδικά Εθνικά Σχέδια της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και διακρατικές συμφωνίες Έρευνας-Διάσωσης με γειτονικά και φίλια κράτη.
Λίγο πριν σιγήσουν οι μηχανές των πλωτών και των ιπτάμενων μέσων που συμμετείχαν στην άσκηση «NEMEΣIΣ-2016», Γαλλία και Κυπριακή Δημοκρατία είχαν επαφές για την παραχώρηση άλλων δυο Οικοπέδων, πέραν του ενός που ήδη έχει κατακυρωθεί σ’ αυτήν, στον ενεργειακό γίγαντα που ακούει στο όνομα TOTAL.
Δεν είμαστε ατζέντηδες κανενός πετρελαϊκού γίγαντα και δεν υπεισερχόμεθα στην ουσία των παραχωρήσεων των Οικοπέδων της κυπριακής ΟΑΖ, ούτε στο θέμα της εκμετάλλευσης.

Παραμένουμε στο γεωπολιτικό σκέλος της υπόθεσης αυτής.
Η Κύπρος, μετά την επιτυχή οριοθέτηση της ΑΟΖ με τις γειτονικές χώρες, παρά τις αντιδράσεις της Τουρκίας, κατόρθωσε να εμπλέξει μέσω των παραχωρήσεων Οικοπέδων ενεργειακούς γίγαντες αλλά και τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι εταιρείες αυτές, οι οποίες με τη σειρά τους υποστηρίζουν έμπρακτα τις θέσεις της Κύπρου και προστατεύουν την ίδια την ΑΟΖ από την τουρκική επιβουλή, όπως για παράδειγμα με την προαναφερθείσα άσκηση.
Στο ζήτημα αυτό η Τουρκία είναι απολύτως απομονωμένη διεθνώς, γι’ αυτό και δεν αντέδρασε εμπράκτως στην συγκεκριμένη άσκηση, όπως είχε δηλώσει ότι θα έκανε στο παρελθόν, πριν εξελιχθούν στην πράξη οι συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ενεργειακές εταιρείες.
Αν θεωρηθεί ότι ο παραπάνω συλλογισμός ευσταθεί, τότε μπορούμε να εικάσουμε ότι στις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, η νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου έχει στα χέρια της ισχυρά διαπραγματευτικά χαρτιά τα οποία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι ο χρόνος από ένα σημείο και μετά μπορεί να λειτουργεί εις βάρος της.

Εμείς απλώς να σημειώσουμε ότι μετά την όποια λύση, στην Ανατολική Μεσόγειο η διεθνής κοινότητα και οι ενεργειακοί γίγαντες θα γνωρίζουν τι ανήκει σε ποιον – και αναφερόμαστε στην ΑΟΖ.
Μετά έρχεται η σειρά μας.
Είμαστε έτοιμοι;

http://www.pontos-news.gr/article/155583/prosohi-stin-kypro

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...