Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Guardian: «Οι Κινέζοι εσκεμμένα περιφρόνησαν και ξεφτίλισαν τον Μ.Ομπάμα κατά την άφιξη για την G20 – Τον έκαναν να μοιάζει αδύναμο»

Οι Κινέζοι ηγέτες κατηγορούνται ότι εσκεμμένα σνόμπαραν, σε διπλωματικό επίπεδο, τον πρόεδρο των ΗΠΑ, όπως γράφει ο Guardian, μεταξύ άλλων και επειδή δεν είχαν στη διάθεσή του και σκάλα για να κατέβει από το Air Force One.

Ο ηγέτης της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου αναγκάστηκε να αποβιβαστεί τελικά από μία έξοδο στην πίσω πλευρά του αεροσκάφους, που σπάνια χρησιμοποιείται.
Οταν πάτησε στο κόκκινο χαλί που είχε στρωθεί, λίγα μέτρα πιο πέρα υπήρχαν διαμάχες Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων, με έναν από τους «οικοδεσπότες» να ουρλιάζει όπως σας ενημερώσαμε χτε «Αυτή είναι η χώρα μας! Αυτό είναι το αεροδρόμιό μας!».
Λίγες στιγμές νωρίτερα ο ίδιος είχε μιλήσει οργισμένα στην Σούζαν Ράις, σύμβουλο ασφαλείας του Ομπάμα, όταν εκείνη προσπάθησε να κατευθυνθεί προς την αυτοκινητοπομπή.
«Η υποδοχή του προέδρου Ομπάμα και του επιτελείου του ήταν κακή, ακόμη και για τα κινέζικα στάνταρ», έγραψαν οι New York Times.
Μάλιστα, ο Χόρχε Γκουαγιάρδο, πρώην πρέσβης του Μεξικού στην Κίνα, δήλωσε βέβαιος ότι η αντιμετώπιση που είχε ο Ομπάμα ήταν μέρος μίας υπολογισμένης περιφρόνησης.
«Τέτοια πράγματα δεν συμβαίνουν κατά λάθος. Οχι με τους Κινέζους», δήλωσε στον Guardian, ενώ πρόσθεσε ότι στα έξι χρόνια εμπειρίας του με τον συγκεκριμένο λαό, έμαθε ότι κάνουν τα πάντα έχοντας φροντίσει και την τελευταία λεπτομέρεια. «Δεν έγινε κατά λάθος», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην υποδοχή του Ομπάμα.
«Είναι περιφρόνηση. Είναι ένας τρόπος να πουν »Ξέρεις, δεν είσαι κάτι ιδιαίτερο για εμάς. Είναι μέρος της νέας κινέζικης υπεροψίας», σχολίασε ακόμη ο Γκουαγιάρδο.
Και ο Μπιλ Μπίσοπ, ειδικός σε ό,τι αφορά τα θέμα της Κίνας, συμφώνησε ότι ο τρόπος που η χώρα υποδέχθηκε τον Ομπάμα έμοιαζε με μία εσκεμμένη προσπάθεια να κάνει τους Αμερικανούς να μοιάζουν αδύναμοι.
Ο ίδιος ο Ομπάμα πάντως, δήλωσε μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή ότι δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν τέτοια πράγματα και δεν συμβαίνουν μόνο εδώ. Καμιά φορά συμβαίνουν και σε συμμάχους μας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, σχολιάζοντας ότι ίσως να ήταν πολύ μεγάλη η αμερικανική αποστολή.
«Εχουμε πολλά αεροπλάνα, ελικόπτερα, αυτοκίνητα και ανθρώπους. Αν είσαι η διοργανώτρια χώρα, μερικές φορές μπορεί να μοιάζουν υπερβολικά», πρόσθεσε.
Η Σούζαν Ράις, που βρέθηκε στο επίκεντρο εξαιτίας του συμβάντος με τον Κινέζο αξιωματούχο, παραδέχθηκε ότι εξεπλάγη από το πώς χειρίστηκαν οι «οικοδεσπότες» την υποδοχή του Αμερικανού προέδρου.
Σύμφωνα με τους New York Times, η Ράις ήταν προβληματισμένη και ενοχλημένη με το γεγονός ότι ο Ομπάμα αναγκάστηκε να βγει από το προεδρικό αεροσκάφος από μία έξοδο που χρησιμοποιείται μόνο σε ταξίδια με αυστηρά μέτρα ασφάλειας, σε χώρες όπως το Αφγανιστάν.
Η Κίνα έστειλε ηχηρό μήνυμα προς τις ΗΠΑ για τις ενέργειες τους στη Νότια Σινική Θάλασσα…


Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...