Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Χαλέπι: Μάχες σώμα με σώμα στη «Μητέρα των Μαχών» - Οι συριακές δυνάμεις τρέπουν την al-Nusra σε άτακτη φυγή

Ως «Μητέρα των μαχών» έχει χαρακτηρίσει η συριακή στρατιωτική ηγεσία τη μεγάλη επίθεση που διανύει ήδη την τρίτη ημέρα της με τα συριακά στρατεύματα, τους Ρώσους εθελοντές...
και τις φίλα προσκείμενες στην συριακή κυβέρνηση παραστρατιωτικές ομάδες να επελαύνουν στο Α. Χαλέπι τρέποντας τους ισλαμιστές αντάρτες σε φυγή.
Ο διοικητής των συριακών δυνάμεων στο Χαλέπι, δήλωσε στο ρωσικό Sputnik  πως οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος του προαστίου Shiekh Sa'eed το οποίο βρίσκεται νότια από το κέντρο της παλιάς πόλης (άλλες πηγές κάνουν λόγο για το 30% της περιοχής), ενώ ο συριακός Στρατός έχει αρχίσει τον βομβαρδισμό της βιομηχανικής περιοχής του Mamel
Όπως αναφέρουν πληροφορίες ο συριακός Στρατός πρακτικά είναι σε επίθεση σε όλο το Χαλέπι προχωρώντας προς  όλες τις διευθύνσεις όπου υπάρχουν εχθρικές δυνάμεις.
Η μεγάλη μάχη όμως διεξάγεται αυτή την ώρα  στο πρώην κέντρο προσφύγων Handarat Camp και νυν προπύργιο της al-Nusra στο Χαλέπι με την συρο-παλαιστινιακή οργάνωση Liwa al-Quds και την Hezbolla να δηλώνουν ότι το έχουν καταλάβει.
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η al-Nusra εξαπέλυσε μεγάλη αντεπίθεση καθώς η απώλεια του στρατοπέδου ισοδυναμεί με οριστική εκδίωξή της από την περιοχή.
Την αντεπίθεση άλλες πηγές την χαρακτηρίζουν ως «απελπισίας» άλλες ως «τρομερή», σημασία έχει όμως ότι Liwa al-Quds και Hezbolla εξακολουθούν να διατηρούν τον έλεγχο του στρατοπέδου.
Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί είναι τρομεροί σε ισχύ, σε όλα τα οικιστικά τετράγωνα που έχουν υπό τον έλεγχό τους οι ισλαμιστές αντάρτες. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν χρησιμοποιούνται βόμβες διάτρησης καταφυγίων, περιγράφοντας την κατάρρευση ολόκληρων κτιρίων με μια και μόνο βολή.
Οι πληροφορίες είναι πάντως αλληλοσυγκρουόμενες. Πηγές αναφέρουν ότι η al-Nusra κατάφερε να διεισδύσει πάλι στο στρατόπεδο Handarat, ενώ άλλες χαρακτηρίζουν τις αναφορές αυτές ως απόλυτα ψεύδη.
Συγκλονισμένος από την φυγή της al-Nusra ρεπόρτερ του al-Jazeera κυριολεκτικά ξεσπάει σε λυγμούς μπροστά στην κάμερα μη μπορώντας να πιστέψει ότι οι ισλαμιστές αντάρτες χάνουν τη μεγάλη μάχη, που θα κρίνει ουσιαστικά το μέλλον του πολέμου σε όλη τη Συρία.
https://pbs.twimg.com/media/CtIBKoiWAAA15pE.jpg:large

Το προάστιο Shiekh Sa'eed με την κόκκινη περιμετρική γραμμή νότια από το παλιό φρούριο του Χαλεπιού

Φυσικά οι ΗΠΑ και ο φανατικός πολέμιος του Άσσαντ αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον κέρι βλέποντας ότι οι «μετριοπαθείς» αντάρτες χάνουν το Χαλέπι και πολύ σύντομα τον πόλεμο, αφού η απελευθέρωση της πόλης θεωρείται κομβικής σημασίας, δηλώνει κατάπληκτος από αυτό συμβαίνει: «Αυτό που γίνεται τώρα στο Χαλέπι είναι απαράδεκτο. Ωχριώ μπροστά σε αυτό που συμβαίνει» 
Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως ο ρωσικός Στρατός είναι πλέον πλήρως εμπλεκόμενος στη μάχη. Πέντε άρματα μάχης και 6 Α/Κ πυροβόλα έχουν σπεύσει σε ενίσχυση των συριακών δυνάμεων




Πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...