Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Θα θρηνήσουμε θύματα στη Χίο: Επεισόδια, χρήση χημικών, συλλήψεις με τους πολίτες να έχουν ξεσηκωθεί κατά των μεταναστών

Επεισόδια, χρήση χημικών, συλλήψεις, περιλάμβανε το χθεσινό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας πολιτών της Χίου με θέμα τις επιπτώσεις στη ζωή του νησιού από το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα.
Η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο σημείο μηδέν και είναι θέμα χρόνου να θρηνήσουμε θύματα.

Μέσα στον καταυλισμό είχαν ξεσηκωθεί ομάδες προσφύγων και μεταναστών, προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν επίθεση, ενώ εκτός από τα συνθήματα υπέρ της άμεσης χορήγησης ασύλου κάποια στιγμή πέταξαν και πέτρες προς την κατεύθυνση των αστυνομικών, χωρίς όμως να σημειωθούν τραυματισμοί.
Η συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Χίου εξελίχθηκε χωρίς προβλήματα, τα πνεύματα όμως άρχισαν να οξύνονται όταν ομάδα διαμαρτυρομένων κινήθηκαν με κατεύθυνση αρχικά τον άτυπο καταυλισμό στο ΔΗΠΕΘΕ και στη συνέχεια προς τον δημοτικό καταυλισμό της Σούδας, όπου συνολικά υπολογίζεται ότι διαμένουν περί τα 1800 άτομα!
Οι πρώτες αψιμαχίες έγιναν κοντά στον άτυπο καταυλισμό του ΔΗΠΕΘΕ χωρίς όμως να διασπαστεί ο αστυνομικός κλοιός που είχε αναπτυχθεί εκεί από άνδρες των ΜΑΤ.
Η πορεία συνεχίστηκε, ενώ κάποιοι επιχείρησαν να κατευθυνθούν προς τους καταυλισμούς μέσω της οδού Οινοπίωνος, η οποία επίσης είχε αποκλειστεί από αστυνομικές δυνάμεις.
Στο σημείο αυτό και περί τις 8 το βράδυ σημειώθηκαν συγκρούσεις αστυνομικών με τους διαδηλωτές και έγινε περιορισμένη χρήση χημικών. Τελικά οι αστυνομικοί υποχώρησαν και διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς την πίσω πλευρά του καταυλισμού της Σούδας, όπου και είχαν ανασυνταχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
Η πορεία κατέληξε στην κεντρική πλατεία της Χίου όπου ομάδες παρέμεναν συγκεντρωμένες μέχρι τα μεσάνυχτα όπου επανήλθε πλήρως η ηρεμία. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων συνελήφθη ένας «αλληλέγγυος» ενώ μία γυναίκα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο εξ αιτίας της χρήσης χημικών.
Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων δέχτηκαν επίθεση και δημοσιογράφοι τοπικών μέσων, και κυρίως ο διευθυντής της ιστοσελίδας astraparis.gr Γιάννης Στεβής. Προηγουμένως, σε άλλο περιστατικό δέχθηκε φραστική επίθεση ο δημοσιογράφος του politischios.gr Παντελής Φύκαρης, ενώ άλλοι δημοσιογράφοι καταδιωκόμενοι κατέφυγαν σε καταστήματα της περιοχής ή απομακρύνθηκαν για να αποφευχθούν σοβαρότερα επεισόδια σε βάρος τους.
Η συνέχεια δόθηκε περίπου τα μεσάνυχτα στην αστυνομική διεύθυνση Χίου, όταν ο δημοσιογράφος, αφού έκανε σχετική ανάρτηση και αναφέρθηκε στο εν λόγω συμβάν πήγε στην αστυνομική διεύθυνση για να υποβάλει μήνυση για την επίθεση που δέχτηκε. Εκεί του έγινε γνωστό ότι του έχει υποβληθεί από το μηνυόμενο, μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση.
Και οι δύο κρατούνται, ενώ ο δημοσιογράφος μετά τις 2 τα ξημερώματα μεταφέρθηκε λόγω αδιαθεσίας στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο όπου και παρέμεινε.
Για τα χθεσινοβραδινά γεγονότα στη Χίο ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης έκανε γνωστό ότι θα αποταθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χίου αλλά και στον υπουργό Δημόσιας τάξης Νίκο Τόσκα.
prosfiges_sig_0079
prosfiges_sig_0078




ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφίες: politischios.gr, astraparis.gr
Πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...