Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Ο Αρμαγεδών παραμονεύει.

του Ιωάννη Αθαν. Μπαλτζώη*

Η κατάσταση στην Μέση Ανατολή προσομοιάζει με καζάνι που βράζει και είναι σε κρίσιμη κατάσταση, έτοιμο να σκάσει. Παρατηρούνται πολεμικές προετοιμασίες και στρατιωτικές ετοιμότητες σχεδόν σε όλα τα κράτη της περιοχής.
Ιδιαίτερα εμφανείς είναι οι κινήσεις και ενέργειες στην Σαουδική Αραβία, πιστού συμμάχου των ΗΠΑ και μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικά Αραβικές χώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες που διοχετεύονται στον διεθνή τύπο και ιδιαίτερα στον διαδικτυακό, όπως το καλά πληροφορημένο Ισραηλινό DEBKA, καθώς και το Ελληνικό Defencenet η αποκάλυψη που έχει προκαλέσει ανησυχία είναι ότι η Σαουδική Αραβία όχι μόνο έχει θέσει σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας τις δυνάμεις της, αλλά πλέον έχει περάσει στην φάση προώθησης των στρατευμάτων του προς τα σύνορα της Ιορδανίας και του Ιράκ και μάλιστα με την υπογραφή του προβλεπομένου διατάγματος από τον Σαουδάραβα μονάρχη. Έτσι λοιπόν οι Ισραηλινές πηγές αναφέρουν ότι περί τα 500 άρματα μάχης Μ-60Α3 και Μ1Α2 Abrams, δύο Μονάδες ειδικών δυνάμεων και 6 αντιαεροπορικές πυραυλικές συστοιχίες, κατευθύνονται ήδη προς την Ιορδανία! Τα άρματα βέβαια συνοδεύουν ΤΟΜΠ και ΤΟΜΑ Panhard, Bradley και αρκετές εκατοντάδες M113.

Η άφιξη των Σαουδαραβικών στρατευμάτων στην Ιορδανία έχουν φυσικά στόχο να υποστηρίξουν την Ιορδανία σε περίπτωση επίθεσης αντιποίνων ή και εισβολής στην Ιορδανία των (ισχυρότερων σε σχέση με την Ιορδανία) Συριακών ενόπλων δυνάμεων, αφού σύμφωνα με τους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς η Ιορδανία θα ειναι η βάση των αεροσκαφών (Αμερικανικών, Βρετανικών, Σαουδαραβικών και άλλων Αραβικών κρατών, όπως του Κατάρ και προφανώς Γαλλικών και Τουρκικών τουλάχιστον) που θα επιχειρήσουν να επιβάλλουν Νo-Fly-Zone, αν αποφασιστεί . Για τον λόγο αυτό σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας βρίσκονται και οι δυνάμεις της Ιορδανίας. Ήδη μαχητικά F-15 και Tornado GR4 της Σουαδαραβικής Αεροπορίας μεταφέρθηκαν σε βόρειες βάσεις της χώρας για να βρίσκονται εγγύτερα στην Συρία. Συγκεκριμμένα στην επιχείρηση έχουν εμπλακεί 2 Μοίρες αεροσκαφών Tornado (στην έκδοση IDS για προσβολές στόχων εδάφους), από τα 87 που διαθέτει η χώρα, 2 Μοίρες F-15S Strike Eagle (η Αεροπορία της χώρας έχει προμηθευτεί περί τα 70 αεροσκάφη) και μια Μοίρα Eurofighter Typhoon σε αποστολή εναέριας επικράτησης.

Μέσα σε αυτό το πολεμικό κλίμα, που εντάθηκε και από την κατάρριψη του Τουρκικού φωτογραφικού Α/Φ , η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον μετέβη στην Αγία Πετρούπολη την Παρασκευή (29/6) για αποφασιστικές συνομιλίες με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Συναντιούνται μία ημέρα πριν από την υπό την αιγίδα του ΟΗΕ σύσκεψη στην Γενεύη της Ομάδα Δράσης δηλαδή τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας συν Τουρκία και απεσταλμένους του Αραβικού συνδέσμου από Κατάρ, Ιράκ και Κουβέιτ, για να συζητήσουν την τελευταία πρόταση των Ηνωμένων Εθνών, που αφορά τη Συρία. Ελπίζουν για μια πολιτική διευθέτηση που θα απέκλειε την επιλογή της στρατιωτικής επέμβασης.

Ο Κόφι Ανάν στην πρόταση του ΟΗΕ για την Συρία προτείνει τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας και ενότητας, η οποία θα συμπεριλαμβάνει οπωσδήποτε την αντιπολίτευση και θα αποκλείει τα υφιστάμενα μέλη της κυβέρνησης του καθεστώτος Άσσαντ, δηλαδή της σημερινής κυβέρνησης της Συρίας. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η Ρωσία συμφωνεί με την πρόταση αυτή, ακόμη και με την έξωση του Άσσαντ από την εξουσία, όμως ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας έχει καταστήσει σαφές στην Χίλαρυ Κλίντον, ότι η Ρωσία δεν θα συμφωνήσει ποτέ με «οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση ή επιβολή συνταγής διακυβέρνησης στη Συρία», προφανώς αναφερόμενος στην περίπτωση της Λιβύης και ακόμη στις στρατιωτικές ενέργειες και προετοιμασίες που γίνονται αυτή την περίοδο στην περιοχή. Το τέλος του Καντάφι και η αθέτηση της συμφωνίας των Αμερικανών με τους Ρώσους (Καντάφι αντί Άσσαντ είχαν συμφωνήσει Μεντβέντεφ και Ομπάμα) κάνει τους Ρώσους επιφυλακτικούς και άκαμπτους στις διαπραγματεύσεις.

Έτσι η συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ στην Αγία Πετρούπολη στην ουσία θα καθορίσει τα πάντα σε ότι αφορά την σύσκεψη της Ομάδας δράσης στην Γενεύη (30/6). Τι θα αποφασίσουν οι δύο ΥΠΕΞ θα το δούμε στην σύσκεψη της Γενεύης. Αν υπάρξει συμφωνία, ενδεχομένως δεν θα μάθουμε τις μυστικές συναλλαγές των δύο υπερδυνάμεων και φυσικά θα απομακρυνθεί η περίπτωση ανάληψης στρατιωτικής δράσης του Δυτικο-Τουρκικού-Αραβικού άξονα εναντίον της Συρίας. Φυσικά θα αναμένουμε την απομάκρυνση του Προέδρου της Συρίας Μπασαάρ Άσσαντ και του καθεστώτος του, με φιλοξενία των σε κάποια πρόθυμη αραβική και όχι μόνο χώρα. Ο Άσσαντ έχει ενημερωθεί για τις εξελίξεις και τις προοπτικές από τους Ρώσους και είναι οι μόνοι (μαζί με τους Ιρανούς ) που εμπιστεύεται. Το αν θα αποδεχθεί τις μελλοντικές προοπτικές δεν είναι ακόμη βέβαιο, αλλά αν λάβει τις διαβεβαιώσεις απο τους Ρώσους και όλες τις εγγυήσεις για μη τιμωρία του εκτιμάται ότι θα τις αποδεχτεί, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του το τέλος του Καντάφι. Αν δεν υπάρξει συμφωνία τότε το χειρότερο που απευχόμαστε έρχεται και ο Αρμαγεδών παραμονεύει.

*Ο Ιωάννης Αθαν. Μπαλτζώης είναι Αντγος (ε.α.) και πρώην ΑΚΑΜ Τελ Αβίβ

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...