Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Ένα «μάλλον» γεννά πολλά ερωτήματα


Εάν η ζωή του προσωπικού της ρωσικής βάσης στο Ταρτούς τεθεί σε κίνδυνο οι μονάδες του ρωσικού στόλου πλησίον της Συρίας θα κληθούν «μάλλον να εκκενώσουν» τις εγκαταστάσεις. Τάδε έφη ο αρχηγός του Ναυτικού της χώρας αντιναύαρχος Βίκτωρ Τσιρκόφ. Όπως ανέφερε και ο ίδιος ο αντιναύαρχος η λέξη «μάλλον» έχει να κάνει με το ζήτημα πως μία τέτοια ενέργεια του Ναυτικού θα πρέπει να έρθει απευθείας από τον πρόεδρο της χώρας Βλάντιμιρ Πούτιν.
Έτσι, ο Ρώσος ναύαρχος με τις δηλώσεις του στην ουσία παραδέχεται πως είτε δεν γνωρίζει το τι ακριβώς έχει αποφασίσει ο Β. Πούτιν για τη συγκεκριμένη περίπτωση, είτε πως ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχει αποφασίσει ακόμα, είτε στην πραγματικότητα «θολώνει τα νερά» αναφορικά με τις προθέσεις της Μόσχας για το θέμα.

Βέβαια αμέσως πιο πριν, πηγές ανέφεραν πως η βάση στη Ταρτούς έχει όλες τις δυνατότητες να απαντήσει κατάλληλα σε μία πιθανή επίθεση των αντικαθεστωτικών εναντίον της. Αυτό σε απάντηση στις απειλές των επαναστατών πως θα επιτεθούν στη βάση λόγω της στάσης του Κρεμλίνου στη σύγκρουση.
Η ουσία είναι πως περί τα είκοσι ρωσικά σκάφη αρκετά από τα οποία είναι αρματαγωγά και έμφορτα με πολεμικό υλικό και πεζοναύτες βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τη Συρία, ασκούνται και αναμένουν διαταγές για να διασώσουν περί τα 50 άτομα τα οποία βρίσκονται – σύμφωνα με ρωσικές πηγές – στη βάση (οι Ρωσοι πολίτες στη χώρα είναι σαφώς περισσότεροι, ενώ δεν αποκλείεται να ασχοληθούν και με την οικογένεια Άσαντ).
Μετά τη πρώτη παρατήρηση πως παραείναι μεγάλη η ρωσική αποστολή για τη διάσωση μερικών δεκάδων ατόμων, θα επισημάνουμε πως η λέξη «μάλλον» αναφορικά με τη φύση της αντίδρασης της Μόσχας σε μία δυνητική επιθετική ενέργεια κατά της περιοχής της ρωσικής βάσης στο Ταρτούς, μόνο ερωτήματα αφήνει.
Για ακόμα μία φορά να επισημάνουμε πως η εξέλιξη της κρίσης στη Συρία μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις τύπου της όπως η κρίση των πυραύλων της Κούβας ειδικά τώρα όπου τα πλοία με ρωσική σημαία φέρονται να έχουν λάβει οδηγίες να μη συμμορφώνονται σε αιτήματα δυτικών για νηοψίες που στόχο έχουν την ανακοπή των γραμμών εφοδιασμού της Δαμασκού σε πολεμικό υλικό από το εξωτερικό.
 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...