Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Χρήμα... "γιόκ" έως τις 20 Αυγούστου.

Στις 20 Ιουλίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει η στάση των δανειστών απέναντι στη χώρα μας, σε μια έκτακτη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Μέχρι τότε, και παρά τα όσα γράφονται τις τελευταίες μέρες στον ελληνικό τύπο, οι ελεγκτές της τρόικας έχουν μια και μόνο εντολή: Να καταγράψουν τις πολιτικές τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, τις προθέσεις του νέου υπουργού οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και των κ.κ. Βενιζέλου και Κουβέλη.


Εχουν επίσης εντολή να ρωτήσουν τους αρμοδίους υπουργούς τί καθυστερήσεις διαπιστώνουν στα υπουργεία τους και τί δημοσιονομικά στοιχεία θα βρουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Δεν έχουν εντολή να κάνουν διαπραγμάτευση ή να θέσουν θέματα ή μέτρα στο τραπέζι.

Το πρώτο πόρισμα οι επιτελείς της τρόικας θα το μεταφέρουν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και οι προΐστάμενοί τους θα το παρουσιάσουν στο eurogroup. Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να τηρήσουν σκληρή και ενιαία στάση απέναντι στον Γιάννη Στουρνάρα ώστε να διασφαλίσουν ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι θα εφαρμοστούν.

Ο κ. Στουρνάρας θα κληθεί επίσης να αναλύσει και τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Η χρηματοδότηση πάντως της χώρας μας έχει παγώσει και τα 4,2 δισ. ευρώ που έπρεπε να λάβουμε την προηγούμενη εβδομάδα θα συζητηθούν μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Ο ορίζοντας για τους δανειστές μας είναι η 20η Αυγούστου όταν λήγουν τα ελληνικά ομόλογα.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του euro2day, εάν δεν υπάρξει συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας και για την τελευταία λεπτομέρεια, η επόμενη δόση θα αφορά αυστηρά και μόνο την αποπληρωμή των ομολόγων που λήγουν.

Η γραμμή πάντως αξιωματούχων της ΕΕ και του ΔΝΤ θα παραμείνει σκληρή και οι λέξεις επιμήκυνση και αναδιαπραγμάτευση αποσύρονται (προσωρινά) από τραπέζι. Ο λόγος είναι η αποδελτίωση των δηλώσεων των πολιτικών αρχηγών και ιδιαίτερα του κ. Βενιζέλου για βέτο σε απολύσεις στο δημόσιο τομέα (μέτρο που υπό την θητεία του στο ΥΠΟΙΚ ο ίδιος αποφάσισε και επέβαλε για ψήφιση στη βουλή).

Οπως σημειώνουν με νόημα Ευρωπαίοι διπλωμάτες, η «ομίχλη» θα ξεκαθαρίσει με την περιοδεία του κ. Σαμαρά σε Ευρωπαικές πρωτεύουσες και Ουάσινγκτον. Δεν αποκλείεται μάλιστα, μετά το έκτακτο eurogroup την προτελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, να υπάρξει και έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών με κύριο αντικείμενο την Ισπανία, την Ελλάδα και την Κύπρο.

Οσο για την πιθανότητα επιτηρητή της Κομισιόν στην Ελλάδα, αρμόδια στελέχη σημειώνουν ότι δεν πρόκειται για καινούργια εξέλιξη αλλά για καθυστερημένη εφαρμογή όρων της πρώτης δανειακής σύμβασης.

Ομως, οι καλά γνωρίζοντες επιμένουν ότι ο διορισμός τέτοιου επιτρόπου έχει περισσότερο να κάνει με πάλη δυνάμεων εντός της Κομισιόν και του επιτρόπου Ολι Ρεν που θέλει να εποπτεύει τα πάντα και σιγά-σιγά να καταργήσει την task force του Χ. Ράιχενμπαχ και να την ενσωματώσει στη δική του ομάδα.

eleftheriskepsii

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...