Τρίτη 30 Μαΐου 2023

Ο ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ

Στις αρχές του εικοστού αιώνα σπάει ένας μεγάλος αγωγός νερού στη συνοικία του Μεγάλου Τεμένους του Πορθητού ή όπως είναι γνωστό ως Τέμενος Φατίχ.
Αυτό το Τέμενος είναι χτισμένο πάνω στην Ορθόδοξη Εκκλησία των Δώδεκα Αποστόλων.
Ονομάζεται Τέμενος του Πορθητού γιατί δίπλα σε αυτό είναι ο τάφος του Μωάμεθ Β' του Πορθητού, αυτού που την 29η Μαϊου 1453 άλωσε την Κων/πολη.
Η διαρροή λοιπόν αυτού του σπασμένου αγωγού νερού ήταν μεγάλη και ανησυχώντας ο τότε Σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ ο Β΄ για τυχόν καταστροφή του τάφου του Ιδρυτού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, έδωσε εντολή να ανοιχθεί για πρώτη φορά ο τάφος.
Ανοίχτηκε και σε βάθος τριών μέτρων βρέθηκε μια σιδερένια καταπακτή μέσα από την οποία μια πέτρινη σκάλα οδηγούσε στην υπόγεια αίθουσα της Εκκλησίας των Αγίων Αποστόλων.
Εκεί βρέθηκε ο μαρμάρινος τάφος που βρισκόταν το ταριχευμένο σώμα του Μωάμεθ, ίδιο με το πορτρέτο που είχε φιλοτεχνήσει ο Ιταλός ζωγράφος Μπελίνι, πέντε μήνες πριν από τον θάνατο του.
Οι φήμες και οι μαρτυρίες της εποχής του λοιπόν είναι αληθείς, ο Μωάμεθ στα τελευταία της ζωής του έγινε Ορθόδοξος Χριστιανός και τάφηκε ως Χριστιανός στην υπόγεια Εκκλησία των Αγίων Αποστόλων.
Ήταν νόθος γιός του Σουλτάνου Μουράτ του Β’ και μιας οθωμανής σκλάβας, η οποία όμως πέθανε λίγο μετά την γέννηση του.
Έτσι τον πήρε στην προστασία της η Χριστιανή Μάρα, μία από τις άλλες γυναίκες του πατέρα του και τον μεγάλωσε σαν δικό της παιδί και του είχε μάθει μάλιστα από νήπιο να λέει το Πάτερ Ημών.
Ήταν μια γυναίκα ευγενικής καταγωγής με Ελληνοσερβικές ρίζες η οποία είχε παντρευτεί τον Τούρκο σουλτάνο καθαρά για πολιτικούς λόγους, χωρίς συζυγική κλίνη.
Ο πατέρας του αργότερα τον φανάτισε ως Μουσουλμάνο, στα χέρια του οποίου υπέφερε πάρα πολλά ως παιδί επειδή ήταν νόθο και επέζησε.
Επίσης γνωρίζουμε ότι Κρυφός Κατηχητής του ήταν ο Πατριάρχης Γεννάδιος ο οποίος και κατέγραψε σε σύγγραμα τις σχετικές συζητήσεις μαζί του στο Μοναστήρι της Παμμακαρίστου με τίτλο: ''Περί της Μόνης Οδού προς την Σωτηρία των Ανθρώπων'' και το μετέφρασε μάλιστα στα Τούρκικα.
Όλα αυτά πολλοί Τούρκοι Πολιτικοί τα γνωρίζουν αλλά τα κρύβουν για να μην δημιουργηθεί Κρίση Συνειδήσεως του Τουρκικού Λαού.
Ο πρώτος που μίλησε αποκαλυπτικά για το θέμα αυτό ήταν ένας μεγάλος Τούρκος πολιτικός και ποιητής, ο Γιαχία Κεμάλ Μπεγιατλί και το γεγονός αυτό του Τάφου αναφέρει ο Τούρκος συγγραφέας Ρεσάτ Εκρέμ Κοτσού στο βιβλίο του ''Οθωμανοί Ηγεμόνες''.
Άραγε ο Ερντογάν ο οποίος φιλοδοξεί να ακολουθήσει τα χνάρια του Μωάμεθ Β΄του Πορθητού το έχει υπόψη του ότι το ίνδαλμα του έγινε στο τέλος της ζωής του Χριστιανός και είναι θαμμένος σε Χριστιανικό Ναό;
Σίγουρα Ναι.
Τότε γιατί μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε Τζαμί και πλανά τον ευκολόπιστο λαό του με μια δήθεν κατάρα του Μωάμεθ Β΄ ότι πρέπει πάντα αυτός ο Ναός να είναι αφιερωμένος στον Αλλάχ;
Υπάρχει αυστηρή διαταγή να μην ανοίξει ποτέ ξανά αυτός ο τάφος από κανέναν και για κανέναν λόγο!!!
Πολλοί Τούρκοι διανοούμενοι το ξέρουν και κατά καιρούς ζητούν να ανοιχθεί ο τάφος, αλλά ποτέ κανείς Πολιτικός δεν είπε ότι είναι ψέμα.
Υπάρχει μια μεγάλη Σιωπή από όλους.
Ο Πατριάρχης Γεννάδιος ήταν ο Κατηχητής του και σε αυτή την Εκκλησία των Αγίων Αποστόλων όπου ήταν θαμμένοι Βυζαντινοί Αυτοκράτορες
έγινε και το Πρώτο μετά την Άλωση Πατριαρχείο. Εκεί γινόταν και οι κατηχήσεις του.
Σημαντικότατο στοιχείο είναι ότι το αναφερόμενο παραπάνω Κατηχητικό Σύγγραμμα του Γεννάδιου είναι από όλους αποδεκτό ότι γράφτηκε για τον Μωάμεθ. Είχε από τότε μεταφραστεί στα Τούρκικα.
Υπάρχουν πολλές εικασίες ότι η μεταστροφή του στον Χριστιανισμό ήταν και η αιτία της δηλητηρίασης του, πιθανότατα από τον γιό του.
Χρήστος Κλητσινάρης

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...