Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Αυτή είναι η κυβέρνηση που «ψήνει» ο Μητσοτάκης

Οι υπουργοί που κόβονται, το ροτέισον, οι θεσμικές αλλαγές και οι νέοι που προωθούνται.

Από: ieidiseis.gr / Γράφει ο Βασίλης Σκουρής

Ο Κούλης Μητσοτάκης, πανίσχυρος από τις κάλπες της 21ης Μαΐου, δεν το κρύβει ότι έχει πρόθεση να συγκροτήσει μια νέα κυβέρνηση, που θα σηματοδοτεί την πλήρη επικράτησή στην (πάλαι ποτέ πλέον «Καραμανλική») ΝΔ, με πρόσωπα που θα έχουν αναφορά στον ίδιο και θα υπηρετούν χωρίς αστερίσκο τις μεταρρυθμίσεις που θέλει να προωθήσει τη δεύτερη τετραετία του.

Το ενδιαφέρον κατ΄ αρχήν επικεντρώνεται στο ποιοι νυν υπουργοί δεν θα είναι στη νέα κυβέρνηση. Και μιλούμε ακόμα και για πρωτοκλασάτους υπουργούς, που είχαν ακόμα και τέσσερα χρόνια στο ίδιο υπουργεί. Όπως σημείωσε η στήλη στις 26 Μαΐου, μεταξύ αυτών που συμπλήρωσαν τετραετία σε ένα υπουργείο είναι ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Νίκος Δένδιας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, η Νίκη Κεραμέως, η Λίνα Μενδώνη, ο Κωνσταντίνος Τσιάρας, ο Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, αλλά και οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος. Κάποιοι από αυτούς θα αναβαθμιστούν, κάποιοι θα πάνε σε άλλα υπουργεία και άλλοι θα μείνουν …απλοί βουλευτές.

Στα νέα υπουργεία (ή …υπερυπουργεία) που θα δημιουργηθούν υπάρχουν ήδη φαβορί. Για το υπουργείο Συντονισμού, που θα έχει μεταξύ άλλων στην ευθύνη του τόσο το Ταμείο Ανάκαμψης, όσο και το ΕΣΠΑ, προορίζεται ο Θοδωρής Σκυλακάκης, που θα αποτελεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και τον ισχυρό άνδρα της οικονομίας. Το υπερυπουργείο Εσωτερικών και ψηφιακής Πολιτικής, εφόσον τελικά δημιουργηθεί, εκτιμάται βάσιμα ότι θα το αναλάβει ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ενώ εφόσον δημιουργηθεί το υπερυπουργείο Ανάπτυκης και Υποδομών-Μεταφορών φαβορί για να το αναλάβει είναι ο Νίκος Παπαθανάσης , ο οποίος σε διαφορετική περίπτωση ακούγεται και για το υπουργείο Ενέργειας.

Η συμμετοχή των γυναικών σε σχέση με την προηγούμενη φορά θα είναι σαφώς μεγαλύτερη. Μεταξύ των προσώπων που θεωρούνται βέβαια, είναι η Δόμνα Μιχαηλίδου, που ακούγεται για το υπουργείο Πολιτισμού, η Σοφία Ζαχαράκη που δεν αποκλείεται να είναι η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος και η επικεφαλής του Ψηφοδελτίου Επικρατείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, που δεν αποκλείεται να είναι η νέα υπουργός Υγείας. Από το Επικρατείας, μάλιστα, εκτός μεγάλου απροόπτου, θα τοποθετηθεί και δεύτερη γυναίκα στη νέα κυβέρνηση. Όπως και θα τοποθετηθούν και εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα, από τον ευρύτερο «εκσυγχρονιστικό χώρο», που έχουν αναφορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, χωρίς να έχουν καμία σχέση με τη ΝΔ.

Το ερώτημα, βεβαίως, όπως είπαμε, είναι τι θα γίνει με κορυφαίους υπουργούς, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση τον Νίκο Δένδια. Αλλά επί αυτού τα «Παιχνίδια Εξουσίας» θα επανέλθουν. 

 https://www.freepen.gr/2023/05/blog-post_460.html

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...