Το πλήρωμα του χρόνου ήρθε… μαζί με την κρίση στον τραπεζικό τομέα...
Γνωστός για τις σκοτεινές του προβλέψεις, ο γνωστός πολυεκατομμυριούχος συγγραφέας και γκουρού του personal finance Robert Kiyosaki πολλές φορές έχει λοιδορηθεί από τα mainstream media, τα οποία τον επικρίνουν, χαρακτηρίζοντάς τον καταστροφολόγο…
Ωστόσο, το πλήρωμα του χρόνου ήρθε… μαζί με την κρίση στον τραπεζικό τομέα, για την οποία επανειλημμένως στο πρόσφατο παρελθόν είχε προειδοποιήσει.
Ειδικότερα, όπως συνήθως συμβαίνει το τελευταίο καιρό, ο Kiyosaki σε διαδικτυακό του σόου υποστήριξε πως τα προβλήματα στον χρηματοπιστωτικό τομέα των ΗΠΑ δεν έχουν παρέλθει – ειδικά για τις περιφερειακές τράπεζες.
Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία να αντιληφθούν οι επενδυτές πού διατηρούν τα χρήματά τους, αλλά τους κινδύνους που ελλοχεύουν…
Σύμφωνα με τον χρηματοοικονομικό εκπαιδευτή, οι μικρές, περιφερειακές τράπεζες θα μπορούσαν να καταρρεύσουν, όπως και οι μεγαλύτερες, αλλά οι πρώτες δεν έχουν την προοπτική διάσωσης από την κυβέρνηση - σε αντίθεση με τις εθνικές τράπεζες που βρίσκονται υπό την προστασία της κυβέρνησης λόγω του συστημικού κινδύνου που εγκυμονούν για την παγκόσμια οικονομία.
Ωστόσο, όπως εξήγησε ο Kiyosaki, αυτό θα έχει ούτως ή άλλως εκτεταμένες συνέπειες επειδή:
«Αν καταρρεύσει μια περιφερειακή τράπεζα, η πόλη στην οποία βρίσκεται επίσης θα καταρρεύσει, γιατί σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει άλλο πιστωτικό ίδρυμα στη γύρω περιοχή.
Και όταν συμβαίνει αυτό, η οικονομική κατάσταση τείνει να ομοιάζει με τη Μεγάλη Ύφεση του 1929 ή τη Μεγάλη Χρηματοπιστωτική Κρίση του 2008 / 2009.
Και εκεί καθόμαστε.
Δεν βρισκόμαστε στο χείλος μιας ύφεσης, αλλά στο παρά ένα… μιας πιθανής μεγάλης ύφεσης».
Εθνικές τράπεζες έναντι περιφερειακών τραπεζών
Σύμφωνα με τον συνομιλούντα του Kiyosaki, Andy Schectman (CEO της Miles Franklin Precious Metals Investments), οι εθνικές τράπεζες διασώζονται «επειδή είναι συστημικά συνδεδεμένες η μία με την άλλη» και «πολύ μεγάλες για να πτωχεύσουν».
«Οι ισολογισμοί τους είναι τόσο συστημικά συνυφασμένοι μεταξύ τους ώστε εάν πτωχεύσουν, αυτό θα είχε συνέπειες για την ολόκληρο το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα».
«Τα κεφάλαια αυτών των μεγάλων, πολύ μεγάλων εμπορικών τραπεζών (…) είναι εγγυημένα από τη Federal Reserve, ενώ οι υπόλοιπες τράπεζες, όπως μας είπε η Janet Yellen, εάν δεν είναι πολύ συστημικά μεγάλες (όπως η πλειονότητα από αυτές δεν είναι), δεν θα διασωθούν.
Θα διασωθούν εκεί που οι καταθέτες είναι γενικοί πιστωτές της τράπεζας.
Τα χρήματα που καταθέτετε, σε αντίθετη περίπτωση, ανήκουν πραγματικά στην τράπεζα, και όχι σε εσάς».
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη μαρτυρία της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για τον προϋπολογισμό του 2024 και στην απάντησή της στον γερουσιαστή της Οκλαχόμα James Lankford σχετικά με την εφαρμογή ορίων στις ανασφάλιστες καταθέσεις.
Πράγματι, η Yellen παραδέχτηκε ότι δεν θα τύχουν όλοι οι καταθέτες προστασίας από τη Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) (250.000 δολ. ανά λογαριασμό).
Συνεπώς, οι κρατικές επιστροφές ανασφάλιστων καταθέσεων δεν θα επεκτείνονται σε κάθε τράπεζα που πτωχεύει, αλλά μόνο σε εκείνες που παρουσιάζουν συστημικό κίνδυνο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Τι μπορεί να κάνει κανείς;
Ερωτηθείς από τον Kiyosaki τι μπορεί να κάνει ένα άτομο για να προστατευτεί από την απώλεια των χρημάτων του σε περίπτωση κατάρρευσης της τραπεζικής του τράπεζας, ο Schectman πρότεινε επενδύσεις σε χρυσό και ασήμι, καθώς και παντελή απομάκρυνση από το τραπεζικό σύστημα:
«Εάν έχετε τη δυνατότητα να κατέχετε κάποια πολύτιμα μέταλλα, κάντε το γιατί (…) είναι ένα περιουσιακό στοιχείο που δεν είναι ταυτόχρονα liability κάποιου άλλου.
Άρα, η αφαίρεση του κινδύνου αντισυμβαλλομένου, η αφαίρεση του χρέους με μεταβλητό επιτόκιο, η αφαίρεση από το σύστημα είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε».
www.bankingnews.gr