Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

Η φρικτή ιστορία του Ota: Η «πολιτισμένη Δύση» των εξέθετε μαζί με τους πιθήκους!

Το 1904, ο Αφρικανός γηγενής Ota Benga απήχθη από το Κονγκό και μεταφέρθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου εκτέθηκε σε ζωολογικό κήπο δίπλα σε πιθήκους!

Η τραγική ιστορία του αποκαλύπτει τις απαρχές της διαρκούς φυλετικής προκατάληψης που αποκαλύπτει την απομάκρυνση της λεγόμενης πολιτισμένης Δύσης από τις ρίζες του πολιτισμού. Την Αρχαία Ελλάδα και το Βυζάντιο! Ακόμα και στις πιο μαύρες και δύσκολες εποχές της ιστορίας, ουδέποτε υπήρξαν τέτοια φαινόμενα κτηνωδίας, όπου υπήρχαν Έλληνες ή ορθόδοξοι χριστιανοί..

Τη Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 1906, Αφροαμερικανοί που είχαν κληθεί σε μια επείγουσα συνάντηση στην Εκκλησία των Βαπτιστών Mount Olivet του Χάρλεμ εξέφρασαν την απύθμενη οργή τους. Σύμφωνα με άρθρο των New York Times την προηγούμενη μέρα, ένας νεαρός Αφρικανός, που αναφέρεται ως «πυγμαίος», φέρεται να είχε εκτεθεί στο κλουβί των πιθήκων του μεγαλύτερου ζωολογικού κήπου της πόλης. Επρόκειτο για ένα καθαρά διαφημιστικό άρθρο, ώστε να τραβήξει επισκέπτες στον ζωολογικό κήπο όπου διαδραματιζόταν αυτό το αίσχος!

Ο τίτλος της εφημερίδας έγραφε: «Ο Μπούσμαν μοιράζεται ένα κλουβί με τους πιθήκους του Μπρονξ Παρκ». Μεγάλα πλήθη, που αριθμούσαν έως και 500 άτομα, συγκεντρώθηκαν στο κλουβί για να θαυμάσουν τον Ota Benga, έναν βραχύσωμο Αφρικανό.

Για να προσελκύσει περισσότερους θεατές έπειτα από το αφιέρωμα των New York Times, ο Benga μεταφέρθηκε από ένα μικρότερο κλουβί χιμπατζήδων σε ένα πολύ μεγαλύτερο, κάνοντάς τον πιο «ορατό».

Στον ίδιο περίβολο τοποθετήθηκε και ένας ουρακοτάγκος με το όνομα Dohang. Ο Benga, που φαινόταν πολύ νεότερος από την ηλικία των 23 ετών, καθόταν ακίνητος σε ένα σκαμνί, κοιτάζοντας μέσα από τα κάγκελα καθώς τα πλήθη συγκεντρώνονταν για να τον χλευάσουν.

Σαράντα χρόνια μετά την κατάργηση της δουλείας στην Αμερική, οι Ζωολογικοί Κήποι της Νέας Υόρκης παρουσίασαν ένα φανερά στενοχωρημένο Αφρικανό αγόρι δίπλα σε γορίλες, υπογραμμίζοντας την ευάλωτη θέση των μαύρων ακομμάτιστος και στην πρωτεύουσα της χώρας. Η παράσταση αντιμετωπίστηκε με ενθουσιασμό από μέσα ενημέρωσης της Νέας Υόρκης, επιστήμονες, δημόσιους αξιωματούχους και απλούς πολίτες, ενώ «Αφροαμερικανοί» υπουργοί και μια χούφτα από φιλάνθρωπους λευκούς βρέθηκαν απομονωμένοι απέναντι σε έναν τοίχο αδιαφορίας από τη λευκή κοινωνία.

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, πάνω από 220.000 άτομα είχαν επισκεφθεί τον ζωολογικό κήπο, διπλάσιος αριθμός σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Σχεδόν όλοι κατευθύνθηκαν κατευθείαν στο σπίτι των πρωτευόντων για να δουν τον Ota Benga. Με την ευγενική χορηγία των New York Times!

Η αιχμαλωσία του έγινε τελικά θέμα εθνικών και διεθνών πρωτοσέλιδων. Οι Αφροαμερικανοί πάστορες το θεώρησαν ως μια συγκλονιστική μαρτυρία για την υποτίμηση της ζωής τους από τους συμπατριώτες τους Αμερικανούς, καθώς ένας δικός τους ζούσε ανάμεσα σε πιθήκους.

Όσο για τους New York Times; Προσπαθούν απεγνωσμένα να σβήσουν αυτό το σκοτεινό παρελθόν και την απανθρωπιά τους

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...