Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022

Απρόσμενη εξέλιξη με τα 12 ν.μ. Η επέκταση των χωρικών υδάτων μπαίνει επιτακτικά στο τραπέζι

Το ζήτημα της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια νότια και ανατολικά της Κρήτης έχει μπει στο τραπέζι, από Μέγαρο Μαξίμου και ΥΠΕΞ ήδη από την επικύρωση της απόφασης για την επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων στο Ιόνιο. Και οι αρμόδιες υπηρεσίες επεξεργάζονται – όπως ανέφεραν ήδη από το 2020 οι αρμόδιες πηγές – το κλείσιμο των κόλπων και τη χάραξη των γραμμών βάσης.

Η υλοποίηση ωστόσο μίας τέτοιας απόφασης είναι καθαρά πολιτική. Καθώς και ο χρόνος που θα αποφασιστεί να γίνει κάτι τέτοιο.

Διπλωμάτες που υποστηρίζουν ότι τα 12 ναυτικά μίλια θα μπορούσαν να είναι ένα διαπραγματευτικό χαρτί – έστω – για την Αθήνα, στην ΕΕ, προκειμένου να ζητήσει την επιβολή κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία.

Στο ΥΠΕΞ μελετώνται όλα τα σενάρια και οι επιλογές. Καθώς, όπως λένε, και το κόστος αυτών. Αφού δεν είναι λίγοι οι διπλωμάτες που σημειώνουν ότι η επέκταση σε αυτή τη χρονική στιγμή έχει πιθανότητες να προκαλέσει αντιδράσεις και μεταξύ των συμμάχων, γυρίζοντας μπούμερανγκ για την Ελλάδα. Με την ανάλυση του κινδύνου, όπως φαίνεται, να μην έχει φτάσει σε ένα αποτέλεσμα που να μπορεί να οδηγήσει σε ανακοινώσεις συγκεκριμένων αποφάσεων.

Και αυτά ενώ ο τούρκος πρόεδρος έχει καταφέρει να εργαλειοποιήσει για δεύτερη φορά την πολιτική κρίση στη Λιβύη, σαν έτοιμος από καιρό, με τον πρωθυπουργό της προσωρινής κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπέιμπα, ως νέος Ερντογάν, να δηλώνει ότι η Τρίπολη δεν θα κάνει πίσω στα δικαιώματά της και θα προχωρήσει σε έρευνες…

https://www.in.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...