Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

Διαμαρτυρία των ενοριτών του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Χώρας Σαμοθράκη προς Μητροπολίτη Άνθιμο

Οκτώβριος 2022
Ενορίτες Ιερού ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Χώρας Σαμοθράκης
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΡΟΣ:
Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης κ. Άνθιμο

Σεβασμιότατε,
Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα που έχουν λάβει χώρα στον ιερό ναό της κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Χώρα Σαμοθράκης εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για τα κάτωθι:

  1. Την άδικη επιβολή αργίας ενός μηνός στον εφημέριο του ναού π. Ματθαίο Λενούδια για το γεγονός ότι δεν παρέστη στις εκδηλώσεις υποδοχής της προέδρου της δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου στις 19/10/2022 εξαιτίας της μετάβασής του στην Αθήνα για ανειλημμένες υποχρεώσεις, παρόλο που ο ίδιος είχε ενημερώσει λίγες μέρες πριν για την απουσία του από το νησί την μητρόπολη και ενώ η άφιξη της προέδρου δεν είχε ακόμη γνωστοποιηθεί.
  2. Την κοπή της καρυδιάς, των κυπαρισσιών, της κληματαριάς και όλων των φυτών που καλλώπιζαν τον νότιο προαύλιο χώρο και προσέφεραν την δροσιά τους για δεκάδες χρόνια, με αφορμή τις εργασίες «εξωραϊσμού» του χώρου που ξεκίνησαν χωρίς σχετική απόφαση του εκκλησιαστικού συμβουλίου και χωρίς κανένα διαγωνισμό.
  3. Την παράνομη αποπομπή του πατρός Ματθαίου από την θέση του προέδρου του εκκλησιαστικού συμβουλίου και τον παράνομο διορισμό άλλου ιερέα, άλλης ενορίας του νησιού επειδή έκανε το αυτονόητο να αντιταχθεί στην κοπή της καρυδιάς και των κυπαρισσιών
  4. Τον διορισμό μελών του υφιστάμενου εκκλησιαστικού συμβουλίου τα οποία δεν κατοικούν στο νησί απλά έχουν καταγωγή από το νησί με αποτέλεσμα να μην είναι γνώστες των υποθέσεων του ναού και άρα να τον διακονούν αναλόγως.
  5. Την αποξήλωση του συστήματος θέρμανσης λέβητα πετρελαίου και του συστήματος ύδρευσης (αναρωτιόμαστε για ποιον λόγο αλήθεια?) και την μη έγκαιρη αποκατάστασή του. Για τους παραπάνω λόγους λοιπόν απαιτούμε:
  6. Την άρση της αργίας στον πατέρα Ματθαίο Λενούδια και την άμεση επιστροφή του στα ιερατικά του καθήκοντα. Ο πατέρας Ματθαίος υπηρετεί τον ναό για τρεις δεκαετίες αδιαλείπτως τελώντας τα ιερά καθήκοντά του τόσο κατά τις Κυριακάτικες Θείες λειτουργίες όσο και κατά τις πλείστες εορτές της εκκλησίας μας, κατά την διάρκεια του χρόνου, καθώς επίσης και σε άλλες ακολουθίες όπως γάμους, βαφτίσεις κτλ. και ουδέποτε έγινε αναφορά στο πρόσωπο του για παραμέληση καθηκόντων του από κανέναν. Αξιοσημείωτη είναι επίσης και η προσφορά του τόσο στην συντήρηση και τον εξωραϊσμό του ναού της κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Χώρα, όσο και των δεκάδων μικρών ναών (ξωκλήσια) που ανήκουν στην ενορία μας.
  7. Να σταματήσουν οι αυθαίρετες παρεμβάσεις στον προαύλιο χώρο, και όλες οι εργασίες αποκατάστασης να τεθούν σε διαβούλευση από το εκκλησιαστικό συμβούλιο, επιδεικνύοντας τον αρμόζοντα σεβασμό που απαιτεί ο χώρος
  8. Να επανέλθει στην θέση του προέδρου του εκκλησιαστικού συμβουλίου ο π. Ματθαίος Λενούδιας και να επιμεληθεί των εργασιών αποκαταστάσεως, ο ίδιος.
  9. Να διοριστούν ως μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου άτομα, τα οποία διαμένουν μόνιμα στο νησί ώστε να μπορούν να βοηθούν ουσιαστικά , στις υποθέσεις του ναού.
  10. Να αποκατασταθεί άμεσα το σύστημα θέρμανσης και ύδρευσης του Ναού, όπου δεδομένου του ψυχρού χειμώνα και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το εκκλησίασμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα αποτελείται κυρίως από ηλικιωμένους ανθρώπους, καθιστά την άμεση αποκατάστασή του επιτακτική.

ΕΝΟΡΙΤΕΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΧΩΡΑΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...