Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022

Τρομοκρατεί η Άρκτος του Βορρά: Η Ρωσία αποκαλύπτει νέο επαναστατικό stealth υποβρύχιο (Εικόνες)

Το Arcturus είναι ένας επαναστατικός σχεδιασμός stealth υποβρυχίου βαλλιστικών πυραύλων, το οποίο εάν γίνει πραγματικότητα θα εκτοξεύει τα ειδικά υποβρύχια drone Surrogat-V

Τα πυρηνικά όπλα είναι το απώτερο μέσο των Ρώσων για να αποτρέψουν την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Όσο η σημασία τους τονίζεται, η χώρα αποκάλυψε ένα νέο φιλόδοξο σχεδιασμό υποβρύχιου βαλλιστικών πυραύλων. Ο σχεδιασμός, ο οποίος διαθέτει σχεδιαστικές λεπτομέρειες που δείχνουν εμφανή επιρροή από Δύση, αναπαριστά την κλάση που θα διαδεχθεί τα υποβρύχια Borei. 

Ο Αρκτούρος

Η ρωσική σχεδιαστική υποβρυχίων Rubin αποκάλυψε τον νεότερο σχεδιασμό της για ένα υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων (SSBN) στην αμυντική έκθεση Army 2022. Το νέο σκάφος, το οποίο ονομάζεται Arcturus (Αρκτούρος) διαθέτει επαναστατικό σχεδιασμό.

Ο Αρκτούρος είναι ο φωτεινότερος αστέρας ολόκληρου του βόρειου ουράνιου ημισφαιρίου. 

Ίσως το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του σχεδιασμού είναι πως το εξωτερικό κύτους του υποβρυχίου βρίσκεται υπό γωνία, με επικλινείς μεριές και ανακατεμένες γραμμές. Εξωτερικά μοιάζει με ένα σύγχρονο αεροσκάφος χαμηλής παρατηρησιμότητας.

Τα υποβρύχια είναι από την φύση τους stealth. Ο σχεδιασμός του Arcturus βέβαια πάει την χαμηλή παρατηρησιμότητα ένα βήμα πιο πέρα από ότι άλλο έχουμε δει μέχρι στιγμής. Το εξωτερικό κύτος υπό γωνία συμβαδίζει με παρόμοιες ιδέες άλλων χωρών για την αντανάκλαση εισερχόμενων ενεργών σόναρ. Το χαρακτηριστικό αυτό θυμίζει το γερμανικού σχεδιασμού Type-212CD, το οποίο κατασκευάζεται για την Γερμανία και την Νορβηγία. Παρόμοιας νοοτροπίας είναι και η βρετανική κλάση υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων Dreadnought. 

Το εξωτερικό κύτος έχει σχεδιαστεί όπως είπαμε για αντιμετώπιση ενεργά σόναρ. Για τα παθητικά σόναρ όμως, οι Ρώσοι θα προσθέσουν επικαλύψεις στα μηχανήματα για να απομονώσουν πηγές ήχου. Θα προσθέσουν και ανηχοϊκά καλύμματα στο κύτος πίεσης. Τα ρωσικά ανηχοϊκά καλύμματα είναι περίπλοκα και χρησιμοποιούνται εκτενώς στα υποβρύχιά τους.

Το υποβρύχιο διαθέτει 12 σιλό πυραύλων. Είναι αρκετά μεγάλα για βαλλιστικούς πυραύλους εξοπλισμένους με πυρηνικές κεφαλές. Αυτός φαίνεται να είναι και ο κύριος σκοπός του σκάφους. Αλλά, μία από τις σωλήνες εκτόξευσης φαίνεται να διαθέτει μηχανισμό εκτόξευσης και ανάκτησης για αυτόνομο υποβρύχιο όχημα (AUV) μεσαίου μεγέθους. Αυτό πιθανότατα σημαίνει πως ο "Αρκτούρος" θα διαθέτει πολλαπλούς ρόλους.Οι 12 σωλήνες είναι λιγότερες από αυτές που διαθέτουν τωρινά υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων των Ρώσων, αλλά άλλες κατασκευαστικές υποβρυχίων οδεύουν προς την ίδια κατεύθυνση. Όσο οι πύραυλοι γίνονται ισχυρότεροι, ο αριθμός που απαιτείται για να διαβεβαιωθούν σφοδρές απώλειες του εχθρού γίνεται μικρότερος. Επιπρόσθετα, οι πύραυλοι είναι ιδιαίτερα ακριβοί για να κατασκευαστούν και να συντηρηθούν.

Ειδικό Υποβρύχιο Drone: Surrogat-V

Ένα νέο χαρακτηριστικό, το οποίο δεν έχουμε δει σε άλλους σχεδιασμούς, είναι πως θα μεταφέρονται 2 (ίσως και τρία) ειδικά αυτόνομα υποβρύχια οχήματα (AUV). Τρία μεγάλα υπόστεγα που πλημμυρίζουν παρατηρούνται στην πρύμνη του υποβρυχίου. Τα υπόστεγα αυτά προορίζονται για τα ειδικά υποβρύχια drone Surrogat-V, τα οποία είναι σχεδιασμένα να επιχειρούν συντονισμένα με το υποβρύχιο.

Προηγούμενοι σχεδιασμοί AUV από την εταιρεία Rubin με την ονομασία Surrogat αναφέρονταν ως δολώματα ή συσκευές εκπαίδευσης. 

Ωστόσο, το Surrogat-V φαίνεται να αποτελεί ένα drone ανθυποβρυχιακού πολέμου. Διαθέτει μία σχετικά μεγάλη σύμμορφη συστοιχία σόναρ και προώθηση pump jet, χαρακτηριστικό που σημαίνει πιθανώς πως θα πλέει με υψηλές ταχύτητες. 

Είναι επίσης εξοπλισμένο με το SOKS, ένα μη ακουστικό σύστημα ανίχνευσης υποβρυχίων. Το σύστημα αυτό εκμεταλλεύεται τα χημικά και την ακτινοβολία που αφήνει πίσω του ένα υποβρύχιο. Ο εξοπλισμός του drone με το SOKS δείχνει πως το Surrogat-V θα χρησιμοποιείται για ανθυποβρυχιακό πόλεμο.

Το E-Amur

Ένα άλλο νέο μοντέλο που παρουσιάστηκε ήταν ο σχεδιασμός E-Amur. Πρόκειται για ένα πολύ μικρό υποβρύχιο χωρίς παραδοσιακό ιστίο και πηδάλια σχήματος "X". Πλαϊνές συστοιχίες σόναρ είναι τοποθετημένες εξωτερικά, κάτι που μάλλον σημαίνει πως το όχημα διαθέτει κατασκευή μονού κύτους, παρόμοια με αυτή των υπαρχόντων σχεδιασμών των κλάσεων Lada και Amur. Στο υποβρύχιο συναντώνται τέσσερεις σωλήνες εκτόξευσης τορπιλών. 

Η Προοπτική του Υποβρυχίου Arcturus

Η Rubin έχει μεγάλη παράδοση στην κατασκευή εντυπωσιακών υποβρυχίων. Έχει σχεδιάσει την κλάση Typhoon, η οποία περιλαμβάνει τα μεγαλύτερα υποβρύχια που έχουν κατασκευαστεί μέχρι στιγμής. Έχει αναπτύξει επίσης την κλάση Borei, η οποία αντικαθιστά τα παλαιότερα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων των Ρώσων. Οπότε, δεν αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη πως οι σχεδιαστικές της ιδέες είναι φιλόδοξες και εκπροσωπούν έναν υπερσύγχρονο τρόπο σκέψης.

Αλλά, οι πιθανότητες κατασκευής του Arcturus είναι λίγες. Ο σχεδιασμός είναι απλά μία πρόταση της εταιρείας και όχι ένα εγκεκριμένο πρόγραμμα (εάν ήταν θα είχε νούμερο προγράμματος). Με την τωρινή οικονομική κατάσταση της Ρωσίας και τις εκτενείς καθυστερήσεις στην κατασκευή ρωσικών υποβρυχίων σήμερα, τα πράγματα δεν προμηνύονται αισιόδοξα για το Arcturus.

Αλλά πάραυτα ο σχεδιασμός είναι ενδιαφέρον με τον δικό του τρόπο, επιδεικνύοντας παράλληλα την κατεύθυνση που οδεύουν οι σκέψεις των ρωσικών κατασκευαστικών. Στο Arcturus μπορεί να βρούμε στοιχεία μελλοντικών σχεδιασμών, οι οποίοι ίσως καταφέρουν να πλεύσουν στο νερό. Οι σχεδιαστές υποβρυχίων της χώρας θα κάνουν ότι καλύτερο μπορούν για να συναγωνιστούν την Δύση, ακόμη και… στα χαρτιά!


πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...