Αέρινα φύλλα, λαχταριστή γέµιση, ξεσηκωτική µυρωδιά...
Συνταγή Μελίσσα ΣτοΐληΦωτογραφία Studio VD (Ν. Βαβδινούδης - Χ. Δημητρίου)
1 ΩΡΑ + ΑΝΑΜΟΝΗ | ΕΥΚΟΛΟ
Υλικά
- 4 φλιτζ. γάλα
- 10 κ.σ. ζάχαρη
- 1 λοβό βανίλια, τα µαύρα σποράκια
- 8 κ.σ. σούπας νισεστέ (κορν φλάουρ) ή ρυζάλευρο
- 3 αυγά
- 2 κ.σ. βούτυρο αιγοπρόβειο ή αγελαδινό
- 1 κ.γ. κανέλα, σκόνη
- 12-15 φύλλα κρούστας πολύ λεπτά
- ½ φλιτζ. βούτυρο λιωµένο, για το άλειμμα των φύλλων
- ζάχαρη άχνη & κανέλα, για το σερβίρισµα
Εκτέλεση

Οταν αδειάσουµε όλο το καυτό γάλα στο µπολ, ρίχνουμε ξανά το περιεχόµενό του στην κατσαρόλα και ανακατεύουµε συνεχώς σε χαµηλή προς µέτρια θερµοκρασία µέχρι να πήξει το µείγµα και να έχουµε µια βελούδινη κρέµα. Βάζουµε και το βούτυρο και την κανέλα και ανακατεύουµε να ομογενοποιηθούν. Τραβάµε την κατσαρόλα από το µάτι, αδειάζουμε την κρέμα σε μπολ και καλύπτουμε την κρέµα µε µεµβράνη (να ακουμπά στην επιφάνεια της κρέμας) για να µην κάνει κρούστα. Την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Για κάθε πακετάκι χρειαζόµαστε τρία φύλλα κρούστας. Αλείφουµε ένα φύλλο µε βούτυρο και το διπλώνουµε στα 4 ώστε να γίνει παραλληλόγραµµο. Απλώνουµε στον πάγκο εργασίας ένα δεύτερο φύλλο, το βουτυρώνουµε και βάζουµε στο «κέντρο» του και διαγωνίως το πρώτο διπλωµένο φύλλο. Πάνω στο παραλληλόγραµµο βάζουµε µια γερή ποσότητα κρέµας και την απλώνουµε να πάρει το σχήµα του. Διπλώνουµε το κάτω φύλλο σαν φάκελο του ταχυδροµείου και σκεπάζουµε την κρέµα.
Οπως είναι το πακετάκι το βάζουµε πάνω σε ένα τρίτο βουτυρωµένο φύλλο πάλι διαγώνια και το ξανακλείνουµε σαν φάκελο. Αναποδογυρίζουµε προσεκτικά τους φακέλους µας σε καλά βουτυρωµένο ταψί και τους αλείφουμε ξανά με βούτυρο.


Ψήνουµε τις µπουγάτσες µας (ή τη μία μεγάλη) σε προθερµασµένο φούρνο
στους 170οC, στη µεσαία θέση του φούρνου, µέχρι να ροδίσουν καλά και το
φύλλο να γίνει τραγανό (για περίπου 30΄-40΄, ανάλογα µε τον φούρνο).
Τις σερβίρουµε ζεστές, κοµµένες σε µικρές µπουκίτσες, µε άχνη ζάχαρη και κανέλα.