Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

Με σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας» 50.000 Σέρβοι πιστοί ξεχύθηκαν στους δρόμους του Βελιγραδίου

Με σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας» 50.000 Σέρβοι πιστοί ξεχύθηκαν στους δρόμους του Βελιγραδίου χθες, προκειμένου να διαδηλώσουν υπέρ της παραδοσιακής οικογένειας και κατά της διοργάνωσης της εκδήλωσης EuroPride στη Σερβία, την οποία η κυβέρνηση ανέβαλε πρόσφατα λόγω πολλαπλών προβλημάτων (ιδίως δε αυτών με το Κόσοβο).

Της Ευγενίας Δίτσα

Όπως τονίζουν οι ίδιοι οι διαδηλωτές, για τους Σέρβους πολίτες ο ορισμός των οικογενειακών αξιών σημαίνει τη διατήρηση της οικογένειας, της θρησκείας, της ταυτότητας και των ηθικών και παραδοσιακών αξιών.

Το Βελιγράδι επρόκειτο να φιλοξενήσει την πορεία υπερηφάνειας EuroPride στις 17 Σεπτεμβρίου, μια εκδήλωση που διοργανώνεται σε διαφορετική ευρωπαϊκή πόλη κάθε χρόνο. Ωστόσο, ο Πρόεδρος της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε το Σάββατο ότι είτε θα ακυρωθεί είτε θα αναβληθεί, επικαλούμενος πολλαπλά υπαρκτά προβλήματα.

Η διαδήλωση της Κυριακής κατά της εκδήλωσης EuroPride συνέπεσε με την εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Σερβία, που τιμάται στις 28 Αυγούστου με το παλαιό ημερολόγιο και αποτέλεσε ένα ηχηρό μήνυμα των Σέρβων προς τους διοργανωτές του EuroPride, αφού, μετά την ανακοίνωση της απόφασης Βούτσιτς, υπήρξε η απάντηση ότι το EuroPride θα γίνει, αφού κάθε άλλη απόφαση θα ήταν αντισυνταγματική.

Οι διοργανωτές του EuroPride δήλωσαν πως η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί κανονικά, υπογραμμίζοντας πως υπάρχει προηγούμενο, πολλών αποφάσεων της δικαιοσύνης, που έχουν αποφανθεί ότι ακυρώσεις του παρελθόντος ήταν αντισυνταγματικές.

«Το κράτος δεν μπορεί να ακυρώσει το EuroPride. Μπορεί μόνο να προσπαθήσει να το απαγορεύσει, κάτι που θα συνιστούσε κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος», έγραψε σε ένα τουίτ ο συντονιστής της εκδήλωσης Μάρκο Μιχαΐλοβιτς.

«Η πορεία θα πραγματοποιηθεί όπως έχει προγραμματιστεί στις 17 Σεπτεμβρίου», είπε.



Πηγές: Politički Magazin Srbija, Reuters.com
πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...