Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022

Νηστίσιμη τούρτα σοκολάτα

Προετοιμασία: 50 λεπτά Μαγείρεμα: 10 - 15 λεπτά


Υλικά
Για το παντεσπάνι
Φαρίνα 1 ποτήρι νερού
Ζάχαρη 1 ποτήρι νερού
Αμυγδαλόψιχα 1/2 ποτήρι νερού
Κακάο 3 κουταλιές σούπας
Νερό 1 ποτήρι σταδιακά
Μπέικιν πάουντερ 2 κουταλιές γλυκού
Για το σιρόπι
Νερό 1 ποτήρι
Ζάχαρη 1 κουταλιά σούπας
Λικέρ πορτοκάλι 3 κουταλιές σούπας ή τον χυμό του πορτοκαλιού
Για την κρέμα
Άχνη ζάχαρη 1 ποτήρι νερού
Ηλιέλαιο 180 γρ
Κακάο 100 γρ
Πορτοκάλι 5 κουταλιές σούπας ή λικέρ πορτοκαλιού
Κουβερτούρα 80 γρ λιωμένη
Οδηγίες

Παντεσπάνι : Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε όλα τα υλικά μας εκτός από το νερό και τα χτυπάμε με το μίξερ ενώ το νερό το προσθέτουμε σταδιακά.
Το μείγμα αυτό το βάζουμε σε ένα τσέρκι διαστάσεων 28 -30 εκ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 10 -15 λεπτά. Για να δούμε αν είναι έτοιμο τρυπάμε με μαχαίρι κι αν η λεπίδα βγει καθαρή μόνο με υδρατμούς είναι έτοιμο. Αφού ψηθεί το βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

Σιρόπι : Σε ένα ποτήρι νερού βάζουμε 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού ή το λικέρ και γεμίζουμε το υπόλοιπο με νερό. Ανακατεύουμε καλά να λιώσει η ζάχαρη για να σιροπιάσουμε αργότερα το παντεσπάνι.

Κρέμα: Λιώνουμε την κουβερτούρα και σε ένα μπολ βάζουμε το ηλιέλαιο, την άχνη ζάχαρη, το κακάο, τον χυμό πορτοκαλιού και την λιωμένη κουβερτούρα, τα χτυπάμε καλά όλα μαζί με το μίξερ και βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου, ώστε να σφίξει η σοκολάτα μας.

Συναρμολόγηση: Κόβουμε στην μέση το παντεσπάνι μας οριζόντια ώστε να έχουμε δυο ίσα μέρη. Τα σιροπιάζουμε και τα δύο και από τις δυο πλευρές .
Τοποθετούμε σε μια ωραία πιατέλα το τσέρκι μας χωρίς την βάση του και βάζουμε σαν βάση το ένα παντεσπάνι, από πάνω αδειάζουμε τα 3/4 της σοκολάτας, τα απλώνουμε και βάζουμε το δεύτερο παντεσπάνι από πάνω.
Απλώνουμε το υπόλοιπο 1/4 της σοκολάτας που κρατήσαμε και καλύπτουμε το παντεσπάνι μας. Αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά μέχρι την επόμενη μέρα.Όταν δέσει καλά βγάζουμε προσεκτικά το τσέρκι και στολίζουμε με αμύγδαλο φιλέ ή κακάο ή ότι άλλο θέλουμε.

https://www.chefoulis.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...