Το ιώδιο είναι ένα μικροθρεπτικό συστατικό απαραίτητο για την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου, αλλά και την καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, σχεδόν οι μισοί έφηβοι στην Ευρώπη παρουσιάζουν έλλειψη σε ιώδιο.
Ο ανθρώπινος οργανισμός απορροφά το ιώδιο μέσω του πόσιμου νερού και διαφόρων τροφών όπως τα ψάρια, τα θαλασσινά και τα γαλακτοκομικά.
Αυξημένες
είναι οι ανάγκες σε ιώδιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ακόμη και
μια ήπια έλλειψη ιωδίου στον οργανισμό της εγκύου μπορεί να επηρεάσει
αρνητικά την εγκεφαλική ανάπτυξη και το IQ του παιδιού της.
Σε περίπτωση που δεν εξασφαλίζεται επαρκής πρόσληψη ιωδίου μέσω της διατροφής, συνιστάται η λήψη συμπληρώματος.