Κυριακή 14 Αυγούστου 2022

Πέντε βασικοί λόγοι υγείας για να πιείτε ελληνικό καφέ

Γιατί ο ελληνικός καφές είναι μια υγιεινή επιλογή ροφήματος για τη διατροφή μας 

Χάρης Γεωργακάκης
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc



Ο ελληνικός καφές αποτελεί μια αγαπημένη γεύση, συνυφασμένη με την παράδοση και την κουλτούρα της Ελλάδας. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια, αποτελεί και αντικείμενο έντονης επιστημονικής έρευνας, καθώς φαίνεται ότι παρέχει και οφέλη για την υγεία μας.
Για το λόγο αυτό, ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες υγείας τον προτείνουν ως μια υγιεινή επιλογή ροφήματος για τη διατροφή μας. Παρακάτω παραθέτουμε κάποιους από τους λόγους που καθιστούν τον ελληνικό καφέ ένα υγιεινό ρόφημα:

1) Περιέχει σημαντικά αντιοξειδωτικά συστατικά
Τα αντιοξειδωτικά του ελληνικού καφέ αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά διατροφικά του χαρακτηριστικά. Τα κυριότερα από αυτά είναι τα χλωρογενικά οξέα και οι μελανοϊδίνες, τα οποία εκτός των άλλων βοηθούν να αντιμετωπίσουμε το οξειδωτικό στρες, που προκαλείται από την καθημερινή έκθεση του οργανισμού σε επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως το άγχος, το στρες, η ατμοσφαιρική ρύπανση κ.ά.

2) Συμβάλλει στην υγεία των αγγείων
Η διερεύνηση της σχέσης του ελληνικού καφέ με τα αγγεία και την καρδιά έχει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Προς την κατεύθυνση αυτή ενδεικτικά αναφέρουμε τη μελέτη της Ικαρίας. Διεξήχθη από την Α' Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών σε κατοίκους της Ικαρίας, ηλικίας 65 έως 100 ετών, και βρέθηκε ότι όσοι έκαναν μέτρια κατανάλωση ελληνικού καφέ (ένα με δύο φλιτζανάκια την ημέρα), είχαν την καλύτερη αρτηριακή υγεία, με τα αγγεία τους να συμπεριφέρονται σαν αυτά των νέων ανθρώπων. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι ορισμένα συστατικά του, όπως τα αντιοξειδωτικά που αναφέραμε παραπάνω, πιθανώς να βελτιώνουν την αρτηριακή λειτουργία, αυξάνοντας την ικανότητα του οργανισμού να προσλαμβάνει μονοξείδιο του αζώτου, που είναι μειωμένη στους ασθενείς με υπέρταση.

3) Βοηθάει στον έλεγχο του βάρους
Ο σκέτος ελληνικός καφές μας δίνει λιγότερο από μία θερμίδα. Παράλληλα, δεν «σηκώνει» και πολλή ζάχαρη ή γάλα, με αποτέλεσμα οι θερμίδες που μας δίνει να είναι ελάχιστες.

4) Μας βοηθάει να «χωνέψουμε»
Ένας έξυπνος τρόπος για να διευκολύνουμε το μεταβολισμό μας και να χωνέψουμε λίγο καλύτερα έπειτα από ένα βαρύ γεύμα, είναι να πιούμε έναν καφέ, χωρίς πολλή ζάχαρη και γάλα. Κατά συνέπεια, μια εξαιρετική περίπτωση αποτελεί ο ελληνικός καφές. Θα μας βοηθήσει να χωνέψουμε καλύτερα, καθώς η καφεΐνη που περιέχει αυξάνει την κινητικότητα του εντέρου και την ταχύτητα διέλευσης της τροφής από το γαστρεντερικό μας σωλήνα.

5) Ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία
Ο ελληνικός καφές έχει ως βασικό συστατικό του την καφεΐνη, η οποία έχει ενισχυτική δράση για τη λειτουργία του εγκεφάλου μας. Για την ακρίβεια, φαίνεται ότι η καφεΐνη ανεβάζει τα ποσοστά σημαντικών ουσιών στο κεντρικό νευρικό σύστημα, των λεγόμενων νευροδιαβιβαστών, που λειτουργούν ως φορείς εγκεφαλικών σημάτων. Οι σημαντικότεροι από αυτούς είναι η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη. Προς την κατεύθυνση αυτή και με βάση αυτή τη δράση, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων επιβεβαίωσε ότι η κατανάλωση 75 mg καφεΐνης συνδέεται με αυξημένη προσοχή και εγρήγορση.


πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...