Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Ανοίγει στους Πιστούς το Άγιο Όρος - Ποιοι είναι οι περιορισμοί

Μόνο με πρόσκληση των Μονών θα εισέρχονται οι προσκυνητές, με αιτιολογημένο αίτημα η είσοδος των εργαζόμενων

Τα απανωτά αιτήματα επισκεπτών και η χαλάρωση των μέτρων της πολιτείας, που είχαν επιβληθεί, λόγω του κορονοϊού, αίρουν την απαγόρευση εισόδου στο Άγιον Όρος. Μετά από πολύωρη συνεδρίαση η Ιερά Κοινότητα αποφάσισε να δέχεται πλέον προσκυνητές, αλλά πολύ μικρό αριθμό και μόνο με πρόσκληση των Μονών. Από τη Δευτέρα 1 Ιουνίου και μέχρι νεοτέρας, επιτρέπεται η έκδοση μόνο ειδικών διαμονητηρίων. Οι επισκέπτες δεν μπορούν να επισκέπτονται όποια Μονή θέλουν, παρά μόνο για προσκύνημα, ενώ μικρός είναι ο αριθμός που θα δέχεται κάθε Μονή ή εξάρτημα.

της Μαρίας Ριτζαλέου

Συγκεκριμένα, καθημερινά μπορούν να μπαίνουν στην Αθωνική Πολιτεία μόνο 15 άτομα για κάθε μοναστήρι, 5 άτομα για κάθε κοινοβιακή σκήτη (Αγίου Ανδρέα, Τιμίου Προδρόμου, Προφήτη Ηλία), 2 άτομα για κάθε ιδιόρρυθμη σκήτη (Αγία Άννα, Καυσοκαλύβια, Νέα Σκήτη, κ.ά.) και μόνο 1 άτομο για κάθε Κελλί, Καλύβη ή Ησυχαστήριο. Τα ειδικά διαμονητήρια θα εκδίδονται από την Ιερά Κοινότητα σε συνεννόηση με τις Μονές και ο αριθμός των επισκεπτών θα τηρείται αυστηρά και χωρίς καμία παρέκκλιση. Στην απόφαση της Ιεράς Κοινότητας αναφέρεται ότι απαγορεύεται η μετακίνηση των προσκυνητών από Μονή σε Μονή -θα υπάρχει ωστόσο ανοχή για όσους θέλουν να επισκεφτούν άλλη Μονή, αλλά μόνο για λίγη ώρα, λ.χ. για προσκύνημα-, ενώ πληροφορίες του ethnos.gr αναφέρουν πως τα μέτρα και οι περιορισμοί θα χαλαρώνουν όσο περνά ο καιρός και ειδικά μέσα στο καλοκαίρι. Υπάρχει όμως η σκέψη μεταξύ των μοναχών να επιστρέψουν οι απαγορεύσεις τον χειμώνα, όλα πάντως θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση αναφορικά με τον κορονοϊό το φθινόπωρο στην Ελλάδα.

Όσον αφορά τους εργαζόμενους στο Περιβόλι της Παναγίας, η Ιερά Κοινότητα αποφάσισε αυτοί να μπαίνουν με αιτιολογημένο αίτημα, στο οποίο θα γράφεται αναλυτικά πού και τι είδους υπηρεσίες θα προσφέρουν. Οι Μονές και τα εξαρτήματα θα καταθέτουν στην Ιερά Επιστασία τα πλήρη στοιχεία του εργαζόμενου και την εργασία στην οποία θα απασχοληθεί και με το χαρτί αυτό θα γίνεται δεκτός.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...