Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

Αφόρητες οι πιέσεις που δέχεται ο Πατριάρχης Θεόφιλος από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και τους φαναριώτες

  Σύμφωνα με αναφορές οι ιεράρχες της Κωνσταντινουπόλεως πιέζουν τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και εμποδίζουν τους Ρώσους να λειτουργήσουν στον Πανάγιο Τάφο 

Σύμφωνα με πηγές από τους Αγίους Τόπους του καναλιού Τέλεγκραμ «PravBlog», ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος μετά το πρόσφατο ταξίδι του στην Μόσχα δέχεται σοβαρές πιέσεις από ιεράρχες του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και αλλού.

Ο Πατριάρχης ταξίδεψε τον περασμένο μήνα στη Μόσχα για να λάβει το βραβείο Πατριάρχης Αλέξιος Β από το Διεθνές Ίδρυμα για την Ενότητα των Ορθοδόξων Λαών, για το έργο του για την Ενότητα στην Εκκλησία. Στην ομιλία του μετά την απονομή του βραβείου, ο Πατριάρχης κάλεσε όλους τους Ορθόδοξους προκαθημένους να μαζευτούν στην Ιορδανία για να συζητήσουν το ευαίσθητο θέμα της ενότητας στην Εκκλησία.
Πολλοί ιεράρχες και Σύνοδοι διακήρυξαν την ανάγκη για μία Πανορθόδοξη Σύνοδο για να συζητήσουν το θέμα της Ουκρανίας, αλλά ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων ήταν ο πρώτος που έκανε το βήμα να προσκαλέσει τους ιεράρχες σε μια τέτοια σύνοδο.
Οι καλές προθέσεις του Πατριάρχη δεν ικανοποίησαν τους φίλα προσκείμενους στην Κωνσταντινούπολη. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δήλωσε αμέσως ότι μόνο η Κωνσταντινούπολη μπορεί να καλέσει σύνοδο και συνεπώς αρνείται να παρευρεθεί στην προτεινόμενη σύνοδο στην Ιορδανία.
Ο Πατριάρχης Θεόφιλος συλλειτούργησε επίσης με τον Αγιώτατο Πατριάρχη Κύριλλο. Ο Πατριάρχης Κύριλλος στην Μόσχα δεν μνημονεύει τους ιεράρχες που έχουν αναγνωρίσει τους Ουκρανούς σχισματικούς, ενώ ο Πατριάρχης Θεόφιλος μνημονεύει όλους τους κανονικούς προκαθημένους. Για να αποφευχθεί η περίπλοκη κατάσταση οι δύο προκαθήμενοι μνημόνευσαν μόνο ο ένας τον άλλον.
Ορισμένα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του «Orthodox Times» που υποστηρίζεται από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, προσπάθησαν να παρουσιάσουν την απόφαση αυτή ως παράβαση.
Το Pravblog αναφέρει ότι όταν ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων επέστρεψε από το ταξίδι του δέχτηκε πιέσεις από ιεράρχες της Κωνσταντινουπόλεως, οι οποίοι τον επισκέπτονται φορτικά. Τον προσεγγίζουν επίσης ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος και αντιπροσωπείες από την Ελλάδα.
Πηγή στο Πατριαρχείο ανέφερε νωρίτερα στο RIA-Novosti ότι ο Πατριάρχης δέχεται επίσης πίεση από τους Δημοκρατικούς των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Τζο Μπάιντεν [Joe Biden].
Το PravBlog αναφέρει επίσης ότι οι ιεράρχες της Κωνσταντινουπόλεως προσπαθούν ενεργά να εμποδίσουν τους Ρώσσους ιεράρχες και κληρικούς να λειτουργήσουν στον Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου στην Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με την πηγή του καναλιού, ενώ οι ιεράρχες της Κωνσταντινούπολης δεν έδειξαν ποτέ έως τώρα τέτοιο ζήλο για τον Πανάγιο Τάφο, τώρα είναι σχεδόν καθιερωμένο ότι θα λειτουργήσουν εκεί κάθε εβδομάδα.
Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, οι Ρώσσοι κληρικοί δεν μπορούν να λειτουργήσουν εκεί, καθ’ ότι το Πατριαρχείο Μόσχας διέκοψε την κοινωνία με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως λόγω της μονομερούς και αντικανονικής εισπήδησής του στην δικαιοδοσία της Ουκρανικής Εκκλησίας.
Ο Πατριάρχης Θεόφιλος δέχτηκε σοβαρές πιέσεις και τον Ιανουάριο για να λειτουργήσει με Ουκρανούς σχισματικούς στη εορτή των Θεοφανείων, αν και δεν υπέκυψε στις πιέσεις.

*** Μετάφραση Φαίη
Orthodox Christianity

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...