Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Χανιά: Το υπόγειο της πολυκατοικίας έκρυβε αυτές τις απίστευτες εικόνες – Οι ένοικοι με το στόμα ανοιχτό


Οι ένοικοι της πολυκατοικίας στα Χανιά προσπαθούσαν να πιστέψουν στα μάτια τους. Κανείς τους δεν γνώριζε ούτε φυσικά είχε φανταστεί τα όσα έκρυβε μία από τις πόρτες…


Πρόκειται για μια από τις πολλές πολυκατοικίες σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους στα Χανιά, που στο ισόγειό τους συνήθως στεγάζουν καταστήματα και στους ορόφους κατοικίες. Αυτό που κάνει ξεχωριστή αυτή την πολυκατοικία από άλλες, είναι το υπόγειό της, γιατί σε αυτό, κάτω ακριβώς από τα καταστήματα και τις οικίες, βρίσκεται ένας τάφος!

Ανοίγοντας κάποιος την πόρτα του υπογείου της πολυκατοικίας, προχωρά και αντικρίζει ένα μακρύ, καθοδικό «διάδρομο» λαξευμένο πάνω σε βράχο που καταλήγει σε έναν ταφικό θάλαμο.­­ Προφανώς και δεν πρόκειται για έναν οποιοδήποτε τάφο, αλλά για ένα αρχαιολογικό μνημείο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, ο συγκεκριμένος τάφος χρονολογείται περίπου από το 1375 – 1250 π. Χ.

Βρίσκεται σε βάθος 6.75 μέτρων από την επιφάνεια του εδάφους και ο κατηφορικός δρόμος που οδηγεί στον θάλαμο έχει μήκος 14,5 μέτρων. Ο θάλαμος έχει διαστάσεις 2,65 x2,70 μ. και ύψος 1.90 μέτρου. Οι θαλαμωτοί τάφοι ήταν οικογενειακοί και υφίσταντο συλήσεις κατά τους ιστορικούς χρόνους.
Ο αρχαίος τάφος στο υπόγειο της πολυκατοικίας στα ΧανιάΌπως αναφέρεται και στην έκδοση της ΚΕ’ ΕΠΚΑ Χανίων «Χανιά (Κυδωνία) – Περιήγηση σε χώρους αρχαίας μνήμης» στο εσωτερικό του συγκεκριμένου θαλάμου βρέθηκαν τα οστά 7 νεκρών, δυο εκ των οποίων ήταν παιδιά. Επίσης βρέθηκαν οστά και μικρού κατοικίδιου ζώου. Και οι 7 ταφές είχαν συληθεί.

Από τα κτερίσματα και τα αντικείμενα που βρέθηκαν στον χώρο και διασώθηκαν από τις παραβιάσεις ήταν δύο ασκοί, ένα κύπελλο, χάντρες και ένας εντυπωσιακός σφραγιδόλιθος από αχάτη που απεικονίζει ένα ελάφι ανάμεσα σε δυο όρθια αντικριστά λιοντάρια.


Ο τάφος αυτός δεν είναι ο μοναδικός, αλλά ένας από τους 200 που έχουν ανασκαφεί, στην πλειοψηφία τους υπόγειοι της υστερομινωικής περιόδου 1450-1200 πΧ. και βρίσκονται… «κάτω από τα πόδια» των Χανιωτών!

Ο λόγος είναι ότι κάτω από τη σημερινή πόλη των Χανίων και κυρίως στην περιοχή των Δικαστηρίων, την περιοχή των «Ολυμπίων» και του Αγίου Ιωάννη, βρισκόταν η νεκρόπολη της Κυδωνίας. Συγκεκριμένα, το νεκροταφείο της Κυδωνίας εκτεινόταν σε απόσταση περίπου 1χλμ επί 1,3 χλμ νοτιοανατολικά του οικισμού και σε απόσταση ασφαλείας περίπου 300 μέτρων από αυτόν.

Πηγή: flashnews.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...