Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

Ρωσία: Ο ραγδαίος εκσυγχρονισμός των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων

Η ραγδαία ισχυροποίηση του ρωσικού στρατού όπως φαίνεται από τις επιχειρήσεις του στην Κριμαία το 2014 και την Συρία από το Σεπτέμβρη του 2015 και εφεξής δεν περνά απαρατήρητη σε καμία περίπτωση.
Ως εκ τούτου, κρίνεται σκόπιμη και ενδιαφέρουσα μία σύντομη ανάλυση των κορυφαίων οπλικών συστημάτων της Ρωσίας. Τα τελευταία χρόνια, το Κρεμλίνο ακολουθεί ευλαβικά ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα στρατιωτικού εκσυγχρονισμού. Στόχος της Μόσχας είναι έως το 2021 ο στρατιωτικός εξοπλισμός των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων να είναι σύγχρονος σε ποσοστό τουλάχιστον 70%.

Τα οπλικά συστήματα που έχουν ήδη επιτρέψει στην Μόσχα να ανακάμψει στα πεδία των συγκρούσεων και εκείνα που βρίσκονται υπό ανάπτυξη είναι τα εξής:

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ SU-30 (SU-30/34/35)

Οι σημερινές παραλλαγές του Su-30, 34, 35 θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας για τις επόμενες δεκαετίες. Τα βασικά πλεονεκτήματα αυτών των αεροσκαφών είναι η εξαιρετικά μεγάλη ακτίνα δράσης, το μεγάλο ωφέλιμο οπλικό φορτίο και τέλος η εξαιρετική τους ευελιξία.

Combat Robots

Η Ρωσία πειραματίζεται επίσης με τη ρομποτική και την τεχνολογία drone για πολλά χρόνια. Ένα παράδειγμα αυτού είναι το ρομπότ Uran-9 Combat το οποίο πρόσφατα είδε πραγματική δράση στι επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού στη Συρία.

Αεροπλανοφόρο

Η Ρωσία σκοπεύει να ναυπηγήσει αεροπλανοφόρο πολλαπλών χρήσεων κοντά στο μέγεθος των αμερικανικών αεροπλανοφόρων Nimitz των ΗΠΑ. Το αεροπλανοφόρο θα μπορεί να μεταφέρει 80 έως 90 αεροσκάφη και ένα πλήρωμα από 4.000 έως 5.000.

Άρμα μάχης Armata T-14

Το Armata αποκαλύφθηκε το 2014 με χαρακτηριστικά βελτιωμένης θωράκισης. Η ασπίδα υψηλής τεχνολογίας μπορεί να περιλαμβάνει αισθητήρες που μπορούν να ανιχνεύσουν τους εισερχόμενους γύρους και να πυροδοτήσουν αυτομάτως τους για να τους χτυπήσουν εκτός στόχου. 6. Οι ρωσικοί αντι-δορυφορικών πυραύλων δημιούργησαν έναν πύραυλο αφιερωμένο στον καταρρίπτοντας τους δορυφόρους της Αμερικής. Ονομάζεται «Nudol», αυτός ο δορυφόρος έχει την δύναμη πυραύλων για να σπάσει την ατμόσφαιρα και να καταστρέψει τους στόχους γύρω από τον πλανήτη.


Sukhoi SU 57

Το SU 57 της Sukhoi είναι το νέο μαχητικό εναέριας υπεροχής 5η γενιάς της Ρωσίας που σκοπεύει να εκθρονίσει το αμερικανικό F-22 Raptor. Διαθέτει εξαιρετική ευελιξία. Δύναται να πραγματοποιήσει πλήρη στάση στο μέσο του αέρα και να αιωρείται εκεί ωσότου ο αντίπαλος βρεθεί σε θέση αδυναμίας πριν ξεκινήσει πάλι την κίνησή του. Αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο σε καταστάσεις dogfight, επειδή επιτρέπει στο αεροπλάνο να αποφεύγει τους επερχόμενους πυραύλους και να μπαίνει σε πλεονεκτική θέση έναντι των εχθρικών μαχητικών.

Πύραυλοι hypersonic

O νεότερος πύραυλος της Ρωσίας, που ονομάζεται Ζιρκόν, θα είναι έτοιμος για υπηρεσία πολύ σύντομα. Αυτός ο πύραυλος είναι ικανός να φτάσει ταχύτητες μέχρι Mach 6, καθιστώντας τη διαδικασία εντοπισμού και καταστροφής του εξαιρετική δύσκολη. Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να παρεμποδίσουν επερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους που φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Στρατηγικό βομβαρδιστικό Stealth

Η Ρωσία είναι η μόνη χώρα εκτός από τις ΗΠΑ που κατέχει στρατηγικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος κατάλληλο για επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας. Ο ρωσικός κατασκευαστής αεροσκαφών Tupolev έχει κατασκευάσει το πρώτο πλήρους μεγέθους μοντέλο της επόμενης γενιάς στρατηγικών βομβαρδιστικών stealth γνωστό ως PAK DA.

Επιθετικά Υποβρύχια κλάσης YASEN

Το υποβρύχιο κλάσης Yasen με βάρος 13.800 τόνων κατέχει τη διάκριση ότι είναι το πιο ισχυρό υποβρύχιο επίθεσης στον κόσμο.

Αντιαεροπορικό – αντιβαλλιστικό σύστημα S-500

Ο ρωσικός στρατός δοκιμάζει τα πρώτα πρωτότυπα του επόμενης γενιάς συστήματος S-400, το S-500. Ο χρόνος απόκρισης του S500 είναι μόνο 3 έως 4 δευτερόλεπτα σε σύγκριση με τα εννέα έως δέκα δευτερόλεπτα του S-400.

Δείτε παρακάτω το βίντεο με εντυπωσιακές εικόνες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα κορυφαία ρωσικά οπλικά συστήματα:


onalert.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...