Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Η ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ...

ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ Ο… ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ «ΧΟΡΟΣ» ΜΕ ΤΟΝ ΣΟΥΛΤΑΝΟ!

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης


Σε μια πρώτη εκτίμηση των αποτελεσμάτων των τουρκικών εκλογών συνοπτικά έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής :

Το κόμμα του Ερντογάν έπεσε, όμως ο ίδιος ο Ερντογάν ανέβηκε με προσωπική παρουσία και αλλεπάλληλες ομιλίες.Ο δεύτερος Muharrem İnce, κερδισε καθώς πήρε το 30% ποσοστό που πολλά χρόνια είχε να πάρει το Λαϊκό Κόμμα και τώρα διεκδικεί την αρχηγεία του, καθώς για άλλη μια φορά ο νυν αρχηγός, Kemal Kılıçdaroğlu, αποδείχτηκε ανεπαρκής.

Το εθνικιστικό κόμμα έκανε την έκπληξη καθώς ενώ του έδιναν οι δημοσκοπήσεις πολύ κάτω από το 10%, πηρέ 11,5%.

Τα κουρδικό κόμμα εδραιώθηκε πάνω από το 10% και το εντυπωσιακό είναι ότι ενώ έχασε κάποιους ψήφους στις κουρδικές επαρχίες υπέρ του ΑΚΡ, κερδισε ποσοστά στην Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη.

Η Meral Aksenşer απογοήτευσε και ενώ στην αρχή τα ΜΜΕ την πρόβαλλαν ακόμα και σαν τον κυριότερο αντίπαλο του Ερντογάν, έπεσε πολύ, μόλις λίγο πάνω από το 10%.

Ο κυριότερος λόγος που επικράτησε με αυτόν τον τρόπο ο Ερντογάν, ήταν ότι οι περισσότεροι Τούρκοι διαισθανόμενοι ότι η γύρω περιοχή έχει παρά φωτιά και ότι μια αποσταθεροποίηση θα αποβεί εκρηκτική, προτίμησαν το σίγουρο με ένα νυν ηγέτη που έχει την μεγάλη πείρα της κυβέρνησης.

Από εδώ και περά ο Ερντογάν παρά την απόλυτη κυριαρχία του, έχει να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρά και καυτά προβλήματα με πρώτο την οικονομία, καθώς η λίρα καταρρέει και οι τιμές των βασικών αγαθών απογειώνονται.

Το δεύτερο ακανθώδες μεγάλο ζήτημα είναι οι σχέσεις του με την Δύση και τις ΗΠΑ. Σίγουρα οι ΗΠΑ θα ήθελαν πολύ να μην κερδίσει ο Ερντογάν και τώρα το ερώτημα είναι πως θα τον αντιμετωπίσουν.

Με την Ευρώπη το ακανθώδες είναι το προσφυγικό και η στάση που θα κρατήσει καθώς πιθανός είναι ένας νέος εκβιασμός. Τέλος το κουρδικό παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα ικανό να ανατινάξει την ίδια την σταθερότητα της χώρας.

Όσον αφορά την Ελλάδα, να μην περιμένουμε τίποτα το εντυπωσιακό καθώς θα συνεχιστεί η ίδια κατάσταση με τους δυο Έλληνες αξιωματικούς στις φύλακες και την τουρκική προκλητικότητα συχνά ανάλογη με τα εσωτερικά αδιέξοδα της Τουρκίας.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
σχόλιο Γ.Θ : Την επόμενη κίνηση στο γεωπολιτικό σκάκι θα την κάνουν οι ΗΠΑ που έχασαν την παρτίδα με τις τουρκικές εκλογές. Στην προσπάθειά τους να εκθρονίσουν τον Ερντογάν, εκτιμώ ότι θα την πληρώσουμε εμείς. Οι αναλώσιμοι για τους αμερικανούς...

1 σχόλιο:

 1. ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ27 Ιουνίου 2018 - 12:23 π.μ.

  Συμφωνώ με την εκτίμηση του Γιώργου Θαλάσση.

  Η Δύση θα βάλει το Ισραήλ να χτυπηθεί με το Ιράν και την Ελλάδα με την Τουρκία.

  Το Ισραήλ και η Ελλάδα - μαζί με την Κύπρο - είναι πλέον τα προκεχωρημένα φυλάκια του ΝΑΤΟ σε περίπτωση που ο Ερντογάν οδηγήσει την ρήξη με την Δύση στα άκρα.

  Θα επαναληφθεί το σενάριο του 1919, όπου πήγαμε στην Μικρά Ασία ως εντολοδόχοι των Δυτικών και μετά μας πούλησαν.

  Τουλάχιστον αυτό υπάρχει στα μυαλά κάποιων στις ΗΠΑ.

  Υπάρχουν όμως κάποιοι παράγοντες που δεν υπήρχαν το 1919 :

  ΠΡΩΤΟΝ, υπάρχει ο Ρωσικός παράγοντας που δεν θα μείνει αμέτοχος σε οποιαδήποτε εξέλιξη

  ΔΕΥΤΕΡΟΝ, υπάρχει το κουρδικό ζήτημα που δεν το είχαν οι Τούρκοι το 1919.

  Εάν εμπλακούμε σε σενάριο τύπου 1919, αυτή τη φορά θα πρέπει να έχουμε ΕΜΠΡΑΚΤΕΣ και ΕΠΙΣΗΜΕΣ διαβεβαιώσεις της Δύσης ότι θα πάρουμε αυτά που χάσαμε το 1922.

  Όχι να την πατήσουμε και δεύτερη φορά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...