Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Εξώδικο στον Υπουργό Παιδείας για τους "Φακέλους Μαθήματος" των Θρησκευτικών

Κρήτη: Αντιδράσεις για τα Θρησκευτικά - Γονείς επιστρέφουν τα βιβλία στα σχολεία
Στα σχολεία επιστρέφουν γονείς μαθητών τα βιβλία των Θρησκευτικών, αρνούμενοι τα παιδιά τους να διδαχθούν το περιεχόμενο τους. Πρόκειται για μία πανελλαδική πρωτοβουλία η οποία στην Κρήτη έχει ήδη πάρει σάρκα και οστά, όπως είπε σήμερα στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Υποστηρικτών των Ελληνικών και Χριστιανικών Ιδεών, Αντώνης Ιερωνυμάκης.

Η πρωτοβουλία έχει ξεκινήσει και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας όπως τη Θεσσαλονίκη και σιγά σιγά φαίνεται να εξαπλώνεται. Τα βιβλία χαρακτηρίζονται "ακατάλληλα", "παρουσιάζοντας μονόπλευρα θρησκείες ή θρησκευτικές ομάδες αποκρύπτοντας επιμελημένα διδασκαλίες τους που ωθούν σε φανατισμό, ρατσισμό και μίσος".
Ο Σύλλογος έστειλε εξώδικο στον υπουργό Παιδείας το οποίο κοινοποιείται στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο.
Αναλυτικά στο εξώδικό του συλλόγου αναφέρονται τα παρακάτω:
ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ
Του Παγκρήτιου Συλλόγου Υποστηρικτών των Ελληνικών και Χριστιανικών Ιδεών, με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης, οδός Ταϋγέτου 1, Τ.Κ. 71 303, Τηλ. 2810 253294
ΚΑΤΑ
Του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Γενική Διεύθυνση Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οδός Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι, Τ.Κ. 151 80 για οποιαδήποτε τακτική ή ενέργεια του που αφορά στην εμμονή του στην χρήση και διδασκαλία ακατάλληλων και απαράδεκτων βιβλίων θρησκευτικών στα σχολεία.
Kοινοποίηση: Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Κ. Ιερώνυμο
Σύμφωνα με το ισχύον Σύνταγμα άρθρο 16 παρ. 2 η παιδεία έχει ως σκοπό μεταξύ άλλων την «ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης». Ως τέτοια εννοείται ενόψει του άρθρου 3 παρ. 1 Συντάγματος για την Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα, η συνείδηση που διαμορφώνεται σύμφωνα με το Ορθόδοξο Χριστιανικό δόγμα το οποίο πρεσβεύει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. Επομένως από τον συνδυασμό των άρθρων 13 παρ. 1 για το απαραβίαστο της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης και από το οποίο απορρέει και η υποχρέωση των γονέων να μεταδώσουν στα ανήλικα τέκνα τους τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, τον νόμο 1566/1985 (άρθρο 1 παρ. 1) που η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να παρέχει παιδεία σύμφωνη με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των μαθητών, το παραπάνω άρθρο 16 παρ. 2 του Συντάγματος και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου ( άρθρο 9 παρ. 1) δεν επιβάλλεται η απλή θρησκειολογική ενημέρωση ώστε ο μαθητής να γίνεται κοινωνός όλων ή των κυριότερων θρησκειών ή δογμάτων, για να επιλέξει, όταν ωριμάσει πνευματικά την θρησκεία ή το δόγμα της αρεσκείας του. Αντίθετα μάλιστα όπως ορίζεται, η Ελληνική Πολιτεία φροντίζει ιδιαίτερα και ειδικά για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς μαθητές «να διακατέχονται από πίστη προς την πατρίδα και τα γνήσια στοιχεία της Ορθόδοξης Χριστιανικής Παράδοσης».
Επειδή ο «φάκελος μαθητή» του μαθήματος θρησκευτικών που φέρει την μορφή βιβλίου και γενικά τα σχολικά εγχειρίδια θρησκευτικών που διδάσκονται στα σχολεία δεν πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις του νόμου. Είναι λοιπόν παράνομα και ως τέτοια πρέπει να αποβληθούν από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Επειδή, συγκεκριμένα με τα παρόντα βιβλία θρησκευτικών δεν μαθαίνουν οι μαθητές ούτε τα στοιχειώδη για την Ορθόδοξη Χριστιανική ζωή. Αντίθετα μάλιστα παρέχεται με αυτά πληθώρα υλικού που αφορά σε άλλες θρησκείες και δόγματα και επιφέρουν γνωσιολογική σύγχυση στους μαθητές, δεν εμβαθύνουν και δεν εμπνέουν προς την Ορθόδοξη Πίστη. Κρίνονται λοιπόν ανεπαρκή και ακατάλληλα προς την επίτευξη των νόμιμης αποστολής τους.
Επειδή σε αυτά παρουσιάζονται μονόπλευρα θρησκείες ή θρησκευτικές ομάδες αποκρύπτοντας επιμελημένα διδασκαλίες τους που ωθούν σε φανατισμό, ρατσισμό και μίσος και έρχονται σε αντίθεση με τα χρηστά ήθη μας και τον πολιτισμό μας.
Επειδή δεν ανεχόμαστε ως Σύλλογος την άνιση μεταχείριση των Ορθοδόξων Χριστιανών σε σχέση με τις άλλες θρησκευτικές κοινότητες στη Ελλάδα όπως των μουσουλμάνων, καθολικών και Ιουδαίων Ελλήνων πολιτών που έχουν την ευχέρεια βάσει των νόμων 4235/2014 άρθρο 68 και 4386/2016 άρθρο 55 να επιλέγουν τα θρησκευτικά τους εγχειρίδια για την ομολογιακή διδασκαλία τους στα σχολεία, τακτική που αντίκειται στην Αρχή της Ισότητας κατ’ άρθρο 4 παρ.1 Συντάγματος.
Επειδή η Ευρωπαϊκή Σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου ρητά ορίζει ότι κάθε Κράτος οφείλει να παρέχει στους μαθητές του παιδεία σύμφωνη με τις θρησκευτικές-φιλοσοφικές πεποιθήσεις των γονέων τους.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
Επικροτούμε και στηρίζουμε την επιστροφή των ακατάλληλων φακέλων μαθητών και θρησκευτικών εγχειριδίων στο Υπουργείο.
ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΜΕ
1. Την απόσυρση των παράνομων και ακατάλληλων θρησκευτικών εγχειριδίων από το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.
2. Την επιστροφή στην διδασκαλία των παλαιών θρησκευτικών εγχειριδίων(αυτών και όσων δεν επέφεραν αρνητικές αντιδράσεις), δοκιμασμένων και αποδεκτών από τους Ορθοδόξους Χριστιανούς.
3. Όσοι φάκελοι μαθητών-εγχειρίδια θρησκευτικών επιστράφηκαν ή θα επιστραφούν στο Υπουργείο να μην αποτελέσουν μέσο αξιολόγησης των μαθητών αυτών.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...