Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Σε δέκα χρόνια η Αλεξανδρούπολη θα είναι μεγαλούπολη – Πώς η «ξεχασμένη» απέκτησε γεωπολιτική σημασία

Με άρθρο του στην «Κυριακάτικη Καθημερινή», ο δημοσιογράφος Σταύρος Τζίμας εξηγεί πώς η Αλεξανδρούπολη έγινε κόμβος για τους σχεδιασμούς παγκόσμιων κολοσσών, ενώ αποκαλυπτικές είναι οι δηλώσεις του δημάρχου της πόλης,
Βαγγέλη Λαμπάκη, ο οποίος αποκαλύπτει τόσο το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα, όσο και πώς η πόλη από εκεί που ήταν «ξεχασμένη» αναβαθμίζεται γεωπολιτικά και αναμένει δημογραφική έκρηξη του πληθυσμού της.

«Μέσα σε μία δεκαετία θα έχουμε γίνει μεγαλούπολη», είναι η χαρακτηριστική δήλωση του δήμαρχου Βαγγέλη Λαμπάκη στην «Καθημερινή».

Όπως γράφει ο Σταύρος Τζίμας, μνηστήρες από κάθε γωνιά του πλανήτη συρρέουν τον τελευταίο καιρό στο γραφείο του Βαγγέλη Λαμπάκη.

Ποιος να το έλεγε ότι θα ερχόταν μια μέρα που αυτός ο τόπος εξορίας για τους νεοσύλλεκτους φαντάρους θα γινόταν η πολύφερνη νύφη της Μεσογείου.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ ταξίδεψε εκεί και δήλωσε ενθουσιασμένος.

Ο Κινέζος ομόλογός του Ζου Ξιαολί έφυγε, επίσης, εντυπωσιασμένος.

Οι Ρώσοι έχουν πιάσει μόνιμο στασίδι μοιράζοντας ήδη δώρα , ακόμα και… ναούς για να τη γοητεύσουν. Και οικονομικά ισχυροί του κόσμου την ανακάλυψαν και σπεύδουν.
«Δημογραφικό μπαμ»

Η Αλεξανδρούπολη, με τις 70.000 ψυχές, βρίσκεται στο επίκεντρο ενός πρωτοφανούς γεωπολιτικού ενδιαφέροντος που την τοποθετεί στην καρδιά ενεργειακών, μεταφορικών και εμπορικών σχεδιασμών παγκόσμιων κολοσσών για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και στους στρατιωτικούς χάρτες στη διελκυστίνδα Δύσης και Ρωσίας.

«Μέσα σε μία δεκαετία θα έχουμε γίνει μεγαλούπολη, θα γίνει δημογραφικό μπαμ», λέει στην «Κ» o κ. Λαμπάκης.

«Όλος ο πλανήτης έχει περάσει από το γραφείο μου», προσθέτει, δηλώνοντας πως η πόλη προετοιμάζεται πυρετωδώς για να εκμεταλλευθεί τη μεγάλη φυσική προίκα της, το λιμάνι και τη γεωγραφική της θέση.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ, ο οποίος μίλησε στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου για τα ενεργειακά, που έγινε πρόσφατα στην πόλη, άφησε να εννοηθεί πως για τους Αμερικανούς η Αλεξανδρούπολη αποτελεί υψηλή προτεραιότητα, κάτι που ξεκαθάρισε μιλώντας στην «Καθημερινή» την περασμένη Κυριακή.

«Έχουμε τουλάχιστον μία αμερικανικό εταιρεία που ενδιαφέρεται για την Αλεξανδρούπολη.

»Υπάρχουν προφανώς τεράστιες δυνατότητες. Έχω εντυπωσιαστεί από το πώς συνδυάζονται διαφορετικές εξελίξεις γύρω από την Αλεξανδρούπολη, όπως ο TAP, το πλωτό τερματικό και ο αγωγός IGB, αλλά και από τον μεγάλο ενθουσιασμό για περισσότερη αμερικανική παρουσία.

»Υπάρχει πραγματική δίψα για αμερικανική παρουσία στην περιοχή, από όλους, πολιτικούς, επιχειρηματίες».

Δίψα για την περιοχή δεν υπάρχει βεβαίως μόνο στους Αμερικανούς.

«Μ’ έχουν επισκεφθεί ο Κινέζος πρέσβης, ο Γερμανός υφυπουργός Γιόακιμ Φούχτελ, ο πρέσβης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο Πούτιν έστειλε ρωσικό αντιπροσωπεία, ήρθαν στελέχη μεγάλων ξένων επιχειρηματικών ομίλων, το λιμάνι μας αδελφοποιήθηκε με το λιμάνι της Καντόνα, υπογράφηκε μεταξύ τους και πρωτόκολλο συνεργασίας», συνοψίζει ο κ. Λαμπάκης.

Λίγα μόλις μίλια στα ανοικτά της Αλεξανδρούπολης εγκαθίσταται οσονούπω σταθμός LNG, όπου το φυσικό αέριο θα ξεφορτώνεται από δεξαμενόπλοια σε υγρή μορφή.

Από εκεί, αέριο πλέον, με αγωγούς θα διοχετεύεται στον διασυνδετήριο κάθετο άξονα IGB στο ύψος της Κομοτηνής, ο οποίος θα το μεταφέρει μαζί με το αζέρικο αέριο που θα παίρνει από τον διερχόμενο TAP στη Βουλγαρία για να συνεχίσει προς Σερβία, Ρουμανία, Ουγγαρία κ.λπ.

Ήδη, τον LNG έχει κοινοπραξία δύο ελληνικών εταιρειών και μιας αμερικανικής, ενώ ο TAP διέρχεται από τις παρυφές της Αλεξανδρούπολης και συνεχίζει (κατασκευάζεται ήδη με γρήγορους ρυθμούς) με προορισμό την Ιταλία.

Και σε ποιον θα καταλήξει το λιμάνι που έως τώρα εξυπηρετεί δύο επιβατικά πλοία (εκτελούν δρομολόγια προς τη Σαμοθράκη), ένα που πάει στο Λαύριο μία φορά τον μήνα και τα ψαροκάικα τα οποία ανοίγονται στο Βόρειο Αιγαίο Ίσως να το γνωρίζουμε σε τρεις μήνες, καθώς, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Χρήστο Δούκα, θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαγωνισμού παραχώρησης.
Γεωπολιτικά παιχνίδια

«Οι Ρώσοι επιδεικνύουν ενδιαφέρον για το λιμάνι από το 2011 ακόμα, που εγώ είμαι δήμαρχος», προσθέτει ο κ. Λαμπάκης.

«Έχουν αντιληφθεί τη γεωστρατηγική σημασία, καθώς η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται σε παγκόσμιο κόμβο αερίου και συνδυασμένων μεταφορών.

»Ωστόσο, μετά το φόρουμ για την ενέργεια, νομίζω ότι πλέον κατάλαβαν ότι έχει τελειώσει το θέμα.

»Από το βήμα έγινε ξεκάθαρο μέσω του πρέσβη ότι στο λιμάνι δεν θα μπουν άλλοι πλην των Αμερικανών».

Τα γεωπολιτικά παιχνίδια, βέβαια, δεν δείχνουν να απασχολούν την τοπικό κοινωνία, ούτε τον δήμαρχο, που όπως λέει υπάρχουν υποδομές και θα γίνουν και άλλες, έτσι ώστε η Αλεξανδρούπολη να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της επερχόμενης αναπτυξιακής απογείωσης της.


Πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...