Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

«Εδώ δεν μένει κανείς». Το εγκαταλελειμμένο χωριό της Κρήτης που ο χρόνος σταμάτησε στο ’70. Εντυπωσιακές εικόνες από drone (βίντεο)


Θα μπορούσε να είναι κάποιο χωριό της εμπόλεμης Συρίας που οι κάτοικοι του το εγκατέλειψαν μέσα σε μία νύχτα για να σωθούν.

Και όμως κάποτε υπήρξε ένα πυκνοκατοικημένο πανέμορφο χωριό που οι κάτοικοι του ζούσαν τις χαρές και τις λύπες της ζωής.
Σήμερα το μέρος είναι ξεχασμένο απ’ όλους. Ο επισκέπτης θα συναντήσει ανοιχτές πόρτες και παράθυρα, σπίτια »κουφάρια» με αντικείμενα σκόρπια στα πατώματα. Τα πιάτα και ποτήρια βρίσκονται στις θέσεις τους έτοιμα να ξαναχρησιμοποιηθούν.


Στο σχολείο τα σημάδια του χρόνου αποτυπώνονται πάνω στα παρατημένα τετράδια, τα μισοτελειωμένα σημειώματα και τα θρανία.

Η μυρωδιά της εγκατάλειψης και η μελαγχολία έχει κυριεύσει το χωριό που πριν μερικές δεκαετίες ήταν γεμάτο ζωή. Βρίσκεται 80 χιλιόμετρα ανατολικά του Ηρακλείου δίπλα από την Άνω Βιάννο στο χωριό Καλάμι. Είναι ένα χωριό χτισμένο σε μαγευτικό τοπίο, δίπλα σε βουνά, ποτάμια και πυκνή βλάστηση, που σε κάνει να αναρωτιέσαι γιατί το άφησαν να ερημώσει.



Για να πάτε στο Καλάμι θα πάρετε το δρόμο Ιεράπετρα – Βιάννος και θα συναντήσετε ταμπέλα για Καλάμι και Ψαρή Φοράδα στη μέση της διαδρομής.

Πάνω από 150 ήταν οι οικογένειες και εξακόσιοι περίπου οι κάτοικοι του Καλαμίου πριν αρχίσει η ερημοποίηση του στα μέσα της δεκαετίας του ΄70 . Oι κάτοικοι σταδιακά κατέβηκαν προς τα νότια παράλια, ψάχνοντας μια καλύτερη τύχη στην Ψαρή φοράδα και την Άρβη και στις θερμοσκοπικές καλλιέργειες. Kάποιοι έφυγαν προς τα αστικά κέντρα.
Σήμερα το χωριό παραμένει ίσως ως το χαρακτηριστικότερο μνημείο εγκατάλειψης της υπαίθρου και αριθμεί οκτώ μόνιμους, ηλικιωμένους κατοίκους.
Δείτε την εντυπωσιακή λήψη πάνω από το έρημο χωριό που ετοίμασε ο συνεργάτης μας Νίκος Σαράντος.


http://www.mixanitouxronou.gr/edo-den-meni-kanis-egkatalelimmeno-chorio-tis-kritis-pou-o-chronos-stamatise-sto-70-entiposiakes-ikones-apo-drone-vinteo/
http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2016/12/70-drone.html

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...