Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Το μυστικό διαμέρισμα του Γουστάβου Άιφελ στην κορυφή του Πύργου

Στην κορυφή του Πύργου του Άιφελ υπάρχει ένα μικρό διαμέρισμα που κατασκευάστηκε αποκλειστικά για να διασκεδάσει την ελίτ της επιστήμης και να κάνει το υπόλοιπο Παρίσι να ζηλεύει
 
Όταν άνοιξε ο Πύργος του Άιφελ το 1889, ο σχεδιαστής του Γουστάβου Άιφελ, έτυχε παγκόσμιου επαίνου, αλλά προφανώς αυτό δεν ήταν αρκετό. Σύντομα αποκαλύφθηκε ότι ο ίδιος είχε φτιάξει ένα μικρό διαμέρισμα, κοντά στην κορυφή, συγκεντρώνοντας το φθόνο της παρισινής ελίτ.

Το διαμέρισμα βρίσκεται στο τρίτο επίπεδο του πύργου, δεν ήταν μεγάλο, αλλά άνετο. Σε αντίθεση με τις ατσάλινες δοκούς του πύργου, το διαμέρισμα φέρεται να είναι, "επιπλωμένο σε απλό ύφος, το αγαπητό στους επιστήμονες". Οι τοίχοι ήταν καλυμμένοι με ζεστή ταπετσαρία και στα έπιπλα περιλαμβάνονται μαλακά υφάσματα, ξύλινα ντουλάπια και ένα πιάνο με ουρά, δημιουργώντας μια άνετη ατμόσφαιρα, σκαρφαλωμένο σχεδόν σε ύψος 1.000 ποδών. Δίπλα στο μικρό διαμέρισμα ήταν μερικοί χώροι εργαστηρίου εξοπλισμένοι με τον πειραματικό εξοπλισμό της εποχής.


Μόλις ο κόσμος έμαθε για το άνετο διαμέρισμα του Άιφελ στον ουρανό, η παρισινή υψηλή κοινωνία ζήλεψε απίστευτα. Λέγεται ότι ο Άιφελ δέχτηκε απίστευτα υψηλές χρηματικές προτάσεις για να εκμισθώσει το χώρο, ακόμη και για ένα βράδυ. Ο ίδιος τις αρνήθηκε, προτιμώντας να χρησιμοποιήσει το χώρο για ήσυχους προβληματισμού, καθώς και να ψυχαγωγήσει τους επισκέπτες του, όπως ο Τόμας Έντισον.

Σήμερα, μετά χρόνια εκτός λειτουργίας, το διαμέρισμα είναι στη διάθεση των επισκεπτών. Πολλά από τα έπιπλα παραμένουν τα ίδια. Υπάρχουν επίσης και δυο ομοιώματα του Άιφελ και του Έντισον.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...