Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Ο Ερντογάν απειλεί την Κύπρο

Η Τουρκία πριν λίγο σήμερα Παρασκευή απείλησε την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση απαιτώντας μερίδιο με αποκλειστικές απαιτήσεις στους φυσικούς πόρους της ΑΟΖ,αλλιώς θα υπάρξουν εξελίξεις.

Η Άγκυρα «θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τα συμφέροντά της» στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τα δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)» ανέφεραν οι Τούρκοι, γράφει η τουρκική εφημερίδα sabah.

Πλέον έχουμε μπροστά μας πολεμικές εξελίξεις καθώς η Άγκυρα μίλησε για «συνιδιοκτήτες» της ελληνοκυπριακής ΑΟΖ.



Ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών κατηγόρησε την ελληνική πλευρά ότι δεν αποδέχεται τα αιτήματα των Τουρκοκυπρίων ως πολιτικά ισότιμους εταίρους αγνοώντας «αναφαίρετα δικαιώματα ως συν-ιδιοκτήτες του νησιού» τους.



Την ίδια στιγμή αναφέρονται κινήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, το οποίο έχει εκδώσει ΝΟΤΑΜ πάνω σε κυπριακό έδαφος .

Αναμένουμε κλιμάκωση των επιθετικών ενεργειών το αμέσως επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών κατηγόρησε την ελληνική πλευρά ότι δεν αποδέχεται τους Τουρκοκύπριους ως πολιτικά ισότιμους εταίρους και στην ουσία τους κατονομάζει ως «συνιδιοκτήτες» της ελληνοκυπριακής ΑΟΖ.

Επίσης το τουρκικό υπουργείο ζήτησε από την ελληνοκυπριακή διοίκηση να «απέχει (εδώ και τώρα) από το να ενεργεί σαν να είναι ο μοναδικός κάτοχος των φυσικών πόρων του νησιού και να σταματήσει τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων που σχετίζονται με οποιαδήποτε σύμβαση».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις Η.Π.Α. νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης φέρεται να συναντήθηκε με εκπροσώπους αμερικανικής εταιρείας υδρογονανθράκων που έλαβε μέρος σε διεθνή διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε από την κυβέρνηση του, και αυτό το έμαθαν οι Τούρκοι οι οποίοι απαιτούν εδώ και τώρα να διακοπούν όλες οι έρευνες και ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Στις 17 Μαρτίου, η κυπριακή κυβέρνηση ενέκρινε συμβάσεις με διάφορες εταιρείες για την υπεράκτια εξερεύνηση υδρογονανθράκων και εκμετάλλευση μέσα σε αυτό που αποκαλεί μια «αποκλειστική οικονομική ζώνη».

«Η στάση αυτή δείχνει ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν είναι ακόμη σε θέση να κατανοήσει τις δυνατότητες της βάσης win-win για την οικονομική συνεργασία» στο νησί, καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου.

«Η Άγκυρα «θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τα συμφέροντά της» στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τα δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)», προσθέτει η ανακοίνωση .

Εάν αυτό δεν σημαίνει πολεμικές επιχειρήσεις από τουρκικής πλευράς στην Κύπρο το επόμενο διάστημα , τότε τι είναι ;

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...