Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Άλλος πονοκέφαλος για την Άγκυρα! Οι Κούρδοι του Ιράκ θα κάνουν δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους

Σάββας Καλεντερίδης

Μετά την κουρδική σημαία που κυματίζει πλέον στο Κιρκούκ και σε ορισμένες περιοχές της Μοσούλης, οι Κούρδοι πάτησαν το κουμπί για την ανεξαρτησία. Την εξέλιξη αυτήν ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Αυτόνομης Περιφερειακής Διοίκησης του Κουρδιστάν (ΑΠΔΚ) Μεσούτ Μπαρζανί.

Ο Μπαρζανί είπε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα διεξαχθεί δημοψήφισμα με ερώτημα την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν.
Η δήλωση αυτή έγινε κατά την υποδοχή του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες και της επιτροπής που ήταν μαζί του. Στη συνάντηση ο Γκουτιέρες και ο Μπαρζανί συζήτησαν για το «δημοψήφισμα ανεξαρτησίας» που θα καθορίσει τη μοίρα της ΑΠΔΚ.

«Να το πληροφορηθείτε από εμάς»

Ο Μπαρζανί κατά τη διάρκεια της συνάντησης ενημέρωσε τον Γ.Γ. του ΟΗΕ και την επιτροπή που ήταν μαζί του για την κίνηση ανεξαρτησίας λέγοντας «Να το πληροφορηθείτε από εμάς», και τους το ανακοίνωσε με τα εξής λόγια: «Σύντομα θα διεξαγάγουμε δημοψήφισμα. Να μάθει όλος ο κόσμος για το αίτημα του κουρδικού λαού και την απόφασή του να ορίσει το μέλλον του».



Ανακοίνωση από κουρδική ιστοσελίδα

Ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (KDP), Χεμίν Χαουράμι, σε δήλωση που έκανε στο δίκτυο Rûdaw, ανέφερε ότι ο Μπαρζανί είπε στον Γ.Γ. του ΟΗΕ τα εξής: «Θέλω να το μάθετε από εμάς, θα κάνουμε δημοψήφισμα το συντομότερο. Θα μας χαροποιήσει αν δείξετε κατανόηση σε αυτό το αίτημά μας».

Αγγλία: Οι Κούρδοι ζητούν την ανεξαρτησία τους

Καθώς οι Κούρδοι ετοιμάζονται να κάνουν το πρώτο βήμα για ανεξάρτητο κράτος, πήραν και τη στήριξη της Αγγλίας. Ο Τσαρλς Τάνοκ, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφερόμενος στο θέμα δήλωσε ότι «Αν υπάρχει ένας λαός που του αξίζει να ορίσει το μέλλον του και να ιδρύσει ανεξάρτητο κράτος, είναι ο ανθεκτικός κουρδικός λαός».

Charles Tannock @CharlesTannock
If anyone deserves a right to self-determination & their own separate state it must be the patient Kurdish people-the UK promised it ín 1920 https://twitter.com/DelavarAjgeiy/status/847514720894664706 …
10:49 PM - 30 Mar 2017
6666 Retweets
9898 likesΗ δήλωση αυτή, που έγινε κατόπιν της ανακοίνωσης του Μπαρζανί για το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, απέκτησε άλλη σημασία.


http://www.pontos-news.gr/article/162185/oi-koyrdoi-toy-irak-tha-kanoyn-dimopsifisma-gia-tin-anexartisia-toys

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...