Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Οι «Μένουμε Τουρκία» του 1821 που δεν ήθελαν την σύγκρουση. Η Ιστορία Επαναλαμβάνεται;

Δεν ηταν ολοι οι Ελληνες δυσαρεστημένοι με την σκλαβιά, υπήρχαν οπως και σημερα κάποιοι που είχαν κερδίσει από τις καλές σχέσεις τους με την τουρκοπύλη και το κυριότερο δεν ηταν και πολυ πρόθυμοι να συμβάλουν οικονομικά στον Αγωνα.

Ορισμένοι προύχοντες και εφοπλιστές, δεν είχαν τις ίδιες ανησυχίες με τους υπόδουλους Ελληνες , το μεγαλύτερο προβλήματα τους ηταν οι φόροι που ήθελαν οι επαναστάτες και οι καταθέσεις τους.

Ενα τέτοιο παράδειγμα ηταν και κι ένας μέγαλοεφοπλιστης που αναφέρει ο Ιστορικός Βασίλης Κρεμμυδας απο το αρχείο του Χατζηπαναγιώτη.

Εκεινη την εποχή τα καράβια ηταν «εταιρείες» πολλών μετόχων γιατι ηταν πολυδάπανα. Ο μόνος μάλιστα που ειχε ενα ολόκληρο πλοίο στην κατοχή του ηταν ο Κουντουριώτης κι αυτο μονο και μονο για το κοινωνικό κύρος. Ο «Μένουμε Τουρκια» εφοπλιστης ειχε μερίδια σε πολλα πλοία , σε ορισμένα έως και το μισό.

Αυτος λοιπόν, οπως βρέθηκε στα αρχεία, μαζί με τον υιο του έφυγαν απο τους πρώτους στο…εξωτερικό και συγκεκριμένα στα Κυθηρα που ηταν Αγγλικό έδαφος και μπορούσαν να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους στο Αιγαιο, αλλα το κυριότερο απέφυγαν τους επαναστάτες που τους ζητούσαν λεφτα (σκεψουν να είχαν και καπιταλ κοντρόλ τότε)

Έχουν βρεθεί αρχεία στα οποια βρίζουν τον Κολοκοτρώνη επειδή η Επανάσταση πηγαίνει τόσο καλά γιατί αναστατώνει τις θάλασσες και κάνει επικίνδυνο το εμπόριο!

Για να ειμαςτε δίκαιοι, υπήρχε κι ο τραπεζίτης Νικόλας Ταμπακόπουλος, πούτε αναφέρει ο Ιστορικός Βασλιης Κρεμμυδας, τοκογλύφος που επένδυε εκατομμύρια γρόσια και συμμετείχε μετά στην Επανάσταση.

Ευτυχως οι «Μένουμε Τουρκια» ηταν ελάχιστοι , οπως και σημερα.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...